Здрасти, Ил! Мерси за въпросите. Почвам с отговорите...
Ъм, нямам спомен да си ни разказвал истории оттам (което не значи че не си), таа бил ли си в казармата? Хех, не знам някой, който е бил в казармата и да си няма безброй истории за това как е бил (примерно как приклада на пушката е чудесна възглавница, докато лежиш на земята цяла нощ, и чакаш всеки един момент някой да дойде на проверка; или как са ти казали да пазиш военния затвор, защото ако някой избяга ти ще му заемеш мястото, и затова си оставяш шинела и пушката горе на вишката (наблюдателната кула) все едно ти си там, а ти обикаляш долу с ножа цяла нощ, за да не би някой (а там си имало истински рецивисти) да се промъкне и ти да не го видиш; или как сладко се спи върху гнили дъски над дълбок кладенец, само защото е малко по-сушинка от козирката на кладенеца), но пък аз си имам история как не отидох

. Предполагам са малцина от останалите във форума все още, на които им се е налагало да ходят по медицински прегледи за годност за военна служба (на всеки 2 години), на наборни комисии всяка година. Е, аз го правих в продължение на 10 години. Първо бях голям мераклия да се включа във военните редици (е, главно родителите ми бяха, но и аз донякъде) - исках за капитан да се уча във военоморското във Варна. Така че им показах на военните колко страхотно здрав съм, как добре се справям със всичките им 5-6 различни изпита - физически подготовки, математики, тестове за интелигентност, психо тестове, медицински прегледи. Обаче след като ме приеха, взех че размислих и реших да ставам информатик. И... както повечето знаят, ставах такъв в продължение на 12 години (то не беше бакалавърстване, бачкане, магистриране, преподаване). И военните всяка година си ме викаха да проверят как съм, да ми вземат уверенията, че още уча, да ме попрегледат. Та... 2007-а вече съвсем им омръзна, и рекоха да ме взимат, нищо че аз тъкмо бях записал магистратура. И искаха да ме вземат точно предпоследния набор - от 10-ти януари, при условие, че след набора март месец, вече нямаше да има задължителна казарма. Пък аз се бях хванал с колегите от СУ да правя електронни учебници и чаках да дойдат големите пари от това (не че дочаках някакви големи такива, а исках БМВ на старо да си взимам с тях даже, много на сметка

), и хич не ми се влизаше. Та... на косъм ми се размина - тъкмо си бях на Видин да карам шофьорски курсове и се скатавах да не ида да си взема призовката, и ми звъни домашния телефон, вдигам аз - съседа, баща на един приятел от детството и съученик, и съученика със същия по дължина стаж в учението като мен (той право учеше). "- Мите, идват да ти връчат призовката, не отваряй"... Та отивам си аз в стаята и мирвам. Звъни се на вратата, аз мълча и се чува само тракане по клавиатурата - как пиша по Скайпа на шефката в София да ме урежда да ходя в Симеоново да преподавам компютърни мрежи, вместо в нормална казарма (това ми го бяха офертирали и преди това, след като бях водил курс на двама от Академията на МВР там). Цели 10 минути се звъня на вратата. След това всичко утихна още 5 мин., след тях пак звъняха още няколко минути - т.е. и те са мирували до вратата, само и само да чуят дали някой ще се размърда вътре. Ноо... аз удържах

. След това се оказа и, че добрините понякога се връщат - на една приятелка стара, на която бях помагал за най-различни неща, баща и беше военен, та той говорил със шефа на поделението да ме оставят, все пак наистина си уча. Е, не успял да го навие, обаче пък майката на същата приятелка била колежка на жената на шефа на поделението, та от там нещата се уредиха (извод - и "железните мъже" слушат жените си

).
Скарани ли са изначално жените и техниката? 
Ами... ако ми бяхте задали въпроса докато бях в първи курс Информатика, когато всички колежки гледаха с неразбиращ поглед, може би бих казал "да", но след като още на следващата година повечето влязоха в час, и сега всички без изключение, си намериха работа свързана с компютри, при това програмиране, или компютърен дизайн, и доста си се издигнаха в нея, мога да кажа, че не са скарани с компютрите. Иначе... има си едни вид неразбирателство с повечето видове техника, но според мен това си е и по желание на самите жени - просто са добри в много други области, не точно в техниката. Но... когато се налага, нещата се променят. Пък дотогава - мъжете сме затова - да им помагаме с техническата част. Пък дано са благодарни след това.
А жените и шофирането?
Както и предния въпрос - сигурен съм, че ако това им е професията, ще си се справят страхотно и със шофирането. Иначе... жените и мъжете са различни - доста от повече неща се вълнуват жените всекидневно, и се вълнуват силно

