Дата и час: 22 Яну 2026, 19:27

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 942 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 63  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Опера
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2012, 22:38 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Бе то беше един... много запомнящ се спектакъл в много отношения. :) И хич не я слушахме гузно, аз нямах търпение да мине, че с майка ми взаимно се дърпахме по ръкавите да си ходим по-скоро. Обаче хем нямах търпение да се махна оттам, хем знаех, че без "Вендета"-та няма да си тръгна. Та доста мазохистично я добутахме дотам и геройски се спасихме. Обаче и днес беше много страшно, честно.
Ама какво темпо дават на Еторе, м?

А онзи само е минал покрай римските императори...

Айде и нещо от концерта тази вечер, ама в изпълнение на Марио дел Монако (да се отбележи кой запис споделям - знаете, че не ми е сред любимците, но го харесвам като Отело): http://www.youtube.com/watch?v=5EPK_Ft1sjY. Но вижте и това изпълнение (на мой любимец, когото обаче рядко сме споменавали тук): http://www.youtube.com/watch?v=Uaen8W7E ... re=related

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2012, 23:06 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
http://www.youtube.com/watch?v=URH3R1lRt6g
4:10

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2012, 23:09 
My kinda heaven
Аватар

Пфффффффффффф! :)
Ох, ако ти кажа, че тая вечер съвсем не ми е забавно (по ред причини), ама сега се засмях.

Айде - лека вечер Вам желая! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 14:25 
My kinda heaven
Аватар

Ето едно интермецо от "Федора'. Боже, колко я обичам тая опера... Как няма кой да я постави и как няма кой да я изпее... ама не би им и хрумнало да я поставят, щото не е от стандартния оперен репертоар. А е тоооооооолкова красива, че понякога се улавям, че супер първосигнално я соча като любимата ми опера, а после в съзнанието ми почват да се прескачат всички останали, коя от коя по-любими.
http://www.youtube.com/watch?v=UajyTKpbN8o
Слушайки го, се наревах едно хубаво, без даже да знам що плача. Обаче наистина е толкова нежно и толкова красиво, че сърцето ми се разтапя, докато го слушам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 22:19 
Постоянно присъствие
Аватар

Много е хубаво!

"Връщам" интермецото
http://www.youtube.com/watch?v=9MqTvfXIzug

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2012, 08:02 
My kinda heaven
Аватар

Пък да ви разправям. Тоя линк, дето ще ви го пусна по-долу, не е опера, но е свързан с операта, защото е изпълнение на един много популярен (и дълбоко нехаресван :mrgreen: от мен) тенор - Роберто Аланя. Истината е, че концертът (щото това, какво ще видите от клипа и клиповете, които YouTube предлага като related) е интересен, а го намерих заради първото парче.
Тези дни в СтЗ имаше джаз-фест, аз си бях там и просто няма нужда да обяснявам нататък. Но свириха и едни страшни сладури от "Роял Дикси Бенд - Велико Търново", като едно от парчетата, които изпълниха, го бях чувала само веднъж и нямах никаква идея как се казва, чие е и прочее, а ми беше харесало ужасно много. Сега, благодарение на тях, вече знам - на Коул Портър е и се казва "C'est magnifique".
Taaaaa... ето го в изпълнение на Аланя - през него лесно можете да намерите всички части на концерта, ако ви интересува: http://www.youtube.com/watch?v=Zf5wOpoPIvo (Боже, не мога да го гледам, толкова ми е противен! Обаче концертът наистина е интересен).
И! Едно аматьорско видео на въпросните чаровници от Търново (същата песен) - http://www.youtube.com/watch?v=DCISruVaKP0. Ей така трябва да звучи това парче, умрях си от кеф, докато ги слушах (това не е от СтЗ, там (и наживо) звучаха дори по-добре). В началото се чува някакъв телефонен разговор в публиката, но е за кратко.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2012, 08:20 
My kinda heaven
Аватар

