ники написа:
Колкото повече, толкова по-добре.
Ето това ИЗОБЩО не е вярно, Ники. Щото в един момент чавето почва да мери всичко в пари и да ми се хвали, че най-хубавият подарък, който е получило за рождения си ден (във втори или трети клас, не помня) е футболната топка, ЗАЩОТО е струвала 140 лв. в мола.
Материалната презадоволеност не води до нищо добро - освен до възпитаването на меркантилни келеши, които уважават само хората с пари и гледат на останалите като на "боклуци". Бе... за такива хлапета хората са ходещи банкови сметки - колкото повече имаш, толкова по-достоен за уважение си. И като пораснат, почват да раболепничат пред силните на деня, без да се интересуват от останалите им качества.
И за да се избегне това, трябва далеч по-сериозно, строго възпитание и безумно много приказки и лични примери как парите всъщност нямат такова значение. Да де, ама, мамо, те като нямат значение, вие с татко що имате много и казвате, че колкото повече, толкова по-добре?

Разберете ме, не проповядвам аскетизъм и прочее. Но според мен презадоволеността е поне толкова лошо нещо (ако не и по-лошо). Щото днес келешът ще се радва на топка от 140 лв (тру стори, впрочем), утре....? Същият ходи на училище с телефон за над 1000 лв., а тъкмо завърши началното училище.
Не знам, не знам... нямам идея как ще си гледам децата един ден. Не съм привърженик на физическите наказания, обаче знам, че ръката ми ще тръгне по инерция, ако детето ми някога нарече някого "боклук", само защото има достойна, но нископлатена работа. Ще бъда ужасно, безкрайно разочарована - едно, от него. И второ, от себе си, че очевидно съм/сме се издънила/и много лошо някъде.
Но то си зависи и от отношението на родителите към парите, разбира се. За мен "колкото повече, толкова по-добре" никога не е звучало....хммм... адекватно спрямо житейската ми философия.