. Не че всички мъже са дебелокожи, но все пак по-рядко, ужким, сме на върха на вълнението. Пък всяко нещо за което се замислиш, и ти отвлече вниманието от пътя, може да ти попречи да реагираш адекватно и навреме, когато нещо неочаквано се случи на пътя.
Правил ли си някога ПТП? Хубав въпрос - и точно за вчера. Както съм понастинал и си чувствам главата празна цял ден вчера, понеделник, пък и днес, снощи ходих да закарам разни неща на едни приятели от Видин, и успях хубаво да си ожуля предната броня. Трябваше да се размина на една тясна уличка с паркирани много коли от едната страна, с насреща идваща кола, прибрах се м/у две коли, и на излизане ми се стори, че няма да успея да не закача една от спрелите... Но бях в такова настроение, че реших да проверя... И не успях.
Иначе... веднъж, точно на рождения ми ден миналата година, не натиснах достатъчно спирачката, като пред мен спряха рязко (така е като бях нов шофьор, а колегата ме учеше да спирам все плавно за да им е комфортно на пътниците; пък то истината е, че когато се случи нещо неочаквано, никога не се спира плавно) леко си изкривих регистрационния номер в задната му броня. Но нищо повече от изкривения номер нямаше, така че вероятно не мога да го броя за ПТП.
Иначе... в младостта си, като бях трети клас, бях поставил своеобразен рекорд по брой ПТП-та в рамките на 2 месеца - веднъж ме блъсна мотор, и веднъж автомобил. Живях в Либия година и половина, а там книжка дават ако можеш да караш 50 м. назад с колата, или пък ако имаш кола изобщо, не знам

. Та... сестра ми пресече пътя със 6 платна (по 3 в посока), аз се затичах след нея, обаче гледам идва мотоциклет. Та... давам аз напред, давам назад, мотора на ляво, после надясно, и на целия този огромен път, успя да ме уцели. Та си ходих след това близо седмица с отпечатъци от грайфери на бедрото и ръката. И супер се кефих, че след като ме блъснаха тръгнаха да си бутат мотора - рекох си, че може да съм го счупил с тялото си

. Е, втория път не беше толкова забавно - пак пресичах същия път, и нещо не погледнах, и в следващия момент се намерих на капака на една кола, после по гръб на асфалта. Този път си нямах грайфери, пак станах и си се прибрах като и първия път, обаче следобеда ми се гадеше (т.е. имах си сътресение на мозъка в слаба форма). Та... историята има и малко продължение - българското училище в Триполи се помещаваше в една триетажна къща с плосък покрив (те там всичките са с плоски), който покрив си беше като една огромна тераса. И учителите ни пускаха на терасата малко на въздух да се поразходим. Обаче мен специално ме предупреждаваха, да не приближавам парапетите... не знам защо, и каква връзка имаха те, с това че на пътя все нещо ме нацелваше... Известно време след колата, която ме блъсна, получавах главоболия от време на време, дори на скенер ме гледаха тук, но нищо не видяха там вътре в главата ми

. И след време ми мина - може да е било просто защото съм леко далекоглед.
Доста си активен в кампании, свързани с безопасността на пътя. Сядал ли си зад волана, когато просто усещаш, че не трябва - пил твърде много или прекалено изморен? Аз съм шофьор от 2006-та само, а автомобил имам от 2009-та края. Съответно и доста съм пропуснал възрастта, когато човек изпитва вътрешна необходимост да се доказва, че е мъж, на пътя или в бара. Да не говорим, че и прекаляването с алкохола доста рядко ми се случва и по принцип. Така че, не, не ми се е случвало. Да, пил съм до една чаша бира, и после съм карал, но не повече. И да, знам че дори и 0.5-те промила разрешени от закона, което са по-малко от две бири според човека който ги пие, увеличават времето за реакция с 1/3 - примерно от секунда и половина на две секунди, което може да е решаващо да се спаси нечий или своя живот. И се надявам наистина и че повече хора ще го разберат също. Прекалено изморен не съм бил също. Аз не шофирам особено много и по принцип, камо ли като съм изморен. Да, доспивало ми се е на пътя, но с някаква музика съм преборвал съня, колкото да стигна докъдето съм тръгвал - при това не съм бил на особено дълъг път.
Най-изтощителното ти пътуване? Амии

Примерно с автобус от София до Мадрид, и после след няколко часа почивка към Кадиз (южна Испания). Това беше най-дългото, но да кажа най-изтощително вероятно не бих могъл. Човек, като знае колко път му остава, някак си минава в специален режим. Каквото и да е, свиква с него, на всеки 4 ч. като спре автобуса си почива, на всяка граница (по онова време) си слиза да го проверят, и дори се забавлява - аз си бях с няколко приятели на път за Испания и не мога да се оплача, че не ни беше забавно. Иначе... верояно за много изтощително пътуване мога да броя и 20-те км. пеш, носейки сак, които бях изминал пак в Испания, за да стигна от една хижичка, до близкото градче (нямаше такси, пък ме подлъгаха, че пътя е само 12 км.), където изпуснах автобуса, понеже помислих, че има автогара, а не просто спирка, и съответно я подминах, а после автобуса подмина мен. И като ме подмина, се оказа, че имам цели 5 ч. да си почина от разходката преди следващия автобус - та си дремах на една пейка и си четох книжка (от тогава още харесвам да лежа по пейки

), след това се наложи да попроменя и плана на пътуването, така че в резултат вместо в 7 сутринта да съм в Лисабон, бях в 11 вечерта преди това (взех си автобус директно от Севиля, вместо да ходя до Мадрид първо). Което щеше да е прекрасно, ако имах хотел в Лисабон, или пък ако не бях ходил 20 км. същият ден, та да можех да се разходя да поразгледам града. Но пък... намерих си два реда храсти и си легнах м/у тях. И си поспах до към 5 и нещо. Пък след това киснах във този същия форум до 2 следобед, докато дойдат португалците да ме заберат. Но и в Поругалия беше прекрасно, нищо че ходех бос там, за да не ми убиват сандалите на мазолите отгоре и отдолу, а само ходенето на тази отдолу на краката.
Изчерпателен ли бях?