grenadier написа:
Здравейте!Имам въпрос относно конструкцията на есето.Знам,че няма точно определен начин как се пише такова есе,но искам да попитам кой начин е препоръчителен?Защото четох много мнения,че трябва да е нещо като разказ и тн.
P.S. Аз не съм се явявал на предварителен и съм писал само есета в часовете по литература,иначе следя актуалните събития,но след като видях темата за предварителният изпит,май всичко може да ни дадат.
Ето
ТОВА може да ти е от полза . Това е есе , написано от Мартин Карбовски , по изтеглената на предварителната изпитна сесия тема - ''Ах , този мол'' . В общи линии другото ти го каза @Герасимов . Аз бях на предварителна сесия и написах много добро есе в стил ''часът по философия'' , което , ако трябваше да бъде оценявано в час по философия или литература щеше да има страхотна оценка , но точно това не трябва да правиш на изпита по журналистика . Както разбираш , есета от типа на дълбоки разсъждения и слаба аргументация към тях , не се толерират . Това мога да ти кажа аз , споделяйки от личен опит . И аз мислех , че на едно такова есе може да се напише хубава оценка , но явно съм бил на светлинни години от това , което трябва да се направи . Разчитам с помоща на разбраното и получените съвети след провала на предварителния изпит да успея на редовния такъв да си оправя оценката . Дори вече съм намислил как точно ще формулирам есето си .
@Герасимов -
Цитат:
можеш да започнеш с някакъв отвеян но оригинален увод (аз поне така си пиша моите есета), с който рязко да направиш асоциацията към основната тема.
. Какво точно ще рече това ? Как точно го формулираш този увод ? На мен в главата ми се върти описване на обстановката в увода , но не знам дали ще е добре , какво мислиш ?