Дата и час: 13 Апр 2026, 11:37

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1631 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 109  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2012] Журналистика и ВО
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 18:05 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Въпросссс Ако искам да уча задочно журналистика ще се явявам ли на устен изпит?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 18:35 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
viewtopic.php?f=168&t=6565&p=928178#p928178

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:29 
В началото бе словото

Благодарил (а): 5 пъти.
И аз се записах за курса :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 19:16 
Драскач
Аватар

Здравейте, след толкова време и аз отново да пиша тука. Имам един въпрос, за да съм сигурен преди да кандидадствам отново за ФЖМК. Бала се формира на база изпитите по журналистика + оценките по БЕЛ и история от матурата и/или задължителната подготовка. На 100% ли е сигурно, че може и оценката от задължителната подготовка, понеже аз съм част от последният засега випуск, който не кара матура, а си избираме предмети, които да ни впишат оценката от т.нар. задължителната подготовка за матура. Питам защото последният път като кандидадствах в УНСС стигнах до устният изпит, влезнах и като им казах, че имам оценка от матура, която е записана в дипломата и можеше с нея да се кандидадства вместо ЕПИ-то им и ме отхвърлиха. А тогава уж можеше да си избереш с коя оценка да кандидадстваш, просто взимаха по-високата.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 16:33 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Здравейте!

Първо желая да се извиня, ако вече са задавани следните въпроси :salute:

Колко места има тази година за прием в специалностите от ФЖМК за момчета и момичета?

И второ - има ли сред приеманите (моите безкрайни адмирации) хора, които са не са били запознати с прякото значение на темата на устния изпит, но са се "измъкнали", чрез нестандартно и друго значение на въпроса?

Поздрави :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 16:40 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Все още не са обявени местата.
Следи тук: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... aniya_2012
Под "ГРАФИК за провеждане на изпитите"....

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 20:06 
В началото бе словото

здравейте , аз съм поредният желаещ за специалността журналистика :) искам да ви попитам следните неща:
1. балообразуването тази година е различно спрямо миналата , следователно ще има ли големи промени в баловете за влизане или ще останат горе-долу еднакви ?
2. все още ли са това докуметите необходими за предварителен изпит :
Чл. 7. (1) За участие в предварителните кандидатстудентски изпити се подават следните документи:
1. Картонче за участие в предварителните кандидатстудентски изпити. Картончето се получава след заплащане на таксата при регистрация за издаване на входящ номер;
2. Лична карта;
3. Квитанция за платена такса за участие в предварителните изпити.
3.1. Таксата за предварителните кандидатстудентски изпити може да се внася и по банков път в банков клон на всяка търговска банка (без БНБ) по банкова сметка на СУ "Св. Климент Охридски" (вж. приложение № 4).
кога се получава това картонче ,че нещо не можах да го схвана ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 21:21 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
Няма как да се знае до каква степен ще се променят баловете - тенденцията в последните години е те постоянно да падат, но тази година може да се приеме, че факторите са съвсем други. По мое мнение на устния ще се пишат по-високи оценки -> респективно ако есетата ви са добри балът ще се качи :)

Това, което си намерил като извадка от правилника не е актуално. Картончета и такива неща вече няма, ето ти цитат от последния правилник за тази година:

Цитат:
Чл. 10. (1) За участие в кандидатстудентските изпити се подават следните документи:
1. Заявление за участие в кандидатстудентските изпити;
2. Лична карта;
3. Квитанция за платена такса за участие в изпитите

:arrow: Правилник за приемане на студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2012/2013 година

Въпросното "картонче" явно е това заявление, което се попълва при плащане на таксата и в което пишеш на какви изпити ще се явиш :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 22:39 
В началото бе словото

ясно :Д мерси за отговорите :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2012, 23:23 
В началото бе словото

Здравейте.Тази година ще кандидатствам журналистика и имам няколко въпроса относно подготовката за изпитите:

1.Достатъчно ли е да чета вестник Капитал, да гледам новините по BTV и да слушам Дарик радио?

2.На устния изпит ще ни питат ли за новини от миналите години( напр. случаят с Либия, Египет, земетресението в Япония и т.н.)?

3.Как трябва да напишем есето- да кажем мнението си по дадената тема , да я представим като статия или и двете?
Извинявам се ако отговорите ги има някъде из форума.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 02:02 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
Silvina написа:
Здравейте.Тази година ще кандидатствам журналистика и имам няколко въпроса относно подготовката за изпитите:

1.Достатъчно ли е да чета вестник Капитал, да гледам новините по BTV и да слушам Дарик радио?

2.На устния изпит ще ни питат ли за новини от миналите години( напр. случаят с Либия, Египет, земетресението в Япония и т.н.)?

3.Как трябва да напишем есето- да кажем мнението си по дадената тема , да я представим като статия или и двете?
Извинявам се ако отговорите ги има някъде из форума.

