Дата и час: 20 Яну 2026, 16:20

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Слушате ли класическа музика?
Анкетата свършва на 04 Юли 2006, 21:52
да 96%  96%  [ 22 ]
не 4%  4%  [ 1 ]
Общо гласове : 23
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2006, 18:08 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Благодарил (а): 0 пъти.
pora_e_priqtel написа:
Абе поне стана ясно, че си комерсиална :P

мен пък хич не ме е срам от това пък ще знаеш :wink:...

Temporary написа:
@ nrggirl Има една поредица наречена 'Classical music for people who hate classical music'. Тя е точно за теб :wink: най-известните и мелодични неща, които трябва да мразиш музиката изобщо за да не ги харесваш :) Но пак са си в класическо изпълнение.

мерси, ще имам предвид да си я потърся. само да мине тъпата сесия :roll: :? :shock:...

Щастливо безработна!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2006, 00:37 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
nrggirl написа:
pora_e_priqtel написа:
Абе поне стана ясно, че си комерсиална :P

мен пък хич не ме е срам от това пък ще знаеш :wink:

Е то оставаше една правистка да я е срам, че е комерсиална - ако беше така нямаше да прокопсаш в занаята :)

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2006, 10:15 
Пишете, о, братя
Аватар

Хехе моята учителка по пиано като и казах че не харесвам модернизма тръгна по друга линия, питайки дали харсевам Пикасо, на което аз отговорих с непринудена искреност, че го намирам за отвратителен. Тя помълча и каза, че било защото съм млад :lol: Сега чак тръпки ме побиват че някой ден ще взема и аз да ги захаресвам :P

xpucmo написа:
Аз за първи път се позаинтересувах за текста на Carmina Burana - O, Fortuna, слушайки (комерсиалния?) кавъра на Therion. Това лошо ли е?!

Ми то че не е лошо, не е. Но ти не си тръгнал да слушаш класика след това, нали? Вероятно даже не ти харесва оригинала на Орф... какъв е снисълът тогава, щом като тъй или иначе класиката не си разширява публиката? Точно за това съм върл противник особено на кавърите - това което ще се хареса на слушателя ще е само мелодията на кл. произведение, но не и инструментите и т.н., т.е. това напрактика не е класическа музика и слушателят няма да прослуша истинска такава.

Затова казвам, че предпочитам 'капитана да си потъне с кораба', а не да се хваща като удавник за сламка само и само да привлече някой друг човек в концертната зала. Ако ще се мре да се мре с достойнство, а не да се поддържа мизерно съществуване на просешка тояга! И в крайна сметка класиката не е чак дотам замряла, всеки 5ти сигурно е свирил поне на някакъв инструмент, а в нормалните държави концертните зали са винаги пъни :)

А комерсиални са обикновено горе-описаните кавъри или клоунадите, които правят изпълнителите. Наистина едва ли има комерсиални композитори, макар че Бърнстейн далеч не е цвете за мирисане ;) Също така филмовата музика не се счита за класическа, нищо че е симфонична. Самите композитори нерядко прокарват тази линия на дистинкция в творчеството си (e.g. Malcolm Arnold)

nrggirl написа:
мерси, ще имам предвид да си я потърся. само да мине тъпата сесия :roll: :? :shock:...

Ох, напълно съчувствам за сесията и аз само това чакам... :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 14:42 
(U+2205,∅)
Аватар

На въпросите на много интересуващи се хора, кои са композиторите на 20 век и кои от тях са последователи на академичната класическа музика, пиша един списък с всички изявени музиканти в тази област. Онези, които съм сигурен, че експериментират далеч от класическата традиция, са удебелени, но за да се убедите в това, потърсете информация за тях в интернет...
Джон Адамс
Самуел Барбар
Бела Барток (1881-1945)
Amy (H.H.A) Beach (1867-1944)
Nadia Boulanger (1887-1979)
Пиер Булез (b. 1925)
Бенджамин Брайтън (1913-1976)
Джон Кейдж (1912-1992)
Ейрън Коплънд (1900-1990)
Клод Дебюси (1862-1918)
Едвард Елгар (1856-1934)
Джордж Гершуин (1898-1937)
Филип Глас (b. 1937)
Хенрик Горечки
Ленард Бърнстейн
Пол Хиндемит (1895-1963)
Чарлз Айвъс (1874-1954)
Леош Янечек (1854-1928)
Густав Малер (1860-1911)
Сергей Прокофиев (1891-1953)
Сергей Рахманинов (1873-1943)
Морис Равел (1875-1937)
Ерик Сати (1866-1925)
Арнолд Шойнберг (1874-1951)
Дмитри Шостакович (1906-1975)
Карлхайнц Щокхаузен (b.1928)
Ричард Щраус (1864-1949)
Игор Стравински (1882-1971)
Germaine Tailleferre (1892-1983)
Едгард Варис (1883-1965)
Уилям Уелтън (1902-1983)
Антон Веберн (1883-1945)
Ралф Уилямс (1872-1958)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 15:05 
Пишете, о, братя
Аватар

