Дата и час: 19 Яну 2026, 18:52

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 901 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 61  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Литература - темата в СУ!
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 07:43 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
“Човекът и времето в лириката на Атанас Далчев”

е темата на кандидатстудентския изпит в СУ

“Човекът и времето в лириката на Атанас Далчев” е темата на изпита по български език и литература, по която пишат кандидат-студентите в СУ “Св. Климент Охридски”.

Председателят на изпитната комисия проф. Кирил Топалов обяви темите, които кандидат-студентът Мартин Георгиев от Силистра изтегли в 65-а аудитория на Алма Матер.

Кандидат-студентите могат да изберат да пишат есе, което трябва да бъде развито върху цитатите:

“А в свойта вяра сам не вярвам аз”(“Аз искам да те помня все така”) - Димчо Дебелянов и

“Може би искате да я сразите моята вяра” (“Вяра”) - Никола Вапцаров.

Последна промяна alhimikat на 01 Сеп 2006, 15:19, променена общо 1 път

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 09:03 
Драскач

Ех,че хубава тема-Далчев!!!! :D Дано сте писали,за такава тема само можех да си мечтая,когато кандидатствах!!Ех...

Успех !!! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 11:58 
В началото бе словото
Аватар

Еми аз писах есето... пък и не само аз... Доста хора от моята зала писаха по него :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: EEeeeeeee
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 12:03 
Асистентозавър-адвокатикус
Аватар

За тези, които са ме засичали и друг път във форумите, не е новина, че сигурно съм с най-богат кандидатстудентски опит :D Не, че ми е повод за гордост, ама.....
И днес бях там, и днес писах, пък каквото сабя покаже. Но ми направи силно впечатление, че Далчев успя да прогони доста хора, повече от "традиционните" мини в литературата. Бях в зала с 60 човека, към 9:30 - 10:00 часа вече бяхме около 20.
Липсата на оригиналност при темите пък беше уникална. По-скучно нещо не съм писала, питам се кога ще се пречупят клишетата в нашата хубава българска литература, СУ е имал по-добри попадения във формулировките (пак онова с опита).
Както и да е - на мъчениците - УСПЕХ, на отказалите се мога само да кажа - учете се от "кака" и не забравяйте, че един такъв изпит не е трагедия. Животът е пред вас и догодина пак има сесия.
Далчев и на мен не ми е любим, ама никак, писах есе, което значи че може да имам съвсем спокойно м/у 2 и 6 :shock: ... и никой не може да предвиди.
Хайде, мина, сега нататък. Както се казва - напред и нагоре!

Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.

Последна промяна пикси на 14 Юли 2006, 12:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 12:03 
В началото бе словото
Аватар

а то как ства - по избор ли е? че аз не съм мн запозната :oops:
иначе темата на Далчев мисля че не е мн трудна! Макар че мразех лит. от цялата си душа, този автор не ми беше мн труден! :)

Така че успех на всички! Дано сте се справили...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 12:39 
Smells Like Teen Spirit
Аватар

Един от любимите ми автори! Защо ли не кандидатствах отново? Много хубава тема...Успех на всички кандидатствали!!!!!! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 13:44 
В началото бе словото
Аватар

Темата е просто жестока!
8)
Хак да им е на тез, които се усъмниха в пророческите ми способности(... шегувам се..естествено :) ) и не повярваха, че ще се падне Далчев, въпреки че го повтарях в продължение на няколко седмици :lol:

дано да има доволно количество справили се :)
според мен и есето беше благодатно...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 13:50 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Авторът, който аз идках, де падна 3 години след като съм кандидатствала :lol: На мен лично много ми допада темата :) Успех на всички, независимо дали са избрали есето или темата :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 14:19 
Летописец Виртуоз
Аватар

Защо времето :cry: Сега само ще стискам палци да попадна на добри квестори!!! Ох, дано! :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 16:11 
В началото бе словото
Аватар

пффф... много яка тема, мога да кажа аз! Не знам защо, но го очаквам в СУ от 3 месеца и днес направо не повярвях като чух темата... Мисля, че за Далчев може да се напише доста добро ЛНС. Еми да... зависи доста и от квесторите. УСПЕХ на всички! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 16:24 
Пишеща машина
Аватар

Цитат:
Ех,че хубава тема-Далчев!!!! Дано сте писали,за такава тема само можех да си мечтая,когато кандидатствах!!Ех...

Ами, аз си мечтаех за тази тема още като взех Далчев за първи път!
Но така и не ми остана време да си науча темите, които съм писал и до последно убеждавах родителите ми ,че няма нищо лошо ,че ще пиша по "есето"...но днес като чух Далчев и си казах "То аз с тая двойка по история няма да ме вземат на първо желание, поне да си направя кефа с Далчев квото помня от даскало"! - и си го направих... :wink:
Цитат:
Както и да е - на мъчениците - УСПЕХ, на отказалите се мога само да кажа - учете се от "кака" и не забравяйте, че един такъв изпит не е трагедия

Абе не знам дали е била пикси или не, ама в моята стая имаше една какичка, даже леличка си беше..аха и един чичко също... даже няколко си бяха...:roll: :roll: :roll:
Цитат:
Хак да им е на тез, които се усъмниха в пророческите ми способности(... шегувам се..естествено ) и не повярваха, че ще се падне Далчев, въпреки че го повтарях в продължение на няколко седмици

Хех, ам то от няколко години насам кат питат В.Стефанов какво мисли за темата и всяка година се едно и също дума - ами аз исках Далчев да се падне,ами аз исках Далчев да се падне,ами аз исках Далчев да се падне,.....щото никой още не бил писал по него...
:? Аз до последно се надявах поне тая тема да си науча, но и така не му хванах пълна вяра на В.Ст.... :idea:
Цитат:
то как ства - по избор ли е? че аз не съм мн запозната
иначе темата на Далчев мисля че не е мн трудна!

Не знам дали е трудна, но по-лесна със сигурност няма... :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 16:25 
Аватар

Квестори са тези мили хора, които ви пазят да не преписвате, а тези, на които се надявате да случите, се казват проверители.
Пожелавам ви да сте писали с акъл, те - проверителите, го оценяват.

Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 16:28 
Аватар

jantex, аз съм все още фреш, едва на 23 съм, просто имам повечко годинки стаж като кандидатстудент, но за разлика от повечето присъстващи в залите, съм била и студент вече. :lol:
При това - българска филология.
Наистина, не се шашкайте от евентуален неуспех, това е още един вариант да научите нещо и да се усъвършенствате. Банално, ама то всичко вярно е банално.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ееееее
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 17:25 
В началото бе словото

:twisted: :twisted: :twisted: оооо Далчев ! как ми се размина това закостеняло "ПОД ИГО"...леле много съм щастлива, че не се падна някой от прозаиците !!! :lol: :lol:
Да видим как ще оценят нашите първи писания по този човек MR.DALCHEV 8) :roll: 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 17:33 
В началото бе словото
Аватар

я споделете дечица кандидат-студенти кои произведения включихте в темата и какъв обем постигнахте?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 901 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 61  Следваща