Въх, тази тема ми напомни как наскоро сънувах, че съм бременна и ще раждам есента.
Прилично шокиращ сън беше, в който мислите ми се въртяха главно около това как ще го гледам това дете, докато уча.
Иначе сериозно - време за дете е, когато се чувстваш достатъчно емоционално зрял, както и когато имаш също толкова емоционално зрял човек до себе си. Когато си достатъчно наясно със себе си, понаживял се, понаиграл се, за да имаш какво да дадеш и възпиташ в това дете - а не да съжаляваш за пътуванията и излизанията, които не си направил, както и да не можеш да му обърнеш достатъчно внимание в най-важните му първи години просто защото тичаш от лекции на работа и обратно... Някъде наскоро четох как често младите двойки забравят, че когато решиш да си имаш бебе ти не просто се решаваш на бебе (което някак звучи лесно) - а и на дете, ученик, тийнейджър, зрял човек... Голяма отговорност е, доживотна. И въпреки че до момента яко сте изговорили темата за парите - споделям и моето простичко мнение. А именно - че някаква финансова сигурност е необходима. Дете се гледа на първо място с много обич, факт. Не са нужни купища пари и презадоволеност, но и без нищо нещата не са ок. Децата от много бедни семейства лесно се озлобяват на базата на това колко обикновени неща им липсват, свидетел съм била. Трябва да има наличие на една минимална стабилност, независимост и самостоятелност под краката на родителите. Под минимална разбирам да са завършили висше, да са започнали работа (дори и все още да им се налага да се опират до някаква степен на родителите си, няма как), да живеят самостоятелно.
Но в крайна сметка - съгласна съм и с другото мнение. За дете е време тогава, когато го направиш, нещата си зависят от конкретните хора и ситуация. Изгледи сънят ми да се сбъдне няма (слава Богу

), но и да имаше - в крайна сметка с достатъчно обич всичко се нарежда. Колежка на приятелка роди по Коледа например, в първи курс. Омъжила се е миналото лято, след завършване на гимназия. Взима си изпитите отлично засега, таткото работи и гледа бебето в Студентски и изглеждат доста щастливи. Организация и желание му е майката.