Дата и час: 21 Яну 2026, 11:14

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2004, 19:12 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Надя,имаш право, че конкуренцията стимулира и си права за германските университети. Трябва да се направи така,че непрекъснато да ти се налага да доказваш знанията си, да се стимулира ученето като цяло, но не вярвам това да стане в скоро време. Твърде туткави са ни министрите на образованието. Не могат да взимат бързи решения. За едни матури от колко време спорят, а какво да кажем за подобрение на образованието въобще.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2004, 19:47 
Гутенберг
Аватар

Nadya написа:
Аз съм на мнение, че критериите за прием трябва да са изкуствено занижени, но в последствие да речем 50 % от хората да отпадат.
Така че не си и въобразявам , че всички ще споделяме 1 и също мнение. :roll:

Да, нормално е да не сме на едно мнение :)

Виж, ако се приложи планът, който предлагаш в това, което цитирам, не трябва ли местата, които се откриват, свободните за прием, да са три пъти повече, отколкото са сега. И после да намаляват.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2004, 19:49 
Гутенберг
Аватар

Night_Wolf написа:
За едни матури от колко време спорят, а какво да кажем за подобрение на образованието въобще.

Така е. Все едно са хванати на пътя хора, които се чудят как да се оправят в ситуацията, в която са поставени. Като че ли някой е хванал баба ми и й е казал да програмира. Въобще не се държат като хора, дето това им е работата :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2004, 10:43 
В началото бе словото
Аватар

Nadya написа:
В крайна сметка там корупцията не процъфтява както в БГ, така че хората не си купуват изпитите под път и над път.От което логично следва че ако си некадърен си отиваш доста скоро.Лесно приемат, но и лесно "гонят", а не като тука приемат те и после купони, пиене, учиш оттук-оттам и дето се вика 1 магаре да вържеш ще изкара.

Последна промяна Elly на 07 Фев 2007, 13:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2004, 11:09 
Гутенберг
Аватар

Би трябвало. Например ако си завършил някаква информатика без да разбираш нищо, после ще се види и никой няма да те задъжи на работа. Но има специалности, където не е така. Например чела съм книги, в които преводачите са на ниво девети клас английски... но някой ги е взел на работа и ги държи просто заради документа им. :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2004, 11:14 
В началото бе словото
Аватар

tuk akcenta mai trqbwa da e na "Bi trqbwalo"..

o, za prewodite da..... wijdala sm prosto otchaiwashti takiwa..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2004, 13:55 
В началото бе словото
Аватар

Winyan,съгласна съм, че може местата за прием да са повече в началото и след това да намаляват.Също така не е задължително точно 50% да отпадат [както написах]. Може да отпадат хора с по-нисък успех от даден. Може така и никой да не отпадне, но в това няма нищо лошо.

Elly, аз също смятам, че не е лесно навсякъде да завършиш и именно за това съм избрала да уча в СУ. Горда съм, че съм приета тук и ще уча това, което искам. Имай в предвид, че не навсякъде е така. 2-3 най-много са ВУЗ-овете в БГ, в които си заслужава да учиш. ВУЗ-овете в ПЛД са може би на светлинни години от СУ. В някои на изпит първо минават "платените" и след това всички останали. Също смятам, че ако си си изкарал висшето и не си научил кой знае какво, ти се отразява. Но също така смятам, че има много наши връстници, които още не са осъзнали този факт.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2004, 16:32 
В днешно време е много по-лесно да те приемат в университет, отколкото е било по времето, когато са кандидатствали родителите ми. Причината е проста - наличие на частни университети и задължителните, макар и частични такси в държавните. Когато държавата покриваше изцяло разноските по обучението на всички студенти, естествено и местата бяха много по-ограничени.
Обучението в чужбина става все по-популярно, защото всички работодатели изпадат в екстаз при вида на западна диплома, а ако си с българска никой не те иска. Особено за по-престижни или по-добре платени длъжности.
А приемните изпити в университетите трябва да са трудни! Направо съм потресена като видя колко неграмотни хора ги приемат!

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2004, 16:11 
В началото бе словото
Аватар

Nadya, sywsem syglasna sym.. i az se radwam che sm prieta w SU, makar i da ne beshe specialnostta koqto nai mnogo iskah.. kandidatstwah samo w SU zashtoto ne mi hareswashe osobeno ideqta da kandidatstwam nawsqkyde samo i samo da me priemat nqkyde.. ne gi razbiram tezi koito prawqt towa.. no wse pak wseki si znae, imam poznati koito kazwat che ne iskat da uchat w SU... e, wseki si ima mnenie :) az iskah da ucha samo tam i se radwam che shte go naprawq......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2004, 19:59 
и аз се радвам, че успях да вляза в СУ :D
кандидатствах на няколко места, не защото исках да уча просто някъде, а защото исках да уча това което ме интересува (компютрите), а не Аграрна Икономика примерно :P така че някои хора просто се подсигуряват, защото винаги може да се случи някоя издънка :cry:

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2004, 20:01 
В началото бе словото
Аватар

горното мнение е мое :D просто днес си изстрих кукитата :P и забравих да се логна :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Благодаря!
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2004, 14:37 
Благодаря ви момчета и момичета!
Във вашите изказвания, вие засегнахте въпрос, който е болезнен и за мен като родител. Конвертируемостта на образованието.
Гордея се, че синът ми успешно се класира в СУ (който ВУЗ съм завършила и аз) в желаната от него специалност, която е различна от моята. Т.е. той сам избра пътя си. Не е кандидатствувал в чужбина. Не сме го ограничавали, но не сме го и стимулирали за това. Той сам избра да остане тук. Случва се, обаче, в разговори с други родители (чиито деца учат в чужбина) да усетя или леко пренебрежение или пряко обвинение в проявена родителска недалновидност.
Въведох темата във форума, за да чуя и мнението на децата. Считам, че то е по-обективно, тъй като пред вас е имало избор. Считам, че част от моите връстници (които не са имали възможност да учат в чужбина), чрез децата си, опитват да реализират себе си.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2004, 16:08 
В началото бе словото
Аватар

..........

Последна промяна Elly на 07 Фев 2007, 12:56, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Благодаря!
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2004, 23:19 
Гутенберг
Аватар

Майка написа:
Случва се, обаче, в разговори с други родители (чиито деца учат в чужбина) да усетя или леко пренебрежение или пряко обвинение в проявена родителска недалновидност.

Считам, че част от моите връстници (които не са имали възможност да учат в чужбина), чрез децата си, опитват да реализират себе си.

И аз така мисля, опитват да живеят чрез тях това, което не са могли.
Понякога и аз усещам някакво странно пренебрежение от учещите в чужбина, не към мен персонално, а към самата идея да се остане тук. Сякаш щом си останал тук, то е просто защото не си успял да избягаш.

-------
Ели, много бих се радвала, ако има някакъв начин да ползваш кирилица по-често :oops: Ако можеш

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2004, 10:31 
В началото бе словото
Аватар

едва ли има човек, който да не знае за тези родителски амбиции.. дори и на баща ми му се струва нещо кой знае какво, че двама мои съученици ще учат в Източна Германия..
иначе пред мен въобще не е седяло на дневен ред учене в чужбина :) от малък съм си избрал и университета и специалността..добре че ме приеха :D
иначе като цяло си мисля, че тук нещо куца в образованието като цяло..
за висшето - май приемат твърде много хора в специалности, от които няма голяма нужда в момента.. също така в някои ВУЗ-ове учебните програми не са адекватни на съвременността :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Местата за прием на студенти

в КСК 2009-2010

Meldor

13

3385

18 Апр 2009, 14:55

Jelena Преглежда последните мнения