Знам, че е доста дълго, но ще съм благодарна, ако някой се навие да ми отговори.
През 867г- се случват няколко важни събития. Борис изпраща втора делегация до Рим , начело оново е кавхан Петър, в състав аристократите- Сондоке, Стазис и Георги. Те носят искане до папа Николай, за духовен глава да бъде назначен или лат.епископ Формоза или Дякон Марин.
Папа Николай отказва. Края на 867г. Папа Николай умира и на негово място идва папа Адриан. Той от своя страна изпраща в България, делегация начело с епископите Доминик Тривиентски и Гримуалд Полимартийски. Те предлагат на Борис за бълг.духовен глава Римския представител Силвестър.Този път Борис отказал, защото след промените във Византия се очаквало свикване на 8ми вселенски събор. Няколко години преди събора, през 867г. И във Византия стават важни промени. Имп.Михаил 3 е свален от власт и убит. На негово място идва имп.Василий 1. Той сменя патриарх Фотий с патриарх Игнатий, който се оказва значително по-отстъпчив от Фотий, във връзка с българските искания.
Преминаването на България в лоното на Римската църква, предизвикало нов конфликт между Константинопол и Рим, в който именно решаването ва бълг. Църковен въпрос заемал основно място. Гъвкавата политика от страна на Борис принудила Византия да бъде доста по-отстъпчива и внимателна в ходовете си.
В крайна сметка въпросът за принадлежността на бълг.църковен диоцез бил решен на Осмия вселенски събор , в присъствието на официални представители на вс.хр.църкви. На 4 март, 870г. На извънредно заседание на събора, имп.Василий 1 Македонец поставил въпроса за юрисдикцията на бълг.църква. Съборът постановил България да премине под върховенството на Константинополската патриаршия , но без да бъде обособена като автономна архиепископия. За архиепископ бил ръкоположен Йосиф/Стефан.
Независимо, че претърпяла поражение в двубоя с Цариград по бълг.църковен въпрос, Римската църква не изгубила надежда отново да възвърне България в своето лоно. Доказателство за това е дългосрочната кореспонденция между римските папи с различни бълг.владетели и видни съновници, запазена във виз.архиви.
Интересува ме правилно ли са написани нещата, годините така ли са и самата подредба, че имам съмнения, че на места нещо не се връзва.
Също така искам да знам в темата за Борис трябва да спомена и за конфлика между Симеон и сърбите, но не знам къде точно трябва да включа тази точка. Ако може помощ