Дата и час: 16 Яну 2026, 14:23

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпроси за кандидатстване в факултета по журналистика
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 16:12 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Може би има много такива теми и ви е станало банално да отговаряте на едни и същи въпроси,но тъй като незнам към кой да се обърна за това реших да пусна тема тук.Скоро ми предстои да кандидатствам,направо ми е мечта да уча журналистика в СУ,но имам някои въпроси.Искам да попитам преди да кандидатствате в СУ ходихте ли на уроци и колко време преди изпита горе-долу?Попринцип винаги ме е стресирало това,че доста трудно приемат и бройките са много малко .. та искам да попитам също истина ли е това всеобщо вярване,че в СУ с журналистика късат много хора?И ако може някой,който е от Бургас да ми препоръча някой учител при,който да ходя на уроци по български език и литература или нещо такова ще бъда много благодарна. :) А,да и още един въпрос .. вярно ли е,че ако например дипломата ти е ниска,да кажем 4,трябва да изкараш над 5 и 50 на изпитите за кандидатстване,за да те приемат?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпроси за кандидатстване в факултета по журналистика
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 14:53 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
Такааа. Определено имаш нужда от уроци по български език, литературата реално вече не ти трябва -но изпитите по журналистика са два - писмен и устен, като писменият е есе по актуален обществен проблем, обикновено с малко по-"завъртяно" заглавие, за да предизвика и по-интересни трактовки.Разгледай темите от предишни години и ще разбереш за какво говоря. Но на този писмен изпит освен оригиналността се гледа и правописа и граматиката, които не ми се сърди, но на теб май доста ти куцат. В "Образователни технологии" имат курсове по езикова култура, където ще ти изяснят точно тези пропуски. Освен това, мисля, че подготвят и за изпитите по журналистика, но е добре да им звъннеш и да попиташ. Имат сайт, можеш да го намериш чрез Гугъл, а офисът им, поне до преди година, се намираше до спортна зала Изгрев/Немската.
На сайта на СУ има алгоритъм, по който се изчислява приемния бал за всяка специалност, който за специалностите във ФЖМК (факултет по журналистика и масова комуникация) може да бъде видян на този адрес.
Това е за КСК 2009, но предполагам няма да има съществени изменения следващата година.
Колкото до уроците по литература, ако няма да кандидатстваш друга специалност извън ФЖМК, където оценката от изпит по БЕЛ да е включена в балообразуването, те не са ти необходими. Ако все пак държиш на тях, боя се, че не мога да ти препоръчам учител. Можеш да попиташ учителят, който ти води часовете по литература в гимназията, обикновено те насочват към определени колеги, на които имат доверие.
За да кандидастваш Журналистика в СУ са ти необходими преди всичко добра граматика, актуално познаване на обществения вътрешнополитически живот на страната /за устния е добре да знаеш и какво се случва по света/ и умението да се изразяваш стегнато и ясно на хартия.
Успех :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2010, 09:39 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
"Разгледай темите от предишни години и ще разбереш за какво говоря. Но на този писмен изпит освен оригиналността се гледа и правописа и граматиката, които не ми се сърди, но на теб май доста ти куцат"

това не е вярно

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 14:54 
:) !
Аватар

Благодарил (а): 148 пъти.
Съвсем вярно си е. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 19:01 
В началото бе словото

Благодарил (а): 7 пъти.
Здравейте!
След дълго пулене пред монитора, въртейки се около въпроса "защо не мога да се регистрирам във форума?!", най-сетне успях! Човек трябва да гледа картинките, но те сякаш не съществуват за моите очи... Както и да е.
От няколко дена усилено изучавам сайта на СУ, както и този форум, но срещам на места различна информация относно образуването на бала за кандидатстване.
Мисля че точно от форума се сдобих със следната "формула" на пресмятане: "2х писмен + устен + матура БЕЛ + матура по език/дипломна по история". Говоря за специалност Книгоиздаване.
Доколкото разбрах от 2-3 години няма устен изпит. Или са го върнали?
Това като че ли не ме притеснява толкова много колкото варианта да вземат оценката от матура по език. Вярна ли е тази информация и задължително ли е? Аз ще държа матура по английски, ако не променя мнението си до тогава, но предпочитам да ми се вземе оценката по история от дипломата. Предполагам, че няма да бъде по-ниска от тази на ДЗИ. Тоест искам да знам дали наистина има вариант да се вземе оценката от матурата по чужд език и дали това съществува просто като опция или, ако държиш такъв изпит, нямаш избор.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 23:01 
Carpe diem!
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
И двете неща за които питаш не са така - или поне не бяха така миналата година. За тази все още няма информация но и няма причина кой знае колко неща да се променят (освен че ни смениха Декана :cheers: ). Виж линка в подписа ми - в първото мнение има доста неща, ако и след тях все още имаш въпроси - питай в темата :)

P.S. Има отделна тема за Книгоиздаването в раздел КСК 2012. Принципа на прием обаче е идентичен с този за ВО и журналистика, но няма задочно и балът е по-нисък :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 05:48 
В началото бе словото

Благодарил (а): 7 пъти.
Благодаря!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2012, 13:50 
В началото бе словото

Някой може ли да каже как протича устния изпит по журналистика. Всички в една зала ли са или всеки кандидат-студент влиза сам? Никъде не мога да намеря информация, а искам да знам преди да се явя.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2012, 16:00 
Amor Fati
Аватар

Благодарил (а): 995 пъти.
Цитат:
Влизате всички в една зала, оставяте си картончетата с входящите номерца и телефоните при квесторите отпред и сядате на някое от местата.
На съвсем случаен принцип се теглят хора, които заемат първите два реда.
Периодично от изтеглените се викат хора, а на тяхно място се теглят нови от залата.
Като ви изтеглят, си взимате картончето и другите устройства и вървите заедно с един човек, докато стигнете пред една врата.
Чакате да излезе изпитвания вътре или да ви повикат.
Влизате, давате си картончето и сядате.
Получавате лист с три въпроса и минута време за размисъл.
Говорите.
Може да ви задават още въпроси, зависи как отговаряте.
Излизате през входа на СУ.
Чакате резултати (отново!)
Комисиите са от по трима души и са осем или девет, не се сменят, всички седят там до края на изпита.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 18:33 
В началото бе словото

Благодаря много за отговора :–)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 00:10 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Хора, съжалявам ако се повтарям.. Може ли някой да ми каже дали е от съществено значение обемът на темата? Ако напиша, да речем, 4 листа? :Alvarin_34: :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 00:38 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Подобно на оргазмите и в писмения изпит важи правилото "Важно е качеството, а не количеството". Ако пишеш 10 страници глупости ще имаш по-ниска оценка отколкото 2 страници добри неща.

И за да спестя евентуален бъдещ въпрос от типа "А кои неща са добри и кои глупости?" ще кажа така - това определят проверяващите. Ако им хареса, ако не им хареса.

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 17:41 
В началото бе словото
Аватар

Аха, значи нещата са си субективни.. Мерси :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 17:49 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Така е. И така трябва да бъде.

Причината е много лесна - оценяването в СУ (след като ви приемат и се започнете да учите) е предимно субективно. Дали ще пишете теми или ще ви изпитват устно през сесията - до голяма степен зависи от преподавателя, проверяващите и т.н. Не знам дали има факултет, който изцяло залага на тестове като форма на оценяване, така че да изключи субективния елемент. Има наченки тук-там във всеки факултет по малко - примерно 1-2 предмета в специалност Право, 2-3 в Журналистика и така. Но масово се налага студентите да имат знания по начина и мисленето на този, който ще ги изпитва по този предмет.

Затова и е нормално изпитът за влизане да е субективен. Това е предварителна пресявка на студенти, които да могат после да се справят със семестриалните предмети по същия начин. Специално за ФЖМК не виждам как ще се избяга от субективения елемент. Те не преподават точни науки. Затова и подготовката за такъв кандидат-студентски изпит е в 2 насоки - езикова култура и стил на писане и събиране на информация.

99% има шанс да сложат из вероятните теми нещо свързано с тока, протестите или нещо от рода на "Защо още търпим Варна в нашата страна?"

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2013, 16:24 
В началото бе словото
Аватар

С други думи: да избягвам коментари от типа "Алекс Джоунс" или "Сашо Диков"? Не за друго, просто си мисля, че твърде критичното мнение и " конспиративно мислене" още в началото могат да ми изиграят лоша шега... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Кандидатстване с БЕЛ и журналистика

[ Отиди на страница: 1 ... 5, 6, 7 ]

в КСК 2004-05-06

Green Eyes

95

10347

04 Юни 2006, 13:19

ugly_girl Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Ако си кандидат за Факултета по Журналистика - идвай тука :)

[ Отиди на страница: 1 ... 22, 23, 24 ]

в КСК 2009-2010

Green Eyes

348

19614

13 Окт 2009, 19:39

Варненец Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Студентски неволи-не само във Факултета по журналистика ;(

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в ФЖМК

Al-x4o

57

7454

24 Яну 2010, 15:22

Лолита Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Избори за декан на Факултета по журналистика

в Новини

alhimikat

9

1361

24 Окт 2007, 00:24

Joker Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Комунизмът не си е тръгвал от СУ (Факултета по журналистика)

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в Новини

alhimikat

46

2793

01 Яну 1970, 02:00

Гост Преглежда последните мнения