Дата и час: 20 Яну 2026, 15:12

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Къде предпочитате да учите?
България 56%  56%  [ 50 ]
Европа 21%  21%  [ 19 ]
САЩ 8%  8%  [ 7 ]
Няма значение къде съм. Това какво ще науча зависи само от мен 12%  12%  [ 11 ]
Няма значение къде съм. Където и да учиш, ученето навсякъде е shit 2%  2%  [ 2 ]
Общо гласове : 89
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 18:38 
(U+2205,∅)
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Temporary написа:
Че ми се иска в чужбина, иска ми се, ма немам пари да се издържам там :lol: И да се вземе стипендия за обучението, жилище и храна също си трябват, а те не влизат в подобни стипендии...

(И ми е много интересно, как така всеки си има някой роднина в чужбина, я вуйчо, я леля, я някой друг :? )

именно, щото е много трудно или незъможно да учиш в чужбина, ако нямаш пари да се издържаш... :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2006, 19:00 
Легендарен флуудър

xpucmo написа:
[А какво да правим? Аз искам да работя това, което съм учил. Не разбирам от икономика и политика - не мога да оправям страната. Нали затова съм делегирал правото да оправят държавата тия, които уж го могат. Само че те действат като онези биячи от "51-вия щат" - I said "Take care of him", not "Take care of him"

Кофти си го делегирал, с риск да те разсърдя, което не искам! Гледай пак да не стане така на поправката наесен с Гоце-то! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2006, 21:51 
Стенограф
Аватар

nrggirl написа:
второ, много добре знам как се прави наука в България, вярвай ми, и двамата ми родители са учени, познавам предостатъчно хора, които това правят, ако има желание, има и начин. не е лесно, но кой е казал, че на запад ще ти е по лесно и ще те чакат с отворени обятия, за да ти плащат много пари...

разбирам. но според мен проблемът е, че в Бг излизат на година повече специалисти, отколкото работни места има в страната. да, едни може и да успеят да се установят на работа, но не може 100 човека да се уредят, когато работните места са 10. затова излизат навън. освен това самото образование тук, поне в моята област, не предлага особено добри условия в чисто материално отношение- техника и т.н.; казват, че нямало пари. не мога да твърдя нищо със сиугрност, но личната ми интерпретация е, че не че толкова няма пари, но самата институция няма изгода да инвестира пари в техника и всякакво оборудване за обучение на студенти, които след това ще излязат навън и ще работят на други места / поради липсата на достатъчно такива в страната / и няма да има възвращаемост на средствата. за какво да даваш пари да обучаваш някои, които след това няма да работят за теб?..
в общи линии според мен ходенето навън на голямата част от студентите в тези сфери се дължи на несъответстивие в бройката специалисти, които излизат всяка година и бройката работни места за такива в страната. :roll: човек ако е амбициозен може да си направи собствен офис, кантора или ателие, но едва ли научна лаборатория ти търсиш да те вземат в такава . в този смисъл не осъждам хората, които бягат навън. и аз ако не мога да се реализирам тук бих го направила

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2006, 22:05 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
twiggy написа:
разбирам. но според мен проблемът е, че в Бг излизат на година повече специалисти, отколкото работни места има в страната. да, едни може и да успеят да се установят на работа, но не може 100 човека да се уредят, когато работните места са 10. затова излизат навън. освен това самото образование тук, поне в моята област, не предлага особено добри условия в чисто материално отношение- техника и т.н.; казват, че нямало пари. не мога да твърдя нищо със сиугрност, но личната ми интерпретация е, че не че толкова няма пари, но самата институция няма изгода да инвестира пари в техника и всякакво оборудване за обучение на студенти, които след това ще излязат навън и ще работят на други места / поради липсата на достатъчно такива в страната / и няма да има възвращаемост на средствата. за какво да даваш пари да обучаваш някои, които след това няма да работят за теб?..
в общи линии според мен ходенето навън на голямата част от студентите в тези сфери се дължи на несъответстивие в бройката специалисти, които излизат всяка година и бройката работни места за такива в страната. :roll: човек ако е амбициозен може да си направи собствен офис, кантора или ателие, но едва ли научна лаборатория ти търсиш да те вземат в такава . в този смисъл не осъждам хората, които бягат навън. и аз ако не мога да се реализирам тук бих го направила

