Equilibrium написа:
Не е виновна системата, а изпълняващите я до по-голяма степен.
Проблемът според мен е и в двете. Не е природосъобразният начин това, което ни се рекламира от медиите, нито онова, от което се вълнуват най-много правителствата. Все по-нови компютри, телефони, автомобили и т.н., с които да си запълваме свободното време, докато междувременно ядем популярните евтини боклуци, джънк фуд от всевъзможен вид (защото готвенето отнема време и елементарни умения и ако я няма мама да го свърши, най-вероятно ще си купиш някой полуфабрикат от магазина). Зомбирай се пред компютъра с цъкане на фейсбуци, форуми, игри и гледане на филми и сериали цял ден, пийвайки кола и нагъвайки мазни сандвичи и шоколади, после се чуди защо хората стават все по-мързеливи, дебели, неинициативни и едвам си мръдват четирибуквието да свършат нещо. Камо ли да се заинтересуват от глобалните проблеми. И междувременно ни заливат с образи на анорексични силиконови моделки и изкуствени анаболитни типове по телевизията и списанията, сякаш това с нещо ще дооправи жалката реалност.
Да обърнем внимание и на био продуктите, на които аз лично съм голяма фенка. Забелязали ли сте, че често са в пъти по-скъпи от другите? Цената препъва много желаещи да живеят по-здравословно. В чужбина може да е по-лесно, но нека бъдем обективни - колко души тук биха си взели еко яйца за 6лв вместо обикновените за 2лв?
Или пък рециклирането... Е, в моя район никъде няма контейнери за тая цел (оглеждала съм се). Това значи ли, че трябва да си хвана под мишница торбичките с боклук, да се кача в метрото с тях и да сляза накъде, където мога да си ги изхвърля?
Не ни улесняват с нищо да живеем природосъобразно, това е истината. Набляга се на грешните неща и всичко винаги опира до това да ни вземат парите. Нямаме съзнанието да оценяваме това, което имаме, и да се грижим за проблемите на планетата, след като сме така забити в жалките си лични драми. И малкото хора, които се опитваме да допренесем, ще си останем незначително малко и ще ни обясняват по форумите как именно да не ти пука за тия въпроси значело да си... цивилизован ли беше... и различен от маймуните?

Тази система
не може да бъде
правилна и отказвам да я приема като такава

Една птичка може и пролет да не прави, но все с нещо се почва.