Регистриран на: 22 Юли 2005, 16:12 Местоположение: Танжер. И не само. Благодарил (а):194 пъти. Поблагодарили:672 пъти.
Дам, аз май ви споменах, че това може да е проблем. В операта си пеят на съответния език - италиански, френски, немски, руски... според операта. И, съответно, на софи'тата над сцената има платно, на което вървят субтитри на български (а в Софийска опера - и на английски, щото са гъзари ). Докато в оперетата се е наложила практиката текстовете да се превеждат и, съответно, отпада нуждата от субтитри. Ама никой (освен нещастните зрители, де) не си дава сметка, че нашите певци масово мажат и нищо не им се разбира (а то понякога и самото съчетание текст-музика пречи на доброто артикулиране на думите). И накрая - хем не разбираш, хем няма субтитри. Хем пеят на български. То пак добре, че след комунизма оперите се изпълняват на съответния език - че преди '89та огромна част от оперните текстове също са се превеждали (аз съм гледала "Бохеми" на български и едно, че тая опера по принцип не я обичам, и второ, че грам не им се разбираше). Обаче, Милена, аз и тук да кажа: тоалетът ти беше просто възхитителен вчера и ти стоеше страхотно. Супер елегантна беше.
_________________ "Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..." В края на ноември
Не умряхме от скука в никакъв случай. Беше приятно като цяло, но самата постановка според мен можеше да бъде представена и доста по-добре. Това, че не разбираш, какво се пее, е доста неприятно.
Регистриран на: 22 Юли 2005, 16:12 Местоположение: Танжер. И не само. Благодарил (а):194 пъти. Поблагодарили:672 пъти.
Е, Докторе, как да го намерят това нещо? То аз не им знам имената на ариите в "Цигански барон" (айде, като видя списък, ще се сетя коя коя е, ама така...). Ако не се лъжа, нямат особен опит с опери и оперети, та не очаквай да могат да ти кажат име на музикален номер, че и линк да намерят. Има време.
(както казах, то и аз не се сещам. А прима виста мога да ти кажа един музикален номер - http://www.youtube.com/watch?v=MQH565zA-1s, дето го свирят на всяка Нова година Виенската филхармония. И предполагам, че им е харесал, защото е популярен и познат).
_________________ "Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..." В края на ноември
Това е немски вариант и на немски звучи доста по-добре от българския. Ние седяхме на горе-долу хубави места, но просто от песните не се разбираше нищо. На това клипче текстът звучи доста по-ясно, а това поне за мен е важно.
Намерих и цял запис в youtube, Но качеството е доста лошо и е само звук, така че ми е трудно да определя кое точно, какво беше, затова и не си направих труда да го прегледам цялото.
Имаше някои доста добри моменти: едни малки балеринки (не повече от 7-годишни) бяха наистина много готини.
Имаше обаче и неща, които не бяха като хората и най-вече заради това, че не се разбираше, какво се пее. Може би грешката е била наша, че не сме си взели програма, но за нас е по-скоро събитие да отидем на подобно мероприятие и логично не бяхме подготвени по никакъв начин Аз лично изобщо не разбрах, когато Баренхайт се залюби с циганката, а това си беше доста основен момент.
Интересен ми беше и изборът на участниците/актьорите. Любимият на дъщерята на свинаря беше горе-долу набор на майка си, а пък циганката, за която се ожени Баранхайт беше също доста по-възрастна отколкото трябваше да изглежда. Разбира се, това не би било проблем, ако разбирахме текста и знаехме, какво точно се случва.
Вие малко погрешно ни разбирате. Беше наистина приятно и бихме отишли отново с удоволствие. Аз съм ходил като малък на доста от "известните" опери, оперети и балети (Травиата, Риголето, Сивилският бръснар, Кармен май, Царицата на чардаша, Лебедово езеро, Лешникотрошачката) и, макар да нямам много спомени, у мен остана впечатлението, че постановките, на които сме ходили с Милена (3 на брой) не бяха на нивото им.
Ееее, оттеглям коментара си. Просто идеята ми беше следната: аз, да речем, не съм голям фен на рапа. Озовавам се на рап-концерт и после докладвам - според обещаното - в темата за рап и казвам, че не е било толкова зле и е имало 1-2 неща, които са ми били окей. И разни фенове ме питат кои са били те, ама аз като не ги знам, хич няма и да ми се занимава да ги търся. Ама това е от моята гледна точка, де - затова и писах, че оттеглям коментара си. Исках да спестя на Ники ровенето. Обаче, Ники, ще ходим на опера и заедно - сега ти видях бекграунда от линка на Доктора. Има и други неща, които биха ти/ви харесали със сигурност.
Регистриран на: 22 Юли 2008, 17:39 Местоположение: София Благодарил (а):863 пъти. Поблагодарили:363 пъти.
Ели, много благодаря за коментара Ще ви кажа коя беше любимата част на един от нас (сами ще се сетите на кого) - имаше 5 момичета с едни къси червени сакенца и ботуши Малките балеринки бяха очарователни, наистина Обаче аз съм вече сигурна, че най-харесвам балет, после театър. Операта и оперетите мисля, че не са за мен, въпреки че ги оценявам и се възхищавам на хората за гласовите им данни. Огромни гласове, много красиви
Издадохте се! Харесало Ви е! И на мен, както и на Търговеца, ми се струва, че има още доста неща, които бихте слушали с удоволствие. До края на сезона няма почти нищо подходящо, но наесен ще Ви поканя при първата обещаваща възможност.
Леле, какво ми попадна - Майк Олдфийлд свири увертюрата на "Вилхелм Тел". Голям кеф, пичът наистина е талантлив, без задължително да прави класическа музика. Обаче потресох колко прилича на Джейсън от "Максимус" (че даже Джейсън по едно време беше с абсолютно същата прическа). Ееееееениуей:
Е, че аз и в лицата ги гледам, ти кво си мислиш?
"Атила" !!! Преди малко погледнах страницата на Софийската опера и с голяма изненада видях, че през юни ще има представления на "Атила": 22-06-2012 20:00 Премиера 23-06-2012 20:00 24-06-2012 20:00 28-06-2012 20:00 30-06-2012 20:00 01-07-2012 20:00 За съжаление всичките са в парка на Военната академия. Там се чува зле, но да се надяваме, че героичната опера на Верди ще звучи по-добре от "Mадам Бътерфлай" и "Норма".
Уууу, гледах снимки от "Зигфрид" - едно нещо мога да кажа: сценографията определено ме впечатли. Вече нямам търпение да го видя наживо. Освен това, като гледам, ще има и мултимедия и наистина ефектно художествено осветление, та има всички предпоставки да бъде един наистина гледаем спектакъл. Аз вероятно ще ходя на 3-ти, но още не е 100% сигурно. Обаче много ми се гледа, предвид видяното от снимките.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл