Дата и час: 17 Яну 2026, 16:03

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Краят на казармата - по-бързо от очакваното
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2006, 23:48 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Краят на казармата - 1 януари 2008 г.

Армията ще привлича войници с по-високи заплати
Искрен МАРИНОВ | 29 юни, 19:06

Уво 2008 ще е последното за всички наборни войници, дори и за тези, на които им остава служба

Задължителната наборна служба отпада напълно от 1 януари 2008 г., реши в четвъртък парламентът с окончателното приемане на промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. От тази дата армията ще стане изцяло професионална. Според гласуваните разпоредби младежите, които до 31 декември 2007 г. са в казармата или отбиват алтернативна военна служба, ще бъдат предсрочно уволнени.

Депутатите отхвърлиха предложението на Филип Димитров от СДС за прекратяване на наборната служба от 1 октомври 2007 г., както и идеята на независимия Станчо Тодоров казармата да остане задължителна и да е с продължителност от 6 месеца за всички младежи, включително и висшистите.

До началото на 2008 г. трябва да има завършена концепция за военната подготовка на мъжете, каза в парламента зам.-министърът на отбраната Соня Янкулова. Тя посочи, че още не е сигурно дали ще бъде въведено задължително военно обучение, но се мисли в тази посока. По думите на Янкулова, ако се приеме да има обучение, в него ще бъдат включвани не само момчета, но и момичета. Целта била да се придобият способности за самозащита.

Янкулова обяви, че военното министерство прави разчети за увеличаване на заплатите на кадровите военни, за да бъдат привлечени младите хора към професионалната армия. В момента заплатата на кадровите служещи е 370 лв., но пазарът на труда става все по-конкурентен, обясни зам.-министърът. Тя каза, че военните имали желание последният набор войници, които ще се уволнят предсрочно на 31 декември 2007 г., да влязат в казармата, макар и само за три месеца. Помолена да коментира дали професионализирането на войската ще струва 30 млн. лв., както твърдят експерти, Янкулова заяви, че тези средства са "разпръснати" в годините и че в сумата са включени разходи не само за заплати, но и за изграждането на бази за обучение. Президентът Георги Първанов пък поиска гаранции от управляващата коалиция, че ще бъдат приети необходимите за професионализацията на армията нормативни актове, които според него са над 40.

Отпадането на наборната служба от началото на 2008 г. предизвика недоволство в ръководството на армията. Преди месец при встъпването си в длъжност новият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков се изказа против бързото преминаване към изцяло професионална армия с аргумента, че срокът е прекалено кратък. От Генщаба съобщиха, че за да се попълни предвиденият състав на професионалната армия - около 15 хил. души, до края на следващата година трябва да бъдат приети над 2800 кадрови военни. Досега обаче са кандидатствали 2 хил. души, а са приети едва 700. В момента професионалните войници са 13 900, което е 66.7% от всички служещи.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 00:11 
Да живей словото
Аватар

Кофти. Докторантурата ми приключва в началото на 2008-ма. Явно мечтата ми да изстрелвам ракети в ПВО-то няма да се сбъдне :(:(:(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 09:32 
Легендарен флуудър

:shock: Ма ти да не си този Христо, дето си мисля аз? Не че има значение... 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 11:37 
Да живей словото
Аватар

Едните ми баба и дядо живеят на две преки от къщата на Ванга, но явно гледачеството не се предава по въздушно-капков път. Така че, как мога аз да знам, ти за кой Христо си мислиш? :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 12:05 
най-голем
Аватар

Хммм...а какви ли са условията за да станеш професионален войник ?!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 14:01 
(U+2205,∅)
Аватар

изискванията за донаборници и професионални войници май са едни и същи... чух нещо такова по телевизията, че нямало да има двойни стандарти... макар че е трудно за вярване...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 14:29 
най-голем
Аватар

Хм...мен ми намирисва пак на изисквания от типа Симеоново...

И ще влизат най-добрите физически и най-добрите...платежно! :x

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 14:56 
(U+2205,∅)
Аватар

а ужким толкова много се говори за борба с корупцията... имам чувството, че се повтарят едни и същи думи, интерпретирани по всевъзможни начини...

иначе във военните структури винаги и имало шуро-баджанащина и рушвети, не виждам пречки това да не продължи...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2006, 09:29 
Да живей словото
Аватар

Някъде бях чел оплакванията на някакъв генерал от БА, че никой не искал да става професионален кашик. Всички се натискали за специалните части и пехота не останала. Явно на никой не му се играе Counter Strike на живо :):)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2006, 16:36 
Легендарен флуудър

xpucmo написа:
Едните ми баба и дядо живеят на две преки от къщата на Ванга, но явно гледачеството не се предава по въздушно-капков път. Така че, как мога аз да знам, ти за кой Христо си мислиш? :?

Сори, не си ти. Мил пардон! :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2006, 20:13 
(U+2205,∅)
Аватар

xpucmo написа:
Някъде бях чел оплакванията на някакъв генерал от БА, че никой не искал да става професионален кашик. Всички се натискали за специалните части и пехота не останала. Явно на никой не му се играе Counter Strike на живо :):)

да бе и аз тва казвам, ква файда от тая мания по Counter Strike, след като никой не си пада по реални упражнения :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 18:30 
Легендарен флуудър

:lol: Ми кой ще ни пази? :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по