Ей, това с родителите обаче много голяма тема се оказа.
Аз съм от София и на всичките изпити досега ме изпращаха - просто си седим по-настрани от тълпата и не пречим на никого... Друго е да усетиш подкрепа сутринта преди изпит, да има с кого да размениш две-три думи, вместо да се оставиш на нервите, докато чакаш безкрайно пред входа сам. (а аз уж съм от супер спокойните преди изпити и пак мразя да няма с кого да си поговоря..) Има хора, които при записването са били с приятели, че да се уцелят в една зала/факултет и по тази линия им идва необходимата подкрепа, примерно, ама има и такива като мен, дето пък въобще не се усетиха за това и си се записаха наведнъж за всички изпити в първия удобен следобед
Да не говорим за децата от провинцията. Нов град, непознати улици и т.н. Айде, снимките е прекалено, ама даже и това може да бъде разбираемо. Имах късмета есента да ме извикат на интервю в един от най-престижните университети в Англия - ми там положението преди интервюта е същото, въпреки че не си личи като мащаб, защото кандидатите са разпръснати по дни, а не всичките да са в един ден и час. И примерно докато баща ми, който езика не знае, ама ме придружава за чисто морална подкрепа, си седеше кротко в кафето, докато ми приключи изпитът, така имаше и родители англичани, живеещи на 30 минути път от града, но все пак дошли като придружители, които най-спокойно влизаха в самия колеж, настаняваха се в стаята за почивка между две интервюта на самите кандидатстващи, хапваха си бисквити, пийваха чай и обсъждаха с децата си конкуренцията...

Плюс много снимки по всяка чупка на алеите и градинките, и пред всяка сграда, била тя административна или общежитие. И кво толкова - всеки с разбиранията си. Хората са си хора, изпитите са си изпити.
Пък че за масови изпити чужденците пристигат сами - за други държави не знам, но в Англия примерно ги приемат в университет със задължителните изпити след средно, които са условно казано нещо като нашите матури, ама в пъти по-сложни (това ако стане тук впрочем някой ден, ще е доста добре). Много ясно, че няма да се събират родители пред училищата, както не помня май месец да го е имало това и при нас.