Scion of balance написа:
За "био" признавам нещата само и единствено от баба ми
Тру дат, макар и 'био' продуктите все пак да са доста гами над обикновените продукти като качество (уви и цена). Захариев, не съм съгласен със заклеймяването, че едва ли не био продукти на пазара реално не съществуват.
http://www.meletofresh.eu/ <- едно скромно нашенско доказателство, далечни (доста) познати са ми семейството с тоя бизнес.
Валя, относно това, което ти засегна.
'Био'/вегетарианските (а да не говоря за вегън продуктите) са изключително по-скъпи 1) поради естественото предприемаческо надуване на цените 2) защото са много по-трудни за масово производство и възвращаемост, отколкото едни обикновени продукти, в които реалното съдържание е не повече от 20 -30 %, а другото е блъскано с химикали, оцветители, ароматизатори, сгъстители и пр. консерванти. Чисто природните ресурси са прекалено ограничени за масово производство, а няма нужда да обяснявам в последния век числеността ни колко се е увеличила.
За другото - всичко е до въпрос на личен избор, време (ако имаш такова) и не на последно място - желание. Information age-а е налице, но това не означава, че задължително трябва да играеш по схемите му, въпреки че се ползваш от това, което той ти предлага - било то фейсбук, скайп или сайта на WWF на един клик. Ти сам/а си определяш до каква степен и какво ще следваш. За мен хората се неициативни поради точно тази информационна залятост + голяма численост, която те кара да мислиш, че си ненужен, нямаш глас, или ако имаш такъв - то той е само част от множеството и няма значение. До голяма степен - и от заетостта на бита на много от тях, защото няма да имаш сили да се бориш и за глобални каузи, когато твоят живот е смазано лягане и ставане, за да изкараш прехрана за себе си и (евентуално) семейството си.
Единствено голяма битова криза може да я наруши тая апатия, а според мен не е нужно да се стига чак до това, за да се размърда някой и да свърши нещо полезно. Каквото и да е.
И в крайна сметка - целта на тази тема и дискусиите не е, както жокера примерно мисли да се зомбираме пред Earthlings (който е доста смислен филм като цяло), да отказваме месото и да хващаме бамбукови пръчки из джунглата.