Дата и час: 19 Яну 2026, 05:00

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Информационни системи или Информатика
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 14:04 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Та въпроса е кое да запиша първо Информационни системи или Информатика. Дайте по едно мнение коя е по-добрата специалност според вас и защо.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 21:10 
В началото бе словото
Аватар

изчезнаха ли хората с математика .Какво става? Втора тема и нищо не се получава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 21:22 
Batcaver
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
То не беше ли 'компютърни науки'? Според мен трябва да го пишеш него първо, защото е с по-висок бал. Пък и поне от това, което съм чувал, се води по-добрата специалност. Казвали са ми, че с информатика от СУ излизат учители. Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 21:23 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Мдам, никакъв интерес не се забелязва, а това са твърде важни и интересни въпроси. Аз не знам дали мога въобще да ти помогна, не мога да се аргументирам никак - най-малкото, защото мненията за "старите" специалности във ФМИ, които получавам, са доста противоречиви, а за новите хората се въздържат, защото не знаят за какво точно става въпрос. Може би, ако Илиян беше на линия щеше да помогне, ама :roll:
Моят съвет е да прецениш за себе си кое ще учиш с повече желение и ще ти бъде по-приятно, съдейки ориентировачно по програмите и да не се водиш от това "каква е перспективата", тъй като на мен ми се струва една и съща независимо от конкретната специалност :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 23:03 
От дъжд на вятър

Vaskes написа:
Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:

Е, поне вашата е завършила в СУ, а нашата незнам дали и курс по информатика е завършила, щом като не може да преподаде един "Уорд" като хората, а търси копчето F13 на клавиатурата ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 23:06 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Стига бе хора, за учител трябва да си завършил Педагогика на обучението по математика и информатика, което НЕ те прави САМО учител, а доста добре подготвен информатик, стъпил на здрава математическа основа.

Друг е въпросът, че при липса на кадри взимат, който падне със или без изкаран някакъв курс.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Е, забравих да спомена...
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 23:16 
От дъжд на вятър

че директорката и въпросната г-жа са гъсти.. корупция има навсякъде ;) малко разводнихме темата.. нека отговорим на маняка който я създаде :)

според мен Информатика е твърде общо и се учат простотии от рода на.. какво аджеба има в компа, после какъв е основния софтуер с който ще тръгне някой комп... пък Информационни системи ми звучи по-маняшко.. ще се учат приложения и внедряване на компютърни системи в много сфери... ех мечти, жалко, че аз няма да вляза там с гадната оценка от дипломата 5.50 по физика ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 23:21 
Да живей словото
Аватар

slavcho написа:
Vaskes написа:
Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:

Е, поне вашата е завършила в СУ, а нашата незнам дали и курс по информатика е завършила, щом като не може да преподаде един "Уорд" като хората, а търси копчето F13 на клавиатурата ;)

Някои клавиатури на Sun имат F1...F24, а Reset-а се намира на задната страна на клавиатурата. Може би учителката ви е от старата генерация, които са се учили на истински компютри (VAX, Sun, IBM, SGI, ...) и истински операционни системи (VMS, Solaris, AIX, IRIX, ...), а не на недоклатени персонални калкулатори и бегли подобия на операционни системи, които умеят само да рисуват прозорци (като дори и това не умеят добре)...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 01:19 
В началото бе словото
Аватар

само да кажа че сега не говорим за Софтуерно инжинерество и КН които поне за мен са ясни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 12:09 
Пишеща машина
Аватар

Vaskes написа:

Специалността, където се учи 'коя част на дъното каква е' е КСТ и се намира в ТУ. Информатиката в СУ е приложението на софтуера, не на хардуера.

И програмист може да станеш с почти всяка специалност от ФМИ. Нужна ти е висшата математика, каквото и да влезеш сам ще се учиш, няма да ти покажат абсолютно всичко, а само основата, от която сам трябва да продължиш да се развиваш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 13:31 
Да живей словото
Аватар

Дори не е задължително да си във ФМИ, за да станеш програмист. Половината от най-добрите ми бивши колеги от ФзФ се занимават с програмиране и се справят доста добре.

@sasoh: Ти си един от малцината, които чувам да казват, че ти трябва висша математика за да разбираш от програмиране. Другите твърдят, че математиката била излишна в информатичните специалности на ФМИ. Но както писах в една друга подобна тема, повечето студенти във ФМИ не правят разлика между информатиката и приложното програмиране.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 16:36 
Batcaver
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
sasoh написа:
Vaskes написа:

Специалността, където се учи 'коя част на дъното каква е' е КСТ и се намира в ТУ. Информатиката в СУ е приложението на софтуера, не на хардуера.

Акцентира се върху софтуеъра, това го знам, но преди това се учат и общи неща. Има поне един семестър, в който се учи и хардуеър.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2006, 22:44 
Да живей словото

Благодарил (а): 3 пъти.
Не съм се задълбочавал много, но по пътя ми попадна един Справочник, аз дори си нямам такъв.. и нещо не ми допадна ИС, заради това я и написах по-назад, въпреки че написаното там не ти дава никаква представа все пак.
Някак си Информатика си ми звучи по-класическо. :)
Според мен няма значение точно каква е специалността, освен ако не е препълнена с излишни глупости. Просто ти трябват основите, пък ти ако си имаш желанието и възможностите ще напреднеш в програмирането сам. ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Информатика или Информационни с-ми?

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в ФМИ

TsukI

38

2281

31 Окт 2008, 23:06

quanchi Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Всички от Информационни Системи.. пишете по нещо

в КСК 2009-2010

uktc

7

785

06 Сеп 2007, 17:09

petio Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Магистратура-Географски информационни системи и картография

в ГГФ

miloto_g

0

336

13 Авг 2013, 22:18

miloto_g Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Устен изпит по АС - Информационни системи 1 курс

в ФМИ

Taskov

4

563

03 Фев 2009, 14:57

Taskov Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Mагистратура по Управленски информационни системи - мнения

в Магистратури

ivan_will

9

695

05 Авг 2013, 16:22

gubby Преглежда последните мнения