nrggirl написа:
второ, много добре знам как се прави наука в България, вярвай ми, и двамата ми родители са учени, познавам предостатъчно хора, които това правят, ако има желание, има и начин. не е лесно, но кой е казал, че на запад ще ти е по лесно и ще те чакат с отворени обятия, за да ти плащат много пари...
разбирам. но според мен проблемът е, че в Бг излизат на година повече специалисти, отколкото работни места има в страната. да, едни може и да успеят да се установят на работа, но не може 100 човека да се уредят, когато работните места са 10. затова излизат навън. освен това самото образование тук, поне в моята област, не предлага особено добри условия в чисто материално отношение- техника и т.н.; казват, че нямало пари. не мога да твърдя нищо със сиугрност, но личната ми интерпретация е, че не че толкова няма пари, но самата институция няма изгода да инвестира пари в техника и всякакво оборудване за обучение на студенти, които след това ще излязат навън и ще работят на други места / поради липсата на достатъчно такива в страната / и няма да има възвращаемост на средствата. за какво да даваш пари да обучаваш някои, които след това няма да работят за теб?..
в общи линии според мен ходенето навън на голямата част от студентите в тези сфери се дължи на несъответстивие в бройката специалисти, които излизат всяка година и бройката работни места за такива в страната.

човек ако е амбициозен може да си направи собствен офис, кантора или ателие, но едва ли научна лаборатория ти търсиш да те вземат в такава . в този смисъл не осъждам хората, които бягат навън. и аз ако не мога да се реализирам тук бих го направила