Дата и час: 22 Яну 2026, 11:07

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2011] Културология
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 10:34 
Легендауен флуууууууууууууудър
Аватар

Благодарил (а): 73 пъти.
На Запад ще влезнеш по-лесно, отколкото в СУ. Там ти искат тест по английски, една диплома над 5.00 или 5.50 и една препоръка от даскал. Това е. И да имаш пари да даваш по няколко хиляди на семестър.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 11:10 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
Щом "трябва да се стремим към методите за кандидатстване на запад" защо самите вие не кандидатствахте някъде "на запад"? :roll: Отделно в България има доста университети, където се влиза доста по-лесно и до голяма степен играят оценките от матурите и дипломата - УНСС, НБУ, ЮЗУ, УНИБИТ (за специалност Печатни комуникации например) и пр. Но в един момент се насочихте към СУ, кандидатствахте журналистика и малко след като променихте мирогледа си се дървите, че едва ли не трябва да се влиза без изпит, само по документи (историята с кандидатстването след 8 клас ...).

Някъде в този форум бях видял мнение, че в СУ трябва да се влиза трудно и да се излиза трудно - възможно най-добрата комбинация и евентуална гаранция за качествено образование. Така със сигурност ще се знае, че няма щяло и нещяло да вземе диплома. А не както е при право например - влизат 300 човека с добър и сериозен конкурс, но рано или късно излизат 500...

Подкрепям мнението на Never - когато матурата стане нещо различно от сегашната идея масово да се изкара, то тя може и да стане (но пак не е сигурно) достоен вход за СУ (и да, ще продължавам да прехвалвам СУ - аз, както и вие кандидатстваме първо тук и после навсякъде другаде ;) ). Докато това не стане, ще ги има тези фрапиращи случаи политология и публична администрация да се влизат с матура от хора, решили в последния момент да стават студенти. И то не къде - в Софийския университет :!:

Seduction, много ме радва и твоето мнение. За съжаление статуквото да се влиза с матура (една малка статистика - от 90 и няколко специалности в СУ в момента в 60 и няколко се влиза с матура) ще се запази и затвърди, особено в СУ - най-държавният и близък до МОМН университет. Идеята е по този начин да се запази едно нелепо решение по въвеждане на един нелеп изпит за даване на една нелепа (за средно образование) диплома.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 11:28 
Легендауен флуууууууууууууудър
Аватар

Благодарил (а): 73 пъти.
Ами, както написах по-горе, няма проблем да се учи там, но трябват и пари. Не сме милионери. В СУ си е най-престижна дипломата по хуманитарните специалности, но където и да завършиш в чужбина, пак е по-добре. И какво ми го хвалите тоя СУ някои хора, при положение, че една лекция или на едно упражнения не сте били там?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 11:44 
Пишете, о, братя

Благодарил (а): 6 пъти.
Герасимов: Не кандидатствам в УНСС или НБУ защото СУ е по-добър университет от тях. А защо не кандидатствам на запад си е мой личен проблем. Просто дадох пример,който според мен трябва СУ да се стреми да спазва,ако иска да се популяризира и сред чуждестранни студенти. Нашата изпитна система за университетите я няма никъде!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 11:46 
Пишете, о, братя

На всички ви е ясно,че в университетите на запад се влиза лесно и се излиза трудно. А не както в ФЖМК-трудно се изкарва есето а после щракаш с пръсти и получаваш диплома за минимални усилия. И за това нещо не съм се сетил сега след изпитите по журналистика. Аз съм 90ти набор и кандидатствам за втори път и съм си направил преценка за нещата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 11:48 
Пишете, о, братя

През 2009 нямаше масово преписване на матурите,както е при вас 92ри набор. За тази матура съм учил сериозно,изкарал съм висока оценка и смятам,че всеки който се е справил отлично заслужава да влезна поне една от специалностите в СУ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 11:50 
Pyromaniac.
Аватар

Благодарил (а): 27 пъти.
Всичко много готино, ама само не мога да разбера защо не пишеш всичко в един пост или поне не използваш бутончето "промени", за да си добавяш неща.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 12:11 
Пишете, о, братя

Защото се сещам за други неща след като постна първите. Това пречи ли ти? За това ли да спорим сега?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2011, 12:15 
Pyromaniac.
Аватар

Аз не споря, просто отбелязвам. А за случая, който описа, е създадено едно бутонче "промени".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 10:57 
Пишете, о, братя

Хайде,пишете,бе хора.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 11:20 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
Philip написа:
През 2009 нямаше масово преписване на матурите,както е при вас 92ри набор. За тази матура съм учил сериозно,изкарал съм висока оценка и смятам,че всеки който се е справил отлично заслужава да влезна поне една от специалностите в СУ.

От къде си сигурен, че когато ти си полагал матура не е имало преписване? Винаги има и ще има, но не навсякъде. Другото, което е- никой не омаловажава отличните оценки на матурите, но хора нека си го кажем- матурата по БЕЛ е в пъти по-лесна в сравнение с изпита в СУ. Пак казвам, не искам да обидя някой, който наистина е учил за матурите и се е представил добре, но няма база за сравнение. Разберете го.
Аз примерно на матурата по БЕЛ имам 5.89, а на предварителния в СУ по БЕЛ имам 5.13. Тази оценка за мен отразява реалните знания. Понякога едно съчинение може да бъде много по-добро мерило, за грамотност, езикова култура, мисъл, познания и т.н. отколкото един тест, който се предполага, че е направен на принципа "от всичко по малко".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 11:30 
Pyromaniac.
Аватар

seduction написа:
Philip написа:

Аз примерно на матурата по БЕЛ имам 5.89, а на предварителния в СУ по БЕЛ имам 5.13. Тази оценка за мен отразява реалните знания. Понякога едно съчинение може да бъде много по-добро мерило, за грамотност, езикова култура, мисъл, познания и т.н. отколкото един тест, който се предполага, че е направен на принципа "от всичко по малко".

Аз съм с 6,00 (97,5 точки, да не решите, че закръглям) на матурата и 3,75 на предварителния, като на матурата не съм преписвала. ^^
Иначе съм съгласна с всичко, което написа. :bounce:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 11:46 
Пишете, о, братя

seduction написа:
Philip написа:

От къде си сигурен, че когато ти си полагал матура не е имало преписване? Винаги има и ще има, но не навсякъде. Другото, което е- никой не омаловажава отличните оценки на матурите, но хора нека си го кажем- матурата по БЕЛ е в пъти по-лесна в сравнение с изпита в СУ. Пак казвам, не искам да обидя някой, който наистина е учил за матурите и се е представил добре, но няма база за сравнение. Разберете го.

Не казвам,че не е имало преписване,но не е било масово със сигурност.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 11:47 
Пишете, о, братя

Иначе смятам,че изпитите в СУ са остарял метод на оценяване.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 12:53 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 34 пъти.
Да се върнем малко към Културологията (: Реших да ви споделя мнение на едно момиче, завършило специалността и след това карало магистратура философия. Аз се интересувах по въпрос за социологията, по тази причина мнението й за културология се преплита с това за социологията. (:

Цитат:
Личното ми мнение е, че като разнообразие на материала на първо място във Философски си е Културология отвсякъде, а като връзка студент-преподавател - определено Социологията.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Следваща