Ако имаш желание - прочети какво е моето мнение на 4-та станица.

P.S. - Научете се да прочитате по няколко страници от форума. В момента 14 страници са нищо. Когато станат 50-60 ще задавате едни и същи безсмислени въпроси. Ако си заинтересована от изпита влизай по-честичко и ще виждаш какви са актуалностите около него.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 15:00 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Аз пък искам да попитам дали като си плащам изпита в таксата влизат и писменият ,и устният ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 15:10 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
Най-вероятно за да не е споменато не влизат - все пак са отделни изпити и влизат отделно в балообразуването. Т.е. ако на първата сесия не изкараш оценка, която ти гарантира явяване на устния ще трябва да заплатиш явяването си на него, дори и без да знаеш дали ще стигнеш :) Малко като подреждането на желанията при класирането без да си знаеш оценките (да, и това го има! :mrgreen: ).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 23:54 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Здравейте :). Аз съм във ФЖМК и искам да ви кажа няколко неща:
- от курса, който се провежда във факултета смисъл няма.
- мненията за факултета в по-голямата си степен са отрицателни. Това да не ви плаши. Най-малкото карайте напук на хорското мнение :)
- Когато пишете на изпита избягайте от клишето. Ако се падне тема "Пролет" например - не пишете за "Арабската пролет" и колко сте запознати с това кои са Башар Асад, Ахмединеджад, Муамар Кадафи и други такива, а например напишете как сте посетили изложба от карикатури на ул. "Шипка" 6 (Съюза на художниците) и там най-голямо впечатление ви е направило картината, в която Б.Б. е изобразен като пчела, която се грижи еди как си за кошера, за търтеите от антуража му - да речем бившия шеф на "Напоителни системи" Харизанов и тн и тн. Просто бъдете оригинални.
- И не на последно място, дори най-важното - останете си готини дори да не влезете в желаната специалност. Аз успях след четвъртия изпит, именно защото рискувах и писах различно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2012, 01:39 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Така...
Бях на въпросния курс и ще ви разкрия тайната на успешното кандидатстване!
Затаете дъх,затворете очи и се пригответе да пристъпите една крачка по-близо до мечтата си да станете журналисти!Ето я тайната-спрете да задавате каквито и да е било въпроси,свързани с писмения изпит, и в никакъв,ама в НИКАКЪВ случай не слушайте съвети. Винаги съм мразела да го казвам,защото звучи много банално и най-вече трудно, но просто бъдете себе си. Днес лично станах свидетел колко СУБЕКТИВНО е оценяването,и не-не става въпрос за няколко стотни, става въпрос за единици. Оценяването става по следния начин-една двойка от комисията чете определен брой работи,първо единият си води бележки и подчертава, но не пише нищо конкретно, за да не се влияе другият. След втората проверка и двамата поставят оценка.Ако оценката се различава с 50 или повече стотни, работата се проверява от 3-ти човек. Ако ли не-оценката се смята средно аритметично.
Относно съдържанието-всеки преподавател изказваше различно мнение. Едни предпочитат опростен стил на писане, други смятат, че сложното писане придава тежест и журналистическа стойност на текста. Едни ти казват в никакъв случай да не пишеш това,за което другите ще се сетят (пр."Топло"-В.Топлото) и те карат да пишеш в различен жанр-интервю,разказ,диалог и т.н, други те съветват да не рискуваш. Това каква оценка ще имате не зависи толкова от стойността на работата ви,а зависи от проверяващите. Не от това дали са на кеф, а от това каква е схемата им на проверяване и какво предпочитат като читатели.Примерно, ако на тема "Смелост" напишеш само "Ето това е смелост." и си предадеш листа, работата/изречението ти най-вероятно ще бъде оценено или с пълно 6, или с 2.
На курса невероятно дълбоки есета и художествени текстове бяха оценени с 3-ки и 4-ки ,а някои по-повърхностни работи-с 5.50 и нагоре. Останах с впечатлението, че талантът, хуморът, сполучливите метафори и творческият потенциал изобщо не се ценят-напротив. Няма как да не отбележа, че двете отлични работи(пълни шестици) бяха наистина качествени. Впечатление ми направи също и едно прекрасно същество от Варна, което има невероятен талант и което не успях да поздравя като си тръгвах,защото бързах-и сега ме е много яд...Но да се върнем на изпита. Просто разберете, че изпитът е ВСИЧКО, но НЕ и СПРАВЕДЛИВ. Това ви е най-важната информация,която можете да намерите.И е единствената изпитана.Между другото, гответе се за сеч, защото се очертава конкуренцията тази година да е ОГРОМНА.Имаше към 70 човека на курса,като се предполага, че щом са дали 300 лв., значи са сериозни.И наистина са,убедих се сама :)
Успех на 25-ти и не се притеснявайте след всички успокоителни слова, които ви разкрих.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1631 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 109  Следваща