Дата и час: 16 Яну 2026, 19:30

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Pro Domo Sua
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2010, 01:03 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Вероятно е същият, от който го чух и аз... :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2010, 20:17 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Валери Колев ту руул дем ол :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 00:12 
Аватар

Хъм, от него... :albino:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2012, 23:45 
Аватар

Значиии, не било инцидентно и не било грешка в рейтинговата система. Екипът, който я прави продължава да упорства, че СУ бил най-доброто висше училище в страната. Очевидно става все по-зле. Малко стегнаха тоалетните, оправиха дворчето и пак сме първи. А какво да кажат напредничавите нови и частни университети? Не е за говорене, за отговаряне и дори за питане. И основният им лобист министърът Игнатов не беше никак на кеф и през зъби процеди, че частните унита няма да получат държавно субсидиране... Е, нали са частни...
Ето осъвременената класация, ама нищо ново при Университета...
http://rsvu.mon.bg/rsvu2/?locale=bg#rsvu_app

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 12:20 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Единствената промяна в СУ, е че аз вече упорствУВАМ за "Доктор степен Кристо"...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 19:37 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Какво се залъгваме с тая класация? Частните университети не са зле, просто у нас битува мисленето, че в частен университет влизат само тези, които не са успели да се набутат в държавен. Когато това се промени и амбицираните и можещи студенти се разпределят по-равномерно, статистиката никак няма да изглежда така.

Били сме първи в класацията. Да вземем да празнуваме ли? Да се радваме, че въпреки тромавата бюрократична машина, разчитането на всичко на държавата, никаквата връзка с бизнеса, лиспата на пари и неправенето на нищо по този повод, отношението към студентите и пасивността откъм съдействие за реализацията им оглавяваме някаква класация?

Кого по-точно трябва да залъже тази класация - студентите, техните работодатели?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2012, 01:56 
Аватар

В частните университети не влизат САМО тъпанари, но именно тъпанарите са основната маса. Там също преподават добри преподаватели, но не се провеждат нормални сесии...Защо ли обяснявам неща, които са повече от очевадни?
Всъщност ОО ясно каза защо СУ е на първо място по всичко: прави се наука, както в още 3-4 други университета в страната. Останалото са просто центрове за образователни услуги - бакалии за дипломи. Каква наука? - Каквато може с тези пари, които се отпускат. Работодателите също добре са се ориентирали и никакви съдебни решения за дискриминация на прависти, завършили в Долно Нанагорнище няма да ги спрат.
Липса на връзка с бизнеса? За каква връзка става дума при хуманитарните специалности, например?
Когато бизнесът реши да плаче, че СУ не му подготвял кадри с достатъчни практическа насоченост, попитаха бизнеса: А какво искате по-точно? Но великият бизнес не можа да отговори, естествено. Просто знае, че трябва някой друг да му е виновен, че е неконкурентноспособен дори на българския пазар.
Все ми се струва, че СУ е по-напред в класациите отколкото вечно недоволният бизнес, който не знае какво иска.
Не си ли чувал за няколко големи международни проекти, които СУ спечели през последните 2-3 години? Около 70% от европарите, които пристигат в България по европейски проекти влизат в СУ.
Хайде да се потръшкаме още, обаче... :mrgreen:
Поне на мен ми направи впечатление, че разликата между първия и втория университет нараства... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2012, 02:42 
очарователен тормозник
Аватар

Колкото до бизнеса - ако имате фирма, какви хора ви трябват?
Трябва ви отдел ПР, 1-2 души.
Отдел Маркетинг, като тук трябва да вземете някого от УНСС
Правен отдел, то се знае.
Счетоводител, т.е някой икономист със Счетоводство.
Някой от ФМИ за да се грижи за комповете в офиса.
Психолог за отдел ЧР.
Какво друго? По 1 секретарка на всеки шеф на отдел, и 1 студент по библиотекознание да подрежда папките и архивите.
О, да - да не забравим и 1 физик за шофьор на шефа и 1 химик да носи пратки между 2 офиса или да ходи до някъде си.
И за това не ви трябва БИЗНЕСЪТ да казва на МОН, какви кадри иска. Влезте в няколко офиса и ще видите.
МОН е този, който сляпо дава пари на СУ (и също и на другите вузове) за бройка студенти в специалности, дето после нямат реализация и тия хора работят по-нискозаплатени професии (щото всеки физик и химик би трябвало да печели повече от дюнержия и таксиджия) - от там и по-ниски данъци - където се затваря кръгът на финансирането на вузовете. Ако се чудите къде се губят парите по целия кръг - мястото се казва БИАД, но не знам какво значи това име...

