|
Уважаеми дами и господа,
Бихте ли ми разяснили, откъде накъде бакалавърът придобил висшето си образование в ОКС-бакалавър по държавна поръчка като SAB-f , ще може да се обучава във ново висше образование, в ОКС-магистър,ползвайки пак държавната субсидия,а лице,което е придобило ОКС-магистър по държавна поръчка, съгласно чл. 91, ал. 5, т.2 от ЗВО не може да се обучава нито в същата окс,нито в по-ниска окс?
При извършване на своето разследване относно чл.91,ал 5 т.2 от ЗВО,аз констатирах дискриминационен мотив във самия чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО.Оказва се че студенти като мен,които са имали нещастието да запишат първо висше образование в ОКС-магистър(такива специалности са право,медицина,балканистика,славянска филология и още няколко, които се изучават 5 години) съгласно чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО нямат право да се обучават отново в ново висше образование по държавна поръчка,в същата или по-ниска ОКС- тоест нито в магистър,нито в бакалавър.По този начин такива студенти си остават със това си единствено висше образование, в ОКС-Магистър.Другите студенти обаче, (като SAB-f )които са имали щастието да запишат каквото и да е първо висше образование,в ОКС-бакалавър, по държавна поръчка,след дипломирането си, могат да запишат ново висше образование в окс-магистър и да ползват държавната поръчка отново.Оказа се, че никой не прави разлика между магистратура,която се учи между 1 и две години, и висше образование в ОКС-МАГИСТЪР,което се учи поне 5 години.
Ето я обаче и разликата-МАГИСТРАТУРА Е :
1.профилиране и задълбочаване на подготовката в съответствие с придобитата специалност на образователно-квалификационна степен "бакалавър";
2. допълнителна широкопрофилна и интердисциплинарна подготовка за придобилите висше образование на образователно-квалификационна степен"бакалавър" или "магистър" по друга специалност.
И в двата случая(1,2) магистратурата се изучава от 1 до 2, 2 и половина учебни години, и съответно за този период е допустимо да се ползва държавна субсидия, стига разбира се, магистратурата да е по държавна поръчка, а не по платена поръчка.
А окс-МАГИСТЪР е: подготовка след завършено средно образование по специалности, за които се предвижда обучение само за придобиване на образователно- квалификационна степен "магистър";
В този случай ОКС-магистър се изучава 5 г. за редовно и 6 г. за задочно обучение, и съответно е допустимо държавната субсидия да се използва за тези 5 или 6 г, стига обучението да е по държавна поръчка, а не в платена поръчка.
За съжаление, настоящият чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО не се е съобразил с гореспоменатата от мен разлика между магистър и магистратура, и по тази причина е законосъобразно засега лице, което е придобило първо висше образование ОКС-бакалавър по държавна поръчка, да си запише и второ висше образование в ОКС-магистър вместо магистратура, и под предлог, че се обучава за получаване на по-високата степен-магистратура, да си получи ново (второ) висше образование по държавна поръчка.Накратко казано юристът придобил висше образование по специалност право по държавна поръчка, не може да се обучава отново по държавна поръчка за придобиване на второ (ново) висше образование в ОКС-бакалавър, но икономистът бакалавър, придобил висшето си образование икономика по държавна поръчка в бакалавърска степен, може да се обучава във ново висше образование- в ОКС-магистър, например в специалност право.Така икономистът бакалавър ще стани и магистър по право, ползвайки отново държавната поръчка, а юристът няма да може да стане бакалавър по икономика отново ползвайки държавната поръчка.
Така обаче, тези студенти като икономистът-бакалавър (и SAB-f ) , ще придобият ново висше образование под предлог, че се обучават за получаване на по-високата степен- в магистратура, и ще имат две висши образования във държавна поръчка,а студенти като мен ще си останат само със единственото си висше образование, окс-магистър в държавна поръчка.Така българската държава дискриминационно субсидира първата категория студенти,а втората категория като мен си остават с единственото си висше образование - ОКС-магистър в държавна поръчка.Признавам, че студентите от първата категория, като SAB-f ,които имат придобита ОКС-бакалавър, имат право да получат и по-високата степен ОКС-магистратура,в държавна поръчка.Само че,поради недъзи в ЗВО,тези студенти не са длъжни да кандидатстват за придобиване на ОКС-магистратура,в държавна поръчка само в своето професионално направление,в това в което са придобили вече окс-бакалавър,а са свободни да изберат в която си искат специалност,която е ОКС-магистър, да кандидатстват.Например, студент придобил окс-бакалавър по икономика,може и често се случва, да кандидатства в специалност право,която е с окс-магистър, отново ползвайки, разбира се държавната поръчка.ЗВО до този момент позволява това, защото чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО обхваща хипотезите за същата или по-ниска окс,а не и по-високата ОКС.Така в нашия казус, икономистът-бакалавър ще използва за втори път държавната поръчка за нови 5 години, и ще придобие и ОКС-Магистър в специалност право.Такъв студент ще е използвал два пъти държавната поръчка,за две висши образования, в две отделни професионални направление(икономика и право)и ще има преимущество спрямо такива като мен, пред пазара на труда.Отново признавам, че е справедливо бакалавърът да придобие и окс-магистратура отново в държавна поръчка,но-само във същото професионално направление,в което той вече е придобил окс-бакалавър.Например бакалавърът по история да придобие окс-магистратура в държавна поръчка само в специалност история,бакалавърът по българска филология-само в окс магистър отново в българска филология,бакалавърът педагог-в ОКС-магистратура по педагогика и т.н.Ако иска да придобие окс-магистратура в друго направление(например бакалавър педагог да придобие окс-магистратура по икономика)да си го плати със свои средства,без да използва субсидията от държавния бюджет за нови 5 учебни години.Претендираната от мен изначално съдържаща се дискриминация в чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО вероятно е забелязана и от законодателя ,защото в ЗАКОНОПРОЕКТЪТ на ЗВО е предвидено че
,,Лицата,които са придобили ОКС-бакалавър в държавна поръчка могат да се обучават по държавна поръчка в ОКС-магистър,като държавната субсидия е само за 2 семестъра,независимо от продължителността на обучението''.
Всъшност това е и отговорът на въпроса на SAB-f -,,В крайна сметка, дали ПУ и ВТУ не го нарушават като искат от мен да се запиша платено обучение, а не държавна поръчка или аз рискувам да го наруша, ако направя както ме посъветваха в СУ''
Именно това подготвяно изменение в ЗВО ще принуди ВУЗ-овете да искат такива студенти като SAB-f да си плащат новото, второ висше образование със свои средства,само че дотогава такива студенти като SAB-f, ще са се възползвали от възможността да придобият ново висше образование, ползвайки разбира се, държавната субсидия и за второто си висше образование.
Със първоначално поставеният си въпрос, aз се обърнах към доста държавни служители, но НИКОЙ не успя да защити действащия чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО от моите обвинения ,в изначално съдържаща се дискриминация в тази разпоредба.
|