Само да добавя към благородното начинание на inaccessibility. Този сайт (на английски обаче!) е нещо като ориентир в света на класиката. Има ги всичките периоди, както и 20 век, рабира се, с най-значимите композитори и предпоръки за творби за слушане:
http://www.classical.net/music/rep/top.html

Само едно уточнение към списъка - Бритън си почти нео-романтик :wink: , далеч е от кой знае какви експерименти, за разлика от Уолтън или Веберн, например

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2006, 15:31 
(U+2205,∅)
Аватар

Temporary написа:
Само едно уточнение към списъка - Бритън си почти нео-романтик :wink: , далеч е от кой знае какви експерименти, за разлика от Уолтън или Веберн, например

По отношение на Бритън мисля, че си прав за експериментите, все пак той пише музика, която е характерна за 19 век (не се поддава на течения като сериализъм или минимализъм), т.е в романчиетн стил, но за да уточня и аз на свой ред, в началото на 20 век има период на нео-романтизъм - в него пишат Рахманинов и редица други композитори, както и въпросният Бритън...

в същият сайт, който си публикувал, може да провериш за него и като цяло за този късен романтизъм през 20 век :wink:

всъщност и тук може да се намери доста информация за този и други периоди в класическата музика

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 18:39 
Легендарен флуудър

:) Да добавим и нашето скромно българско участие - поне Панчо Владигеров и Петко Стайнов.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 19:08 
(U+2205,∅)
Аватар

да, за съжаление композитори не особено познати на запад...

всъщност разбирането им като творци задължително трябва да преминава и през разбирането на епохата...

все пак 20 век е един много интересен век...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 19:20 
Легендарен флуудър

:evil: Малко е гаден! Две световни войни, после една студена, пак световна и ние губим вече три пъти. :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 19:26 
(U+2205,∅)
Аватар

Joker написа:
:evil: Малко е гаден! Две световни войни, после една студена, пак световна и ние губим вече три пъти. :cry:

това е една друга тема, но винаги ме е дразнело именно това в българската история - сякаш участието й във всяка война е напълно задължително, а сами знаем, че в това участие за една малка страна винаги е загуба, независимо дали ще е на страната на спечелилите или не...

според мен винаги е липсвала читава политика - българите нямат талант в тази област май...

остава утешението, което ни предоставя... Пипков :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 19:33 
Легендарен флуудър

:x Някои спечелиха тогава, а загубиха после и са по-зле и от нас, но това не е истинско успокоение! :evil:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 19:52 
Пишете, о, братя
Аватар

Като говорим за 'не толкова известните в чужбина бг композитори', винаги ми е било интересно дали и в другите държави има подобни композитори. Както (май) вече казах се интересувам напоследък от по-малко известните, но съм имал случай в които не мога даже да намеря годините на някои композитори, и това не само в една енциклопедия съдържаща над 20 000 биографии, а и в целия интернет!

Знаете ли например че има много балтийски композитори? И то не по-малко интересни...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 20:29 
(U+2205,∅)
Аватар

Temporary написа:
Като говорим за 'не толкова известните в чужбина бг композитори', винаги ми е било интересно дали и в другите държави има подобни композитори. Както (май) вече казах се интересувам напоследък от по-малко известните, но съм имал случай в които не мога даже да намеря годините на някои композитори, и това не само в една енциклопедия съдържаща над 20 000 биографии, а и в целия интернет!

Знаете ли например че има много балтийски композитори? И то не по-малко интересни...

и аз от известно време се самообразовам в тази област... все пак никъде не съм учил професионално музикална история или теория... и от известно време се ровя да търся нещо различно...

не съм знаел, че има балтийски композитори (а и поначало не съм запознат особено с балтийските народности)... кажи няколко имена и мнението ти за тях, ако не те затруднявам :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 20:33 
Легендарен флуудър

Temporary написа:

:) Знам за Чурлйонис от Литва. Харесва ми! Ходил съм в къщата му във Вилнюс. А друг не знам. Тъпо копеле! :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 20:53 
(U+2205,∅)
Аватар

Joker написа:
:) Знам за Чурлйонис от Литва. Харесва ми! Ходил съм в къщата му във Вилнюс. А друг не знам. Тъпо копеле! :oops:

виж, човек не може да знае всичко... особено ако не става въпрос за чалга, която и да не искаш, я знаеш...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Класическа Музика

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Музика и Концерти

Temporary

32

1489

02 Сеп 2005, 04:23

Himera Преглежда последните мнения