Дата и час: 16 Яну 2026, 23:04

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Акт на варварство ли е тричането на кучета?
Да, това наистина е варварско и не трябва да се допуска 46%  46%  [ 11 ]
Не е съвсем редно, но какво пък толкова 21%  21%  [ 5 ]
Нищо нередно не намирам в тричането на кучета 33%  33%  [ 8 ]
Общо гласове : 24
Автор Съобщение
 Заглавие: Варварският обичай тричане на куче
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 19:45 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Днес попаднах на следната статия: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4587911

За да спестя усилията на тези, които ги мързи да я четат, ще кажа, че на кратко става дума за протест срещу един обичай в село до Бургас, където се връзва едно куче и се върти над едно гьолче. Това се определя като нещо изключително варварско и статията предизвиква доста сериозен интерес. Във фейсбук групата явно също набира поплуярност.

Преди време имаше и репортаж по бТВ и случаят доста нашумя.

Та въпросът ми е, толкова ли е важно, че някакво куче е завъртяно за няколко секунди, варварски обичай ли е това и трябва ли да ни притеснява. Затова и пускам анкетата, но с интерес бих прочел и мненията ви по темата.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Варварският обичай тричане на куче
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 20:14 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 155 пъти.
Очаквах да видя статия за разсичане на куче на две(като при прабългарите),но въпросното четиво е просто смешно и нелепо,още по-малко варварско.Та кучето дори не умира...има къде,къде по-странни неща,които се вършат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 21:26 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Клипчето от линка го бяха пускали по Господарите... през 2009г...
Тия от Вести са открили топлата вода, тоя скандал гръмна преди години още, имаше подписки, изказвания...

А инак, варварско - варварско, не сме в Западна Европа, че да се учудваме. Ние сме в Ориента във всяко едно отношение. Тъжното е, че много хора, като им го кажа, се цупят и патриотът в тях надига глава. Понякога за зла участ - глава над човека в тях.

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 00:39 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Бих казала, че е... хм... безчувствено. Някой представял ли си е как ще се чувства на мястото на кучето? Надали е особено приятно. То заради това и никой от старците в селото няма да доброволства да заеме мястото на въпросното куче, нали...

Не мисля, че проблемът в тези случаи опира до конкретното куче. Обичаят предполагам се провежда веднъж годишно, а честно казано, мисля, че моите котки страдат много повече, когато биват подлагани на безмилостното ми мачкане или когато умишлено ги плаша с прахосмукачката. Цялата ситуация засяга повече принципа, от който тръгват и всички протести срещу проявяваната жестокост към животните, а именно - че човек се доказва като неспособен да зачита чуждите чувства и болка, било то и що се отнася до животно; защото ако счупиш крака на другарчето и крака на кучето му, двамата ще изпитат идентична болка, така че къде е разликата между двете?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 11:51 
Плиний Стари
Аватар

Благодарил (а): 98 пъти.
Някои хора имат удивителната способност да правят от мухата слон. Вероятно си нямат друга работа. Както и Scion of balance каза, има много по-странни и страшни неща, които се вършат. Наскоро четох за ужасната съдба на животните в цирковете, как са измъчвани с побои и електрошок, за да се подчиняват, как бебета са откъсвани от майките от най-ранна възраст, за да бъдат дресирани... Скъса ми се сърцето направо - ето това наистина е висша форма на варварщина, а не тричането на куче.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 15:08 
очарователен тормозник
Аватар

menina.do.mar написа:
Някои хора имат удивителната способност да правят от мухата слон. Вероятно си нямат друга работа. Както и Scion of balance каза, има много по-странни и страшни неща, които се вършат. Наскоро четох за ужасната съдба на животните в цирковете, как са измъчвани с побои и електрошок, за да се подчиняват, как бебета са откъсвани от майките от най-ранна възраст, за да бъдат дресирани... Скъса ми се сърцето направо - ето това наистина е висша форма на варварщина, а не тричането на куче.

Висша форма на кретенизъм = Един проблем не е толкова голям, защото "четох" за друг и той ми се "струва" по-голям.

Пример: "Какво като колата е блъснала малкото момиченце? Та това е нищо - в Сирия се избиват с хиляди и няма кой да спре армията..."

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 15:49 
Плиний Стари
Аватар

Благодарил (а): 98 пъти.
Kristo написа:
Висша форма на кретенизъм = Един проблем не е толкова голям, защото "четох" за друг и той ми се "струва" по-голям.

