Дата и час: 03 Апр 2026, 23:22

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1506 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 101  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 13:01 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
бтв, мили дами и господа, разбра ли се коя е най-високата оценка и колко хора я имат :) :) някаква статистика някой да вкара тук а :P

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 14:22 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 34 пъти.
Caramel написа:
Като за начало трябва да си информиран доста. Умение за писане на такъв тип есета. Това е основното.

След като вече видях какво е изпита и изкарах в общи линии много добра оценка, мисля, че цялата работа с подготовката е излишно препиране и затормозяване за тези, които си мислят, че се подготвят по някакъв начин.
Моето мнение е, че изпита по журналистика е единственият, за който не ти трябва подготовка (поне не нещо специфично, както при всички останали изпити), а просто лични умения за изразяване на собственото ти мнение и правилно и грамотно конструиране на логически свързани изречения в какъвто и да било вид текст, който да представя някаква що годе оригинална идея, която ти е хрумнала в близките 15-20мин след като си разбрал темата. (няма проблем ако дори ти отнеме около час това хрумване, важното е да ти светне някоя лампичка).

Така, че няма смисъл да се тревожи човек за подготовка. Най-добре насочи усилията си към упражнения в смислено изразяване (и устно и писмено). Подкрепям се с факта, че въпреки, че следях новините, не бях от наааай-информираните хора и изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75 просто защото си изказах мнението за моловете (ще потретя - смислено), което обаче не е безпочвено, а е резултат от лични наблюдения и малко размишления, но и това не смятам за нещо особено, защото кой ли не е виждал и посещавал мол :)

Абе най-важното е да си спокоен :wink: Успех!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 15:03 
В началото бе словото
Аватар

Звездица написа:

Най-добре насочи усилията си към упражнения в смислено изразяване (и устно и писмено). Подкрепям се с факта, че въпреки, че следях новините, не бях от наааай-информираните хора и изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75 просто защото си изказах мнението за моловете (ще потретя - смислено), което обаче не е безпочвено, а е резултат от лични наблюдения и малко размишления

въпросът е в това, че ако то не се съвпада с това на комисията, оценката може да се окаже и доста различна....това е цялата работа, че те не винаги оценяват самото есе, като цялостен и завършен продукт от грамотен (в повечето случаи) зрелостник, а по-скоро оценяват доколко идеите вътре се доближават до техните собствени виждания и светоусещания...и така се стига до парадокса грамотни хора с почни никакви правописни грешки и интерсни идея да имат 2ки или 3ки :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 16:32 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
people_know написа:
Благодаря, а ти доколкото разбрах няма да се явяваш повече ? :) :) :)

Напротив, ще се метна още веднъж заради престижа и идеята, че мога повече ;)

she's_crafty написа:
въпросът е в това, че ако то не се съвпада с това на комисията, оценката може да се окаже и доста различна...

Ако ми позволиш няма да се съглася с това. В справочника изрично пише, че позицията на кандидат-студента не оказва влияние върху неговата оценка. Разбира се, нормално е да не се толерират крайни идеологии и хрумвания, а европейското мислене да се котира повече. Ако обаче решиш да ме опровергаеш, че това е написано там просто "за пред хората" - работите се проверяват от минимум двама проверители. Ако работата е както казваш грамотна и с интересни идеи и е порязана да кажем до 3 от единия, нищо не пречи другия да открие нещо в нея и да я прати на арбитър. Така или иначе може да съм романтичен, но не вярвам в това ти твърдение ;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 17:27 
Да живей словото
Аватар

Благодарил (а): 17 пъти.
Какво разбираш под престиж :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 17:35 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Звездица написа:
изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75

Нищо лично, но с тави оценка нищо няма да постигнеш, така че не виждам какво и е доброто. Другото което е, есето, което се иска да напишем не е просто и лесно 'изразяване на мнение'. Има си тънкости, които без никаква подготовка няма как да умееш. Ясно е, че няма как да се подготвим повече (относно теми и т.н.), но писането на подобни есета, на разчупени теми е доста добра и полезна подготовка. Не идва само 'от вътре' , трябва и упражнение ;)

G.Gerasimov написа:
В справочника изрично пише, чe...

Проверяването на изпитните работи и оценката зависят сигурно....60-70% от проверяващия. Защото като изключим очевидните правописни, пунктуационни, граматически и т.н. грешки, текстът може да бъде определен като 'слаб', заради коренно различното мнение на проверяващия. Ако той възприеме идеята по различен начин и тя му се стори безсмислена, оценката съответно пада ;)
И между другото....ти си точно от типа хора, с които се надявам да не се засичам в университета.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 17:43 
Carpe diem!
Аватар

people_know написа:
Какво разбираш под престиж :lol: :lol:

Нуждата от това да успокоя някои хора, че не стоя вкъщи без да правя нищо ;)

Иначе, Caramel, надявам се не си правиш изводи за хората по това, което пишат някъде в интернет пространството, особено ако е противно на твоето мнение :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 18:18 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 34 пъти.
Caramel написа:
Звездица написа:
изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75