Моята версия за всичко това е - родителите и обществото внушават пряко/непряко на децата си/ни, че някои специалности са по-престижни от другите. Така се придобива голям наплив за тях, университетите могат да сложат високи критерии, но те искат и повече пари и така тези специалности стават с хиляди места, а уни-тата измислят нови подобни специалности, за да цоцат още финансиране от МОН и от неприети студенти в "реалните" специалности. Така стигаме до СУ, където приемането на хиляди нови студенти (които бъдейки отгледани в Прехода имат нови ценности и различен характер от родителите им) създава някакво изравняване между масата специалности на базата на приети студенти и от там - обезличаването на цели катедри, които учат, само и единствено с мисълта за "диплома в рамка на стената"... сложена из таксито или фелафел-сарая. И всичко защото родители, деца и обществото ни учи, че ако си финансист е по-яко от тва да си фризьор или таксиджия. Но познайте - по-често ползвам последните двама, а до финансист не ми се е налагало да се ползвам. Дано не се налага никога. Ако всички сме висшисти, кои ще вържи по-простата работа, която се учи с курс и която не иска дори и 12ти клас? И бъдещето е - или ще имаме глад за нормални кадри като готвачи, шивачи, обущари... или тези професии ще са с диплома от СУ...

Ще видим...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2012, 10:45 
Чалгар
Аватар

alter ego написа:
В частните университети не влизат САМО тъпанари, но именно тъпанарите са основната маса. Там също преподават добри преподаватели, но не се провеждат нормални сесии...Защо ли обяснявам неща, които са повече от очевадни?
Всъщност ОО ясно каза защо СУ е на първо място по всичко: прави се наука, както в още 3-4 други университета в страната. Останалото са просто центрове за образователни услуги - бакалии за дипломи. Каква наука? - Каквато може с тези пари, които се отпускат. Работодателите също добре са се ориентирали и никакви съдебни решения за дискриминация на прависти, завършили в Долно Нанагорнище няма да ги спрат.
Липса на връзка с бизнеса? За каква връзка става дума при хуманитарните специалности, например?
Когато бизнесът реши да плаче, че СУ не му подготвял кадри с достатъчни практическа насоченост, попитаха бизнеса: А какво искате по-точно? Но великият бизнес не можа да отговори, естествено. Просто знае, че трябва някой друг да му е виновен, че е неконкурентноспособен дори на българския пазар.
Все ми се струва, че СУ е по-напред в класациите отколкото вечно недоволният бизнес, който не знае какво иска.
Не си ли чувал за няколко големи международни проекти, които СУ спечели през последните 2-3 години? Около 70% от европарите, които пристигат в България по европейски проекти влизат в СУ.
Хайде да се потръшкаме още, обаче... :mrgreen:
Поне на мен ми направи впечатление, че разликата между първия и втория университет нараства... :roll:

В частните университети може и да влизат основно тъпанари, но това произтича от факта, че в нашето общество битува маломната идея, че частните университети са за тъпаците. Естествено дори и нашето тъпо общество в крайна сметка ще разбере, че качественото образование струва пари. Очевадните неща, които твърдиш да си обяснил, всъщност просто си споменал, а то не е същото.

Университетът развивал и наука? Еми, то науката и обучението на студентите са двете неща, които той трябва да прави. Въпросът е да се прав наука, за която има пазар, която има приложения. Тази наука трябва да може да се реализира и да докарва приходи за университета, които в последствие да се инвестират. Науката, която се прави, трябва да бъде конкурентна на световната и да се продава.