А, и за да компенсирам джазовия уклон на предното мнение, качили са няколко цели опери в Ютюб.
Ето една "Травиата" от 1988, например. Слушах само части от първо действие, не е никак зле: http://www.youtube.com/watch?v=49UZa0TO ... re=related
Вдясно има и други цели опери - мернах "Набуко", "Тоска", "Атила", имаше и други.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2012, 23:01 
My kinda heaven
Аватар

Еха, троен пост - отдавна не ми се беше случвало. :lol:
Аз май се отказах да ходя на "Атила" - съставите са излезли и ситуацията е малко... :pukeright:
Камен ще пее само на една дата, на която никой от останалите не ме устройва. Мисля за 24-ти, ама за тогава я има билети, я няма. Голямо чудене пада. А като добавим и очаквано безумната режисура... :|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2012, 23:28 
Постоянно присъствие
Аватар

Търговецът на кристал написа:
... съставите са излезли и ситуацията е малко... :pukeright:

" 28.06. - Участват:
Светозар Рангелов , Венцеслав Анастасов, Баясгалан Дашням, Калуди Калудов , Пламен Папазиков, Ангел Христов "
http://www.youtube.com/watch?v=LpK2llaiyac
:D

... А като добавим и очаквано безумната режисура... :|

Само да има късмет ... ! :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2012, 23:21 
Постоянно присъствие
Аватар

"Атила" 28.06.2012, в парка на Военната акадмия.
Доста добро представлвние благодарение на Светозар Рангелов, Венцеслав Анастасов, Калуди Калудов. За Одабела не ми се говори. Мъжката част на хорa звучеше, особено в началото, като почти случайна сбирщина. В отделни моменти диригентът имаше не едно и две странни хрумвания.

Режисьорката беще друга! С някои малки изключния нещата бяха съвсем нормални.

http://www.youtube.com/watch?v=OinrsUXy ... re=related

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2012, 22:12 
My kinda heaven
Аватар

Пък аз каква "Тоска" гледах тая вечер... малииииииииии... То не знам откъде да почна.
Ама айде, да почнем оттам, дето няма какво да се говори особено - брилянтен тенор. Името вече е ясно, ама ако още някой може да обърка, че иде реч за Румен Дойков - тц, Мартин Илиев пя. И пя чудесно, а играта му надмина и най-смелите ми очаквания :mrgreen: (Докторе, това намигване нали го видя - ти нещо не го долюбваше преди време в това отношение). На последния концерт му предрекоха "космическа кариера" - аз тогава много се смях на формулировката, ама се присъединявам.
Тоска беше някаква японка - много фина, елегантна, радост за окото. Обаче наблюденията ми, свързани с японки в операта, се потвърдиха - държеше се като обладана от зли духове, мяташе се по сцената със или без повод и често заемаше една поза, характерна за сумистите - с разтворени крака и леко приклекнала с доста безумен (и заплашителен) израз на лицето. Освен това в началото едва се чуваше до 8ми ред на партера, а за балкона не ми се мисли. После се преместих на 4-ти ред и не знам дали от това, или тя се разпя, ама се чуваше повече. :mrgreen: Едно много голямо нищо особено, честно казано. А, да - и шъшкаше, така че вместо "стасера" пееше "щасера" и подобни такива. Добре, че към любимия си се обръщаше с "Марио", а не по фамилия, че "Каварадоши" щеше да се запомни. Обаче пък колко японски звучи! :mrgreen:
И Скарпия... не знам какво е правил Бисер Георгиев в няколкото години, в които не съм го чувала, но беше много болезнено преживяване. Звучеше кофти, преиграваше и го докарваше на склерозирал дядка, дето много му се иска, ама не му пускат и от това се е озлобил, та рита невинни клисари и малки кученца. Неприятна гледка беше. Пък за Скарпия няма нужда да говоря много - просто властта е в него, няма нужда да издребнява и ходи да рита тоя и оня, като това нито го има в текста му, нито го има в музиката. Може да е зъл, колкото си ще, но до голяма степен е контролиран и сдържан. Докато тоя беше... Оф...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 11:00 
Постоянно присъствие
Аватар

Хубаво си го написала, благодаря! Миналата вечер бях доста изморен и за мой срам драснах само няколко реда за "Атила".