права си, и мен ме дразни, че това не се обмисля. не мисли, че за нас е много лесно - вярно, че е по-лесно да отвориш кантора, отколкото да си намериш работа като учен, ама при положение, че годишно излизат близо 400 юристи само от СУ, в последните години определено има пренасищане...
абе както говорихме днес с един колега, в България не си е работа да работиш за държавата. жалкото е, че за учените реализация в частния сектор много-много няма, в този смисъл си напълно права за бягството на запад. при по-добра материална база и повече възможности за реализация, ясно че не може да седиш тук и да се мъчиш от чиста проба национализъм... жалко наистина, това си е изтичане на интелект, ама на държавата като не й пука... всеки трябва да се спасява поединично :roll:

Щастливо безработна!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2006, 22:20 
Стенограф
Аватар

явно изводът е, че произвеждаме повече специалисти от необходимото за страната :roll: няма достатъчно места и както казваш всеки се спасява поединично...

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 21:24 
Вазов
Аватар

gabrielle написа:
Аз със сигурност попаднах в СУ, защото така исках. Не съм искала да уча в чужбина, независимо къде. Тук в България се чувствам страхотно, въпреки че не сме идеални и въпреки всички дребни неуредици, които забелязвам всеки ден.

:thumbup:
Ахъм, общо взето е така. :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: СУ!:)
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2006, 12:59 
В началото бе словото
Аватар

Говорете каквото щете, за мен СУ си остава най-великото място на света!:) Обожавам си колегите и преподавателите!:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2006, 13:01 
Легендарен флуудър

Ученето е shit! :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2006, 18:43 
Легендарен флуудър
Аватар

Щото е чужбина много пари... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2006, 17:49 
Гутенберг
Аватар

Отговарям Европа, защото обединява двете места, където ми се учи - България и Европа.

Тук си живея, тук си ми е домът и хората, с които ми е приятно да съм. Специалността, която искам да уча, е в СУ.

Пътуването е хубаво нещо, пътуването с учебна цел също, посочвам Европа, защото я предпочитам пред САЩ :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2006, 19:16 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
още съм кандидат-студентка, но дори самия факт, че се явявам на изпити, мисля че ми дава право да отговоря:

Избирам да уча в България, защото искам да живея тук.
Родена съм в България, обичам я. Някой беше казал - лесно е да обичаш една добре уредена държава. Предизвикателството е да обичаш и да не избягаш от България такава, каквато е - и да се опиташ да я направиш по-добра.

така, можете да ме убиете с камъни, наричайки ме глупава идеалистка:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2006, 22:07 
с вишо
Аватар

Оставам, ама ми се заминава...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2006, 23:36 
В началото бе словото
Аватар

PrincessSuperstar написа:
Оставам, ама ми се заминава...
Подобно :) Исках да уча в Австрия, но там щеше да ми е твърде трудно и се отказах. Трудно от тази гледна точка, че първо трябва да бъда приета в специалността, която искам тук. Едва тогава имам право да бъда приета там. Освен това нямаше да мога да работя, за да се издържам - в Австрия на студентите не е разрешено да работят, особено на чуждестранните, които, и без да са ангажирано с работа и учене едновременно, май не се представят много добре :?
Иначе не съжалявам чак толкова :) Според мен СУ е на високо ниво и предлага много възможности, стига човек правилно да се възползва от тях :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2006, 19:33 
В началото бе словото

Сестра ми завърши в САЩ и се убедих,че там трябва да завършиш някой от "скъпите"университети,иначе няма никакво значение.Ама там парата е около50000-60000$ и никакъв шанс нямаш,ако баща ти не е супер богат.Университет на средно ниво като на сестра ми(Пейс Юниверсити) с нищо не е по-различен от СУ.Даже СУ е по-добре.Затова аз избрах да уча тук.Първо там и стипендия да взимаш,пак трябва да плащах мн пара.Сестра ми трябваше да се спуква от работа и едновременно с това да учи,което повярвайте ми не е хич лесно.Чак след след като завърши тя осъзна,че там с нищо образованието не е по-добро от това в БГ.Затова аз избрах БГ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 08:04 
Вазов
Аватар

twiggy написа:
явно изводът е, че произвеждаме повече специалисти от необходимото за страната :roll: няма достатъчно места и както казваш всеки се спасява поединично...

количество >>>>>>>>качество ....... интересно.....конкуренция ?!? "Учи маме да не работиш!..Те отгоре ше ти спуснат работа, защото си завършил, ти само чакай и трай "

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Защо избирате СУ, а не да учите в чужбина?

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в КСК 2004-05-06

mangasarka

53

3321

30 Юни 2006, 10:06

Joker Преглежда последните мнения