Ангел написа:
fluffy cloud, няма за какво да се извиняваш - валиден въпрос е (макар да не ми харесаха ироничните емотикони след въпроса). Отговарям: не, не е - ползвам я като резюме и сбор от препратки към официални и peer-reviewed проучвания, статии, проекти, патенти и други. Предполагах че и останаличе четат препратките зад номерираните индекси. Вероятно съм грешал.
Колкото до препоръчаната книга (едва сега видях че си я вмъкнала), с удоволствие бих я изчел, ако ми я заемеш. Не се наемам да коментирам преди това.
Само ми е любопитно, дали така, както се надяваш скептицизмът да се разчупи, допускаш и вероятна възможност такъв да се появи у теб?
Всъщност погледнах препратките, но все пак не смятам, че те дават ясна и обобщаваща представа какво е становището на науката за човешката душа. Иначе, тъй като вярата ми в съществуването на човешката душа не се дължи на научни доказателства, а на вътрешното ми усещане, че човекът е по-специален не само с по-развития си мозък и заради очевидната ми възприемчивост към метафизичните теории, не виждам шанс да се пови скептицизъм у мен, само защото продължават да липсват ясни доказателства. Излиза, че усещанията и вярата (в по-широк, не само религиозен смисъл) не могат да бъдат оборени с наука, защото не се основават на нея. Но, тъй като вярата не дава аргументи, с които да оборим вашия скептицизъм, затова опирам до науката.
Иначе ето нещо интересно по въпроса дали философията все пак е наука (имам смътен спомен, че и класната бръщолевеше нещо по този въпрос в 12 клас) -
http://rae.ru/forum2010/39/664.