... - брилянтен тенор. ... Мартин Илиев пя. И пя чудесно, а играта му надмина и най-смелите ми очаквания :mrgreen: (Докторе, това намигване нали го видя - ти нещо не го долюбваше преди време в това отношение). На последния концерт му предрекоха "космическа кариера" - аз тогава много се смях на формулировката, ама се присъединявам.

Много се радвам за Мартин Илиев! Ще го слушам и гледам с най-голямо удоволствие.

... Тоска беше някаква японка - много фина, елегантна, радост за окото. ... държеше се като обладана от зли духове, мяташе се по сцената ... с доста безумен (и заплашителен) израз на лицето ... Едно много голямо нищо особено ... вместо "стасера" пееше "щасера" ...

Много жалко! Вероятно е била японка от golfu di Nàpuli. :lol:

...И Скарпия... не знам какво е правил Бисер Георгиев в няколкото години, в които не съм го чувала, но беше много болезнено преживяване ... докарваше на склерозирал дядка, дето много му се иска, ама не му пускат и от това се е озлобил ...

Изоставил се е. :D Когато аз ти разправях подобни неща, не ти се вярваше, нали! Най-после да дойдем на едно мнение по въпроса! Е, знам, че ще се окаже, че не е точно това, което съм разбрал, но както и да е. :D
Много голяма е разликата между героя и ... един певец :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=frjxdUv70qQ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 22:54 
Постоянно присъствие
Аватар

Търговецо, виж този Скарпия. :D :cheers:
http://www.youtube.com/watch?v=9xXJyfe2 ... re=related
1:12:00 ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 23:39 
My kinda heaven
Аватар

Имам изключително силни подозрения, че именно това е постановката на "Тоска", която гледах в Ковънт Гардън (пък и е продукция на БиБиСи). Не мога да се закълна, защото са снимали предимно близки планове и твърде много детайли, но като гледам стълбището в първо действие и костюмите... мдам. И да, именно Брин беше Скарпия тогава (специално си го подбрах и оттам тръгна цялата история с ходенето там изобщо). А, сега проверих - не съм видяла, защото превъртях първата минута - баш тази постановка е, само че Тоска и КаварадоШи бяха различни.

Да, той прилича на добродушен мечок, обаче като се постарае... :cheers: :oops: Според мен тръпката я има, давах го за пример и в едни реплики, които разменихме с Алтер его във Фейсбуук. Брин просто изпитва огромно удоволствие да пее Скарпия и искрено вярвам, че усеща онова, което аз имам предвид, когато говоря за образа. Не знам дали е на 100% онова, което искам да видя, но знам, че категорично бяга от онова, което НЕ искам да виждам на сцената в "Тоска".
В заключение - харесвам го. Много.

Само чуй какво казва в мини-интервюто в началото - как казва, че неговият герой всъщност е в музиката. И е абсолютно, съвършено прав. Това е нещото, което съм се опитвала да изразя с твърде много думи и хората не ме разбират. Харесва ми начинът му на мислене. :salute: А Те Деум-а ще си остане едно от двете неща в операта, които ме карат да настръхна или очите ми да се напълнят със сълзи (според зависи от вълната, на която ме хванат). Просто... носят ми една по-особена емоция - дори и чисто музикално.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2012, 19:52 
Постоянно присъствие
Аватар

Брин Терфел се държи като пълен хъшлак. :wink: :lol: :lol: :lol:

Много е добър и наистина ми харесва! Когато е на сцената, "завърта" всичко около себе си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 942 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 63  Следваща