Нищо лично, но с тави оценка нищо няма да постигнеш, така че не виждам какво и е доброто. Другото което е, есето, което се иска да напишем не е просто и лесно 'изразяване на мнение'. Има си тънкости, които без никаква подготовка няма как да умееш. Ясно е, че няма как да се подготвим повече (относно теми и т.н.), но писането на подобни есета, на разчупени теми е доста добра и полезна подготовка. Не идва само 'от вътре' , трябва и упражнение ;)

Точно това имам предвид - за да умееш да се изразяваш трябват упражнения (устно и писмено включва и есета), мисля, че го бях казала.
Идеята ми е, че не е толкова важна информативната 'подготовка', за която хората говорят толкова, а чисто практическата - да можеш да мислиш аналитично и да можеш да се изкажеш, така че да те разберат. И да - колкото повече пишеш есета, толкова по-добре, включително и литературни.
Що се отнася до оценката - превид, че не очаквах нищо, се изненадах приятно, а и няма да кандидатсвам журналистика, освен може би ако реша успоредно с другото да уча задочно, за което оценката ме устройва (:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 20:33 
Пишете, о, братя

Благодарил (а): 6 пъти.
Тогава какъв беше смисъла да се явяваш на изпита по журналистика? :shock:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 20:42 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
споко бе,другари ! :) Нека поне тоя форум не се пълни с простотия.
Кажете след като СДС и ДСБ излъчиха кандидати за Президент,въпреки красивата дума 'демокрация', мислите ли че с толкова слаби кандидатури може да имаме демократ за Президент? И въобще мислите ли да гласувате на местните и президентските избори? >мен ще ми е за 'сефте' . :cheers:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 21:03 
Carpe diem!
Аватар

Не мисля, че това е темата за подобна дискусия. Наистина кандидатурата на Сините беше доста изненадваща, но дори и с Надежда Михайлова (няма да й науча новата фамилия, пък! :lol: ) пак шансовете си оставаха там някъде - около 10-15 % от електората... В последно време в България няма чиста демокрация - или ще е демократична политика със социална икономическа стратегия, или ще е обратното, или ще е нещо, което дори политиците не са сигурни как да нарекат... Липсва ни ясна и целенасочена политика, въртяща се около идея а не около личности...

И за мен ще е сефте, дано с времето да променим нещо :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 21:28 
Пишете, о, братя

Благодарил (а): 6 пъти.
Последните коментари не са по темата.Не я задръствайте,а си пишете в друга подходяща тема.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 00:12 
В началото бе словото
Аватар

G.Gerasimov написа:
she's_crafty написа:
въпросът е в това, че ако то не се съвпада с това на комисията, оценката може да се окаже и доста различна...

Ако ми позволиш няма да се съглася с това. В справочника изрично пише, че позицията на кандидат-студента не оказва влияние върху неговата оценка.

e то мн неща може да пише на тИория, но на практика нещата не се случват толкова идеалистично колко се описват в книжките...
G.Gerasimov написа:
Разбира се, нормално е да не се толерират крайни идеологии и хрумвания, а европейското мислене да се котира повече.

и защо? в крайна сметка това е позиция на кандидат-студента и не би трябвало да се санкционира, нали? каквато и да е, ако е смислено аргументирана...

Цитат:
Ако обаче решиш да ме опровергаеш, че това е написано там просто "за пред хората" - работите се проверяват от минимум двама проверители. Ако работата е както казваш грамотна и с интересни идеи и е порязана да кажем до 3 от единия, нищо не пречи другия да открие нещо в нея и да я прати на арбитър.

..нищо не пречи и др да прасне 3 или по-надОле :) и каква е гаранцията, че арбитърът ще отсъди абсолютно безпристрастно, което всъщност е и напълно невъзможно :) писането на есе не е математика и физика, само там е напълно безпристрастно- две и две са 4ри, и Е е равно на м по це на втора, абсолютно винаги, докато при есето вс е субективно, за добро или лошо :) .....

и само една забележка тук :) 20 страници за това как вс са ощетени и колко грамотно са писали, и колко са оРгинални, и ти казваш сега, че те са си го заслужавали, защото оригиналните идеи и грамотността нямало как да се подминат от комисията...и къде е истината тук? кой е прав и кой крив? и накрая ще излезе по твойте думи, че този изпит е най-несубективният или греша ? :) :)

Цитат:
Така или иначе може да съм романтичен, но не вярвам в това ти твърдение ;)

в това се крие и част от чара на журналистите :) но за ВО това няма да ти е мн полезно :) не приемай постът ми като заяждане, а като приятелски чат :) истината е някъде там, както се казва.....и последно, има ли някаква официална статистика за оценките или след реалния изпит ще излиза :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 08:15 
Untouchable
Аватар

Виждам , че отворихте темата , за аргументирането . Предполагам сега е момента , да ви попитам вие как точно аргументирахте гледната си точка ? Аз се опитах да аргументирам моята , но явно не съм успял ..

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 09:11 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Ми не знам, сигурно са аргументирали гледната си точка с аргументи :shock:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1506 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 101  Следваща