Дата и час: 18 Яну 2026, 17:19

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 147 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 11:26 
Untouchable
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
Здравейте всички . Както добре знаете , задължителната матура по БЕЛ наближава бързо и сигурно , а самата тя е доста важна за всички специалности . Всеки се стреми да изкара възможно най-добрата оценка на тази матура , защото дори само с нея може да се кандидатства в огромен брой специалности . Въпросът ми е как вие се подготвяте за нея ? Темата разбира се , не се отнася само за тези , които тепърва ще държат матура , а дор и за тези , които вече са минали през това и могат да дадат адекватни съвети . Един вид в тази тема , може всички да си бъдем взаимно полезни , споделяйки различни начини за подготовка , които биха били благополучни . Аз ще започна пръв , с моя доста елеметарен начин ..

Моята подготовка се състои до момента , единствено в решаването на матури , които са се падали през предишните няколко години . Матурите ги вземам от тук , като съдържат въпросите и верните отговори , чрез които лесно може да се направи проверка . Пълен и кратък член и основните неща в българския език смятам , че ги знам , макар и да не е на прекалено високо ниво , но ако случа на квестор , все пак ще се допитам до ''колегите'' в стаята .

Вие каква подготовка сте избрали ? По какъв начин се готвите за тази така важна матура ? Бих бил много благодарен , ако разясните обстойно , за да мога , ако начинът на вашата подготовка ми хареса , да се поинтересувам :)

Пп - Наясно съм , че има специален раздел матури , но смятам , че пусната тук , темата по-бързо ще добие популярност и съответно по-бързо ще бъдат получени отговори и предложения за подготовка . Ако има проблем се извинявам и моля модератор да премести темата на нужното място :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 14:18 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
Здрасти. Аз не мога да кажа, че имам някаква специална подготовка за матурата. В училище имаме допълнителни часове по български, в които правим примерни матури, а също и така такива, падали се преди през годините.
Между другото, не знам дали си разглеждал тестовете за седми клас. Да ти кажа на фона на тях матурата е фасулска работа. Не забравяй, че тя е направена така, че да може да се вземе от почти всички зрелостници. Вече за по-сериозните специалности, вузовете са си направили специални тестове за да се отсеят добре кандидатите.
Основните неща на които е хубаво да наблегнеш са правопис,пунктуация, направи някое друго резюме, виж дали знаеш изразните средства , прочети си анализите на произведенията, нали в матурата освен грамотността се проверява и дари е овладял добре материала по литература от 11 и 12 клас. И разбира се не забравяй за 41ви въпрос.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 15:59 
Insomniac
Аватар

Благодарил (а): 70 пъти.
Аз се готвя чрез решаване на тестове от различни помагала, както и матурите от минали години + четене на готови анализи по литература. Матурата не е чак на такова високо ниво и не е трудна, ако през последните две години си внимавал малко повече в часовете по БЕЛ. Лично мен единствено ме притеснява последната задача. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 17:45 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Има подраздел в КСК за Матурите:
Виж

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 17:50 
Sacramentum
Аватар

Благодарил (а): 196 пъти.
То всъщност не е кой знае каква трудност тази матура. Просто трябва да научиш авторите, които ти трябват за нея и да можеш да решаваш тестове свързани със стилистични, правописни и пунктуационни грешки и ще се справиш :) Ще се убедиш сам, че съм прав ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 18:23 
Untouchable
Аватар

Дано да сте прави , тези които казвате , че матурата е елементарна ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 18:29 
Insomniac
Аватар

Благодарил (а): 70 пъти.
Bestcho написа:

:lol: Не знам каква ще бъде тази година, но сам може да се увериш като разгледаш миналогодишните. ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 18:35 
Untouchable
Аватар

stasinka написа:
Bestcho написа:

:lol: Не знам каква ще бъде тази година, но сам може да се увериш като разгледаш миналогодишните. ;)

От 2007 до сега съм ги разгледал и решил почти всичките :) Затрудняват ме въпросите от сорта на ''Проза се отнася към едикакво си , така както ода към едикакво си '' :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 18:36 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 17 пъти.
stasinka написа:

аре стига с тоя Вазов. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 18:43 
Ярост
Аватар

Благодарил (а): 34 пъти.
До Bestcho Виж нещата за твойте "болежки" са елементарни. В повечето такива случай имаме хипоним(частно понятие) и хипероним (общо понятие). За проза , поезия , драма и т.н. принципът е един . Има 3 литературни рода Епос , Лирика и Драма . Най - общо в епоса се разказва , той е хипероним , а неговите хипоними са неговите жанрове : разказ , новела , повест , роман и т.н...В лириката се изразяват чувства , тя също е хипероним и нейните хипоними са нейните жанрове (ода , балада , лирическа миниатюра и т.н.).И за третия род - драмата - нейните жанрове (съответно хипоними) са 2 - трагедия и комедия ! .. Това е най-общо казано..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 19:14 
Untouchable
Аватар

Christopher написа:
До Bestcho Виж нещата за твойте "болежки" са елементарни. В повечето такива случай имаме хипоним(частно понятие) и хипероним (общо понятие). За проза , поезия , драма и т.н. принципът е един . Има 3 литературни рода Епос , Лирика и Драма . Най - общо в епоса се разказва , той е хипероним , а неговите хипоними са неговите жанрове : разказ , новела , повест , роман и т.н...В лириката се изразяват чувства , тя също е хипероним и нейните хипоними са нейните жанрове (ода , балада , лирическа миниатюра и т.н.).И за третия род - драмата - нейните жанрове (съответно хипоними) са 2 - трагедия и комедия ! .. Това е най-общо казано..

Благодаря ти :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 22:49 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
Не се шашкайте. Всяка година се говори, че матурата ще се усложни, но това така и няма да стане в скоро време, поне по моето скромно мнение. Отново повтарям идеята на тези изпити е да бъдат взети от хора, със средно ниво на познания, грамотност, способност за добро и ясно изразяване и т.н. Така че нека всеки да наблегне на това, което най-много го затруднява като разбира се, не забравяйте и 41ви въпрос.

Успех на всички и само спокойно. :)))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 12:00 
Ярост
Аватар

Благодарил (а): 34 пъти.
Bestcho написа:
Christopher написа:

Благодаря ти :)

Пак заповядай ! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 12:04 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
Няма ли раздел за матурите като цяло? :? Иначе матурата по БЕЛ няма да се промени коренно - ще продължава да има въпроси, които да са унижаващо лесни и такива, които искат малко повече внимание - за да се отсеят все пак "благонадеждните кандидати" ;) Друг е въпроса за матурата по АЕ какво ще стане, която е масово избирана за втора матура ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 12:10 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Има:
thegirl написа:
Има подраздел в КСК за Матурите:
Виж

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 147 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. По какъв начин бихте променили България?

[ Отиди на страница: 1 ... 5, 6, 7 ]

в България

allshallperish

95

3554

04 Юли 2009, 18:26

Prudence Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. По какъв начин ... ?

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в ФЖМК

Soraya

16

1880

18 Сеп 2009, 07:53

shiny cruel bunny Преглежда последните мнения