Тая тема ме подсети за едно произведение, останало в ума ми много, много години след като го четох. Казваше се "Повест за Петкутин и Калина" и беше поместено като част от незадължителната литература в учебника ни в 5. или 6. клас. Беше ме грабнало страшно много и едва тази година всъщност разбрах, че било от "Хазарски речник" и - благодарение на Мила - си го намерих и го чета с кеф.
Та там се казваше следното (нямам спомен преводът да е същия и - ей, Богу! - не знам как тоя текст е попаднал в учебник на фърфалаци, ако не е бил със съкращения, щото най-смущаващите части не ги помня, честно казано):
"През изтеклата зима те се били обикнали. Ядели с една вилица поред и тя пиела вино от устата му. Той я галел така, че душата й скриптяла в тялото, а тя го обожавала [Покажи] Спойлер:
18+ (не знам как иначе да го скрия) и го карала да се изпразва в нея
. Казвала на връстничките си, като се смеела, че нищо не чеше така добре, както тридневна мъжка брада, покарала в любов."(помня, че в учебника беше "тридневна мъжка брада, набола в любов")
Та периодично се сещам за тоя конкретен цитат, когато убеждавам приятеля си да си остави кожата малко да си почине. Покрай празниците не се беше бръснал 4-5 дни и му стоеше страхотно. Или, с други думи, нямам нищо против наболата брада, стига да отива на човека (че има и такива, дето приличат на рецидивисти). За евентуални поражения има един много хубав крем, ама няма да му пиша името, да не стане като с Айфона на Пънч.
Съвсем офф-топик: пак я прочетох тая повест и наистина не знам кой болен мозък я е включил в учебната програма (пък макар и между капките), обаче съм му много благодарна. Пълни ужаси, съвсем неподходящи за детски акъл, обаче почти 15 години по-късно ми е един от най-живите спомени от училище. И, подозирам, основа за много от кошмарите ми.