Дата и час: 18 Яну 2026, 21:18

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Иран ...
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 23:13 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Та... попадна ми въпросната статия - http://gruncharov.com/index.php/2012/01 ... -bulgaria/ , и честно казано ми хвана интереса.

Ето и едно клипче по случая http://www.youtube.com/watch?v=9T2igt6E ... e=youtu.be

Има още много клипчета, репортажи и какво ли още не.

Като цяло мен самата идея даже за Трета световна война ме плаши. Имам богато въображение. :shock: :albino: (И четенето на фантастика си казва думата..)

--------

Не разбирам защо хората трябва да се трепят. Тоест, разбирам го - обяснявам си го, просто ..не го възприемам някак си.

Сетих се за "Градът" на Саймък... особено финала:
Повече от пет хиляди години никой не бе извършвал убийство. Мисълта за убийството бе изхвърлена от разума на живите същества.
Това е добре, каза си Дженкинс. По-добре е да изгубиш свят, отколкото да се завърнеш към убийствата. ......…

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Иран ...
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 23:17 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Абе мен тва ме дразни понякога в медиите - един път я наричат Иран, друг път - Ирак...

Как е правилното в крайна сметка?

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2012, 00:12 
Гутенберг
Аватар

Благодарил (а): 193 пъти.
Някой беше писал, че Нетаняху само ирански атомни бомби сънувал... а, то верно май така ще се окаже :mrgreen:
http://www.reuters.com/article/2012/09/ ... GI20120927
Той е верно като някакво малко дете дето само подскача и вика "Айде ве бате, айде ве набийги тия, айде ве, бате..."
А Обама интересно какво се ослушва... чака да минат изборите ли :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2012, 00:45 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
По-скоро Иран чака да минат изборите - ако републиканец стане президент, напролет ги чака война. Обама е една идея по-миролюбив, а като цяло и нямат за какво да се хванат. Това с което почнаха войната в Ирак - наличие на опасни оръжия - се оказа измислица. Кой ще им се довери втори път без реални доказателства? Не вярвам да почнат нещо просто така - защото се съмняват, че Иран ще има ядрени оръжия.

А причината Иран да иска да има? Има една доктрина, че трябва да има баланс между две враждуващи страни, като всяка да плаши другата с атомни бомби. Затова се чудя дали Индия и Пакистан нямат такива и затова не се избиват с милиони. Иран иска да е балансьор не на друг, а на Израел. А както знаем, Израел нито отрича, нито подтвърждава, че има ядрени оръжия. Причината за това е ясна - ако кажат, че нямат, ще бъдат атакувани без страх. Ако кажат, че имат, Сирия, Египет, Ирак и Иран ще поискат на свой ред легитимно да имат и те "ей така за всеки случай". Затова и целия проблем с Иран е, че те останаха последния уж бастион на исляма срещу Израел - най-мощните военни машини в ислямския свят бяха елиминирани или осмирени - война в Ирак, война в Афганистан, Пакистан е зает срещу Индия, Сауд. Арабия е съюзник на САЩ, Египет и Либия изкараха революции, Турция и Йордания не са войнски настроение. Остана Сирия и Иран, ако Сирийската армия се прецака в гражданска война и дори режимът падне - Иран остава като единствен "Лидер на исляма срещу Израел". И ако те го помислят това, ще решат, че им трябва ядрено оръжие. Това е ефектът на доминото.

Съответно има 2 възможни невоенни решения:
- в Сирия революцията да спре и всичко да си е по старому
- в Иран да дойде на свой ред революция и да се демократизират.

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ]