|
Мисля си, че е добра идея - но имам доста забележки:
1/ Защо им е да местят министерство в Пловдив? Доколкото разбрах, ще е това на туризма, което как точно е свързано с Пловдив и как са избрали този град, не е ясно. Но пък оплакванията от забатачване на администрацията са абсурдни в този случай - колко пъти ви се налага да ходите до това министерство, да висите по опашки там? Дори знаете ли, каква работа вършат хората там?
Би било логично, ако ще местят част от правителството, да не местят хората, а да наемат нови. Иначе няма смисъл - едно, че сегашните служители едва ли биха заменили София за ПЛД, а друго е, че един вид звучи като "ние се кефим на града ви, ще преместим министерство там, ама нямате добри специалисти, та ще си носим от тука". Неква пародия е.
2/ Далеч по-важни части от правителството са редица агенции и комисии, които все още ще си остават в София, което ще направи цялата работа - работа на парче. Демек ако ви трябва документ от НАП, тичате до Каспичан, от там минавате през съда в Криводол и след това обратно вкъщи, примерно за да подадете жалба в МВР. Къв е смисъла?
3/ Децентрализацията в други страни е направена успешно, защото са а/ малки държави с близост между градовете б/ с удобен транспорт в/ специалнопостроени столици. Както знаем, България е далече от трите. Ако имахме специално построен град за столица, във който е планирано всяко едно министерство къде ще е, съдилища, парламент, президенство и всичко това в един квартал, тогава нямаше да има нужда от децентрализация. Аз имам друга идея - всички правителствени сгради и посолства да бъдат извадени в един сателитен-град извън София (или кой да е друг град разположен близо до летище, международни пътища и пристанище например) - и всички дейности по управлението ще се извършват там. София и без това е презастроена, представете си огромния брой хора, които бачкат в администрацията, колко по-лесно ще е да ги изведем да живеят и работят извън града. Ще намалим трафика, пренаселването и ще облекчим целия град.
А колкото до Бойко, той едва ли чете форона, но ако го прави или ако МВР следи тука, нека чуе още едно предложение - независимата съдебна власт може да се децентрализира - т.е. върховни съдилища по области, без единен ВАС и ВКС. Като най-отгоре ще седи КС, който ще е единния национален съд. Ако ми ползвате идеята, намерете ме да ме почерпите по 1, пия мастика и/или мента.
_________________ Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes... ...and this chaos, it defies imagination! Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives - you've arrived at panic station!
|