Нека не забравяме, че e-ink дисплеите освен че нямат подсветка, също така и не трептят. А това е основното. Всеки друг диплей и монитор трепти, с високи честоти, които не се забелязват с просто око, но това не им пречи да изморяват очите. Докато електронната хартия е статична, то и затова хаби толкова малко батерия.
Дулкамара като повдигна темата, не може ли едно нещо да прави всичко - може, разбира се. Но колкото повече неща наблъскаш в едно малко пространство, толкова повече компромиси трябва да направиш с качеството. Забелязала съм, че хората, които наистина държат на четенето, не си взимат iPad за целта. Към него се насочват хората, които нямат високи изисквания за продукта, който ще ползват - абе да бе, може да чета на него от време на време, ама това ще е рядко. През останалото време ще играя Angry Birds. И може би ще ползвам скайп и интернет. Или ще си гледам филми, докато съм във влака. Ама в крайна сметка не е много ясно за какво ги давам тия пари.
(Отново ще се повторя. Ако ще е таблетен компютър, нека да е компютър, моля. Щото единия слейт за едната гъзарийка...

)
Ако трябва да говоря конкретно за своя четец, основните ми разочарования за него бяха две.
1. Фирмата производител, iRiver, изобщо нямат изградена система за feedback от клиентите си. Те пускат продукт на пазара, пускат 2-3 софтуерни ъпдейта и зае*ават всичко, пускайки новия модел след година-две. Което означава, че са ореантирани към печалбите много повече отколкото към произвеждането на наистина успешен пазарен продукт.
2. Срещнах доста оплаквания на хора, че четците им в рамките на около година са започнали да умират. Т.е. не толкова некачествена изработка, колкото некачествени материали.
В обобщение, следващия път ще предпочета друга марка. Може би няма да е Киндъл с всичките им преформатирания и прочее, но се надявам Нуук и Сони да се развият в добра посока и да разполагат с наистина добри модели тогава, когато ще ми се наложи да си купувам нов четец.