Дата и час: 03 Апр 2026, 20:38

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1506 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 101  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 11:19 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
sugar_geri, благодаря за сайта, изобщо не се бях сещал за Агенция Фокус ^^ Колкото до Philip - дори и в момента я задръстваш :mrgreen: Като за начало си едитвай постовете а не пиши два един след друг, а колкото до въпроса ми - смятам, че е доста удачен по отношение на това кой как и защо се готви за изпитите по журналистика :wink:

Иначе идеята на въпроса ми беше следната - повечето от хората, които ще ходим или сме били на този изпит разбираме за случващото се около нас от различни страни. Дали ще са само Новините по bTV, някой вестник - тук горещо препоръчвам "Капитал" и сп. "Тема" или интернет сайт - затова е въпросът. Да представим няколко източника, от които може да се изгради най-точна и обективна представа за случващото се. Не е ли точно това едно от търсените на изпита неща? :)

А, и sugar_geri - може в петък да се видим да се почерпим взаимно :cheers:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 12:11 
Пишете, о, братя

Благодарил (а): 6 пъти.
Това,че следиш медиите какво ти помогна на изпита? Да не би за "Мола" да е имало статии... Смешен си!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 14:48 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
Мисля, че нападките са излишни в случая... Не взимам отношение, просто смятам, че форумът е място, където освен всичката предложена ни информация, ние също можем да помогнем един на друг. Относно това дали дадено нещо е уместно или не, ами има си модератори, които отговарят за това. Според мен всичко, което по някакъв начин ни е от полза, е добре дошло - лично мнение.
Само ако мога да допълня... Тук е споменато следното:
"Методически указания
За успешното полагане на писмения изпит по журналистика на кандидат-студентите се препоръчва:
- да следят публикациите за актуални проблеми на обществения, политическия, икономическия и културния живот в българския периодичен печат, радиото, телевизията, Интернет;
- да се упражняват да пишат текстове със стройна структура на композицията, с ясно изведена теза;
- да развиват езиковата и стиловата грамотност при писането на текстове;
- да формулират собствена, оригинално изразена и базирана на общата им култура позиция, придържайки се към фактите. "
Следователно следенето на медиите е в плюс. Вече всеки сам си избира как да пречупи зададения проблем през своята призма.
Слънчев и усмихнат ден ви пожелавам. :cherry:

Журналистика - I курс, редовно

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:04 
Пишете, о, братя

Като си копирала и сложила написаното от справочника не си мисли,че си представила нещо ново на кандидат-студентите. Това го знам не от тази,а от 2009та година. Кандидатствам за втори път и от опит знам как човек трябва да се готви за този изпит.В случая с темата "Ах,този мол" следенето на медиите не помага.Изписаха се много страници с възможни теми,да не изброявам кои бяха те. Кандидат-студентите следяха публикациите,аз също,но това не помогна.Нито се падна тема за Либия,нито за Япония и така нататъка.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:06 
Пишете, о, братя

И другото,което искам да ти кажа е,че не си наясно със спора ми с Герасимов,той не е от толкова скоро и не изразявай мнение,че било излишно моето изказване,защото не си наясно.Той ми се дърви,отваря се,а иначе задръства темата.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:12 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
Philip ,не мисля, че съм представила каквото и да е ново, просто коментар. Смятам, че всеки има правото да се изразява свободно. Както и да е. Всичко добро ти желая и успех с кандидатстването. :cherry:

Журналистика - I курс, редовно

Последна промяна sugar_geri на 03 Май 2011, 19:39, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:49 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
В петък , все пак, някой ще почерпи ли ? Имаме нужда от шано атмосфера ;д

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 15:08 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 14 пъти.
Според вас 4.00 на изпита за коя от трите специалности ще ми стигне,та дори и задочно да е?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 16:12 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Задочното и редовното не се различават много според бала.
Според миналогодишния минимален бал 4 няма да ти стигне за нито една от 3-те, а и зависи и от другите ти оценки.