Пример: "Какво като колата е блъснала малкото момиченце? Та това е нищо - в Сирия се избиват с хиляди и няма кой да спре армията..."
Примерът ти е откровено идиотски, но не се изненадвам.
Първо ще те повъртя малко и ще те пусна във вода, а след това ще те пребия и ще ти пусна ток. За домашно имаш да прецениш кое ще ти е нанесло вреда и кое - не.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 16:27 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
малката ми сестра ми обясни преди известно време как дресират катунарските мечки да танцуват при звука на гъдулка - мятат една ламарина върху огъня да се нагорещи, после слагат малкото мече върху й, като през това време свирят на гъдулката.. него му пари на лапичките и пристъпва от крак на крак.. Постепенно привиква и само при звука на мелодията пристъпва все едно играе хоро..
Вече май са им забранили на циганите да упражняват гъдуларската професия..

Обичта по своето същество си е доста егоистично чувство. иии заради това мене ме вълнува повече дали мойто коте е нахранено и нагушкано, отколкото животът на произволен китаец(в конкретния случай малко китайченце, блъснато от рикша)
Нооо животните са животни! те са по-низш вид. ние ги използваме, те ни служат. Не са ни равностойни. Не е нормално да бъдат възприемани като наши деца, братя, сестри, братовчеди, и с роля, еквивалентна на човешки член на семейството. Такова е адекватното поведение, обусловено от исторически, културни, и еволюционни причини..
После е широко разпространено схващането, че животът на определен биологичен вид и по-ценен от тоя на друг. Примерно говедото е тъпо животно по природа. Не ни причинява душевен дискомфорт да го вържем пред яслата, то ше си яде и ше си преживя. После ше го заколим и ше го изядем, щото... е тъпо. Котето обаче не е толко тъпо, или поне си мислим така, пък и не може да го охраним толко, че да го изядем, та айде, ще му направим природозащитна организация му защитаваме правата.. Между другото имам подозрения, че прасетата са малко по-интелигентен вид от котките, ама.. те пък много цапат. пък и са вкусни :roll:

таааа .. не подкрепям много много тия псевдо защитници на животните, които ревЪт за въртене на кучета(което не е чааак толкова жестоко), а в същото време ядЪт всякакви месни продукти, получени от убити животни..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 19:32 
очарователен тормозник
Аватар

menina.do.mar написа:
Kristo написа:

Примерът ти е откровено идиотски,

Нарочно беше идиотски пример, за да го разбереш.

Явно не си. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 21:15 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
В живота на повечето кучета има далеч по-стресиращи неща от едно обикновено "тричане". Да, веднъж го гледах този обичай, бях слушал само за него и ми дожаля за песа, но само 2 часа по-късно го видях отново и той махаше опашка, видимо доволен, че е нахранен след "тричането".
Затова съм за "тричането", защото е без трайни отрицателни последици за кучето и е част от местните обичаи и дори от културния идентитет на района, пък нали сме за мулти-култи. :alien:
Това, което ме подразни в тази тема, е сравнението със Западната Европа, където всичко цъфнало и вързало. Тук някъде имаше клипчета с избиването на гриндове на Фарьорските острови и това е наистина отвратително, но също е част от идентитета на онези западноевропейци... :|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 22:09 
очарователен тормозник
Аватар

Ако е толкова безопасно защо не ползват деца вместо кучета? Може пак да ги нахранят след обичая, кво пречи?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 22:16 
Добрата фея
Аватар

kakто каза ути бъчваров днеска по телевизията - те децата редовно си се тричат по лунапаркове, събори и панаири..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 23:04 
Белодробна маниачка..
Аватар

Благодарил (а): 738 пъти.
Да, Фак, но по собствено желание.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 23:17 
Добрата фея
Аватар

:roll:s
и ти ли?

(убедена съм, че ако стопанинът го пита : "абе, кучо, моля ти са, аре да те врътна тука за берекет веднъж", кучето само ше се навие.. )

ама съвсем не ме разбирайте, че подкрепям.. мойто куче никога не бих си го дала, да го въртят така..
ама да се вдига толко шум за нищо, да пращат полиция и некви псевдо природозащитници да ми се вживяват.. айде моля ти са..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 23:23 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Аз също не намирам нещо особено скандално в обичая. Сега не бих го направил, нито бих участвал с интерес в него, но в младежките си години - кой знае ...

Варварско ми изглежда "морализаторството" на хората от организацията с име на чужд език, спомената в статията, посочени от ники. На дългогодишния обичай те противопоставят съвсем скорошен закон.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща