Дата и час: 19 Яну 2026, 12:34

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: [КСК 2013] Българска филология
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 20:35 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!
Не знам дали темата е за тук,но не мога да се ориентирам във форума.
Кой ще кандидатства БФ тази година(т.е.2013)?

Който следва БФ може да даде някой съвет за ентусиастите. :)

Освен това...вярно ли е че тази година балът ще бъде доста по-висок от предходните години? Тъй като съм чувала,че се влиза доста лесно в тази специалност.но нещата,които попрочетох малко ме озадачиха.
Другият ми въпрос е от къде мога да видя ,какви са били темите за кандидатстване за тази специалност?

:)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: [КСК 2013-2014] Българска филология
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 20:51 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?f=168&t=16703
Тук можеш да видиш темите, падали се минали години. За бала никой не може да ти каже, зависи какви оценки ще изкарат каднидатстващите. Принципно тенденцията е да падат.

и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 20:52 
Magnolia
Аватар

Благодарил (а): 374 пъти.
Здравей и поздравления за избора на специалност :D
Ето ти темичката от миналата КСК:
viewtopic.php?f=168&t=21389

Иначе, да, балът наистина се качи много тази година, но това е защото за първи път приемаха и с оценката от матурата от БЕЛ. А тя, както може би вече знаеш, е елементарна...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 08:48 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
Лично аз влязох с 5.60 от матурата на първо класиране.. В началото доста бях резервиран за специалността, да не кажа, че не исках да я уча, но сега съм доста доволен от избора си. :)

Българска филология, II курс

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 09:43 
Sacramentum
Аватар

Благодарил (а): 196 пъти.
В тази специалност се влиза лесно, но се излиза трудно. Трябва да положиш много труд през годините, за да постигнеш необходим резултат. Доста се чете, но си заслужава. Аз съм вече в III курс и не съжалявам, че записах това! :) Напротив, това беше желанието ми по времето на кандидатстудентските изпити и се радвам много! :) Успех! Всичко си зависи от теб как ще подходиш и т.н.! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:33 
В началото бе словото

Благодаря ви за бързите отговори!

Чувам доста често от хората,че с БФ можеш да станеш само учител и че работата била трудