|
Не и милост!
Вече не са същите момчета, но и тези също пият бира... Бях хиляда пъти Жулиета, само че накрая не умирах. Милост ли? Проклятие е, Боже, че след любовта оставаш жива. Вързана след ласката — за ножа. Галена след цвете — от коприва. Жива, за да гледаш как се мята жалката опашка на надеждата. Дълга — за размера на земята. Къса — във небе да се оглежда. Милост ли? Ромео заприлича на охранен празник, но без песни. И какво, че още ме обичал... Вече му е навик — по пиеса. А на мен остават двата края, дето все да вържа не успявам. Милост ли? А мога ли да зная колко още милост заслужавам?! Ако може, друг да я получи, друг след мен сто века да пребъде. А на мен — дай Боже, да се случи същото. Обаче със присъда.
Камелия Кондова
Поредният... Започна да ми писва от обич, изживяна по сценарий. От имане. От искане. От липси. От нерви и изпушени цигари... Започна да ми писва все да зная зад ъгъла какво ще ми се случи. Живея в кръг. И толкова безкраен. До следващия, който ще ме счупи. Все нежни думи. Все красиви маски. Обичат ме (и всички са ми верни.) Кръщават ме любовно. Много ласкаво, наричат бяло всичко, що е черно. Започна да ми писва ежедневното. Еднакви са ми сряда и неделя... От пристъпи на страст или на ревност, завършващи по навик на вечеря. Погубва ме познатото мълчание след думите, заглъхнали във мрака. И всички чути смели обещания, които знам, че няма да дочакам... Започна да ми писва от набожност. Не съм им Бог пред мен да коленичат. Мъжът е мъж, когато невъзможното не му е пречка, за да ме обича... ______________________
Какво да ти разкажа!? Не дораснахме дотам, да се споделяме със себе си. Играхме на любов и на приятелство, запълвахме самотните недели. Не само тях. Запълвахме пространството, което се простира помежду ни, с пулсиращи, лудеещи дихания, с несъществуващи по сила думи. И всички те са още неизречени, помисляхме ги като своя тайна. Излъгахме ги, че ще са обречени, ако други някои са ги узнали. Какво да ти призная!? Аз отдавна живея във съгласие със себе си. Знам, че си очаквал да те чакам. Неочаквано си ме намерил. После неразумно си се влюбил. Аз пък по-разумно съм избягала. Само че и двамата сме в кюпа на онези, дето нямат мяра, като много силно искат нещо. Извинявай, че така ти вярвах. Струваше ми се съвсем естествено да те искам, не защото трябва… Нямах сили за недоверчивост. Нито за предпазни мерки. Затова признах, че те обичам. И избягах, за да ме намериш. Още ли ще питаш за какво избягах!? Някакво внезапно непокорство. Знаеш, че си мойта дълга жажда и растеш от питанка до отговор. Знаеш си, че някой ден ще стигнем в точката, където няма мърдане. Ще пораснем, докато обичаме, и тогава няма да си тръгна.
Бистра Малинова
_________________ Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
|