1 класиране КСК 2010, жени:
Факултет по журналистика и масова комуникация:
Журналистика - 26.39
Връзки с обществеността - 25.84
Книгоиздаване - 24.63

2 класиране КСК 2010, жени:
Журналистика редовно 25.99
Връзки с обществеността редовно 25.78
Книгоиздаване редовно 24.08

Дори и 6 да имаш на другите балообразуващи ще ти трябва малко повече от 4 на изпита :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 16:46 
Untouchable
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
martina_teodorova написа:
Според вас 4.00 на изпита за коя от трите специалности ще ми стигне,та дори и задочно да е?

Ако беше момче , с тая оценка си вътре :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 16:57 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
Bestcho написа:
Ако беше момче , с тая оценка си вътре :)

Видях в друга тема, че и ти ще кандидатстваш във ФЖМК. До сега явявал ли си се на изпита и как се готвиш за редовния?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 17:15 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 118 пъти.
Philip написа:
Това,че следиш медиите какво ти помогна на изпита? Да не би за "Мола" да е имало статии... Смешен си!

Абе пич... стига си всявал напрежение, М?
Както от 5-ти до 9-ти клас си учел простотии от сорта на астрономия, физика и т.н., знания, които с нищо не развиват журналистически амбиции на пръв поглед, така и журналистически текстове от различни жанрове ти помагат да оформиш асоциативното си мислене.
Защо се учат незначителни неща в 5-8-ми клас - защото мозъкът се развива; развива се асоциативната мисъл.
Защо да четат преса и онлайн медии, като темата може да се превърне в некадърно паралелизиране от заглавие на американски филм върху аспект от българската действителност с привкус на sci-fi само от гледане на AXN?
Защото се развива асоциативната мисъл с четенето на материали от жанра, към който се целиш, и не само. И жалко, ако не си разбрал за 2 години, че проверяващите във ФЖМК търсят успешни, нестандартни и адекватни асоциации, подкрепени с нормални агрументи - а не още по-нестандартни аргументи и от самата асоциация.
Джудистите взимат 6 степени преди да вземат първи дан, защото без съответните хватки, и релфексите които са изградили и разрушили в тези степени, те не могат да спечелят в категория с човек от първи дан. Така е и за един такъв изпит - трябва да си прочел определени неща, да си писал по техния модел, за да можеш умело и адекватно да използваш и дирижираш тона и думите си.

Занимавам се и пиша в едно мъжко списание; знаеш ли какви са изискванията за автори?
Да се интересуват от списания със същата тематика и спрямо развиващата се тенденция да предлагат адекватни теми, съвпадащи с маркетинговата стратегия. Защото медийната грамотност е задължителна и трябва да се превърне в твое доживотно призвание, ако тази сфера си решил, че е твоята сфера. А в моя случай можеш да се довериш, че примерът ми е адекватен, защото в това списание съм както маркетинг отдел, така и автор.
И всичко това ще ти бъде само от полза, ако го осъзнаеш, а не да се съпротивляваш с рогата напред и да отричаш очевидното само заради стереотип. Защото стереотипът е създаден, за да се руши. А архетипът - за да се следва. А медийната грамотност у истинския медиатор е архетип. И това ще ти го потвърди всеки специалист - било то журналист, ПР, имидж мейкър, рекламист и пр.
Не се заяждам, опитвам се да разбереш нещо, което ще ти е от полза, ако ФЖМК ти е истинското желание.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 21:57 
Пишете, о, братя

Добре,приех съвета ти,хубаво.Няма смисъл да се продължава този въпрос.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 22:09 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 118 пъти.
радвам се; само да поясня, че нито се правя на много знаещ, нито се мисля за нещо повече от кандидат студентите, тъй като с това, което говоря, може би създавам точно такова впечатление(но не е така); сигурен съм, че всеки има качества, щом се е насочил към ФЖМК - просто не ми харесва това, че много хора подценяват това, което не трябва и по същата линия надценяват също това, което не трябва :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 22:29 
Пишете, о, братя

Според теб човек какви качества трябва да има за да бъде добър журналист,не говоря за общите и баналните неща които ги знаем.Имам предвид ти от личния си опит какви изводи си си направил.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1506 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 101  Следваща