В същата наука трябва да се включват и студентите, да им се даде възможност с тяхната наука те да печелят и да се реазлират на пазара на труда с нея. Ама не те просто да се пишат като съавтори на статии и да се разкарват по псевдонаучи конференции по света и у нас, а реално да произвеждат идеи, които отново струват пари.

А това със запитването на бизнеса, дето си го написал, не знам колко е вярно. За това трябва съвместни усилия в действителност - на бизнеса и на университета. Бизнесът "поръчва" специалисти, заплаща обучението им, а университетът ги обучава. Сега СУ бълва една маса от еднакво неквалифицирани кадри, които помежду си не се отличават с нищо и в крайна сметка половината от тях трябва да въртят геврека из софийските улици.

То не става въпрос винаги и за комуникация с бизнеса. Понякога е просто необходимо да анализираш пазара на труда. За моята специалност, примерно, във всяка обява за работа се пише, че английски език е задължителен, а втори "западен" е предимство. Е, в СУ аз нямам възможност да уча език (за юридически такъв, както е в НБУ пък да не говорим) , дори като избираем или факултативен, но пък имам 4 години задължителен спорт. Отделно университет не развива абсолютно никакви практически умения у студентите. Работодателите търсят организирани хора, мислещи, които умеят да работят в екип, да се развиват, да анализират ситуации, да взимат решения, да носят отговорност. Не ги интересува чак толквоа теоретичната подготовока. Това по някаква причина е тотално игнорирано във висшето ни образование и по - конкретно в държавните университети.

СУ не само не помага за това студентите да се реализират на пазара на труда, ами дори често им пречи. На работещите студенти се гледа с лошо око. Твърди се, че тяхна работа е само да учат, а по-късно да работят. Това като ми го каже някой от иначе уважаваните от мен преподаватели, направо се хващам за главата. Този семестър асистентът ми по едната дисциплина още на първото упражнение заяви, че студентите работят, за да имат пари за ядене и за пиене и че неприсъствията на упражненията (2 на седмица, и двете по обяд) няма да се толерират. Е, какво да говоря изобщо... Студентите прависти работят, за да натрупат като умения и възможности това, което СУ не им осигурява. Работят сега, за да не трябва по-късно да бачкат в супермаркет. Жалките пари, които най-често получават за работата си, дори и да бъдат похарчени за ядене и пиене, изобщо не са стимулът за работа.

Цялата система на висшето образование у нас е сбъркана и СУ идеално илюстрира това. За мен по-доброто образование може да дойде от частните университети. Всяко качествено нещо струва пари и те не винаги идват от държавата. За съжаление обществото ни все още не е готово за тази промяна, което е видно и от темите, които периодично се появяват във форума. Вдигане на таксите с някакви жалки пари и тука се събират един куп хора да организират протести.

Подобни класации биха имали смисъл, ако показваха реалното положение на нещата. Така изнесени някакви факти, стъкмени както е удобно, без никакъв анализ към тях, без да отразяват динамиката в образованието не значат нищо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2012, 00:15 
Аватар

Хм, единият от вас дори не е чувал, че архивите се обработват от архивисти, а не от библиотекари...
Другият май не е чувал за фундаментална и приложна наука, и че ако зарежеш едната, не върви и другата...
ОМГ, ОМГ... :roll:
Опитвам се да се сетя за поне една частна фирма, която е дошла в ИФ и е казала това, което ники иска... Ама последните 2 години, откак съм завършил, може и да се е случило, предишните 6 нямаше...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2012, 02:41 
очарователен тормозник
Аватар

alter ego написа:
Хм, единият от вас дори не е чувал, че архивите се обработват от архивисти, а не от библиотекари...
Другият май не е чувал за фундаментална и приложна наука, и че ако зарежеш едната, не върви и другата...
ОМГ, ОМГ... :roll:
Опитвам се да се сетя за поне една частна фирма, която е дошла в ИФ и е казала това, което ники иска... Ама последните 2 години, откак съм завършил, може и да се е случило, предишните 6 нямаше...

Първо - дали ще са архивисти или библиотекари или просто секретарка - все тая, все пак е абсурдно за такава дейност да се дава диплома за висше.

Отделно и за бизнесът - съмнявам се някога да дойде фирма в ИФ да си поръчва кадри, защото ме съмнява на някоя фирма да и трябват историци. Като се замисли човек, историците могат да се реализират или като преподаватели, или като експерти в БАН, т.е. все професии, които частния сектор не го касае. Остава отворен въпросът - защо държавата финансира редица специалности, за които няма работа, няма желание от частния сектор и държавата, а и същата тази държава прави нейните работни места в тази сфера крайно нежелани, освен ако медиите не лъжат и даскалите по история да са тайни милионери...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2012, 20:43 
Чалгар
Аватар

То бизнесът у нас, че не е като хората, не е, ама това не е извинение за абсолютното бездействие на университета. И преди да викаш ОМГ по отношение на фундаменталната и приложната наука ми кажи на колко патента от последните 10 години е собственик СУ? Науката, която развива университетът не може да е само фундаментална, а пък и фундаменталната струва пари. СУ не прави абсолютно нищо за подобряване на финансовото си състояние и непрестанно се мрънка за малкото пари от државата. А качеството струва пари.

Подчертавам, че фирмите у нас не знаят какви кадри искат и как да ги получат, но също и университетът се интересува от развитието на студентите си само по отношение на подобни класации. И всеки си измива ръцете с другия. А трябва действие и от двете страни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2012, 11:44 
Аз - ок, ти - Слабеев.
Аватар

Благодарил (а): 45 пъти.
Относно работещите студенти,
Ники, в моя факултет (по магически изкуства) битува обратното мнение сред студенти и преподаватели, че ти ако 2-ри, маааааксимум 3 курс не си почнал да работиш, на теб ти има нещо. Ще цитирам един псевдоинтелект, който доскоро се подвизаваше във ФМИ: "Това е лоша диагноза!"

Кристо, за бошлаф професии като PR или HR (най-вече хр) дори не ти трябва висше образование.

Не знам защо битува и друго, според мен малоумно мнение, че едва ли не университетът трябва да те подготви за пазара на труда. Ем, изненада... не може да те подготви. Може да ти даде някакви базови знания, които много често са егати "знанията". Може би отново генерализирам лекичко, защото в главата ми изскача образът на ФМИ, ХФ, ФзФ и пр. Единствено филологиите в СУ те подготвят както трябва, от друга страна пък само с една чиста филология и 2-3 езика едва ли ще си намериш по-добра работа от учител или преводач.

tl;dr
Часът на неудобната истина:
Ученето почва с 8 часовия работен ден, СУ ще ви даде знания, но няма да ви подготви адекватно за пазара на труда. По-важната цел, според мен, на висшето образование е да те научи на критическо мислене, да те тласне в посока, в която да почнеш сам да се развиваш, сам да си учиш, отделен въпрос е, че в България няма това как да стане. Толерира се точно обратното - зубрене, запаметяване, стоиш си мирно и кротко и си учкаш квото ти е в учебния план, накрая се очаква да излезеш един умствено осакатял индивид, който да е експерт в областта, в която смята да си изкарва хляба.
Никой няма да дойде да ти го налее с кофа в главата, най-малко белобрадите влъхви, които обикалят по коридорите в СУ.

Не ми се подхваща темата за великия авторитет, наречен "пазар на труда", там цялата ситуация наподобява някакъв водевил.

А, и още нещо, нека не се превръщаме в колегите от УНСС, при повечето от които, една огромна част от социалния им фалос се формира от това, че учат в точно еди-кой-си университет.

It's time to face the facts - класацията е без значение, висшето образование, което получаваме в повечето случаи е без значение.
От значение е единствено дали си находчив и мислещ човек, които може сам за себе си да преценява различни ситуации, или си просто тъпигьозчето, което очаква след 4 години пиене, magically, да бъде подготвен за мениджър на фирма (примерно).

Слях мненията. Armin^^, не пускай две едно след друго. Bagatur

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 21:22 
Аватар

Гледам новините и не вярвам на очите си! :shock: Те наистина ли са се сбили на конференцията за Людмила Живкова в новата зала? Ноо яко! :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 16:58 
Аватар

Уволнили нашия смешник Игнатов. Яко!
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/ ... to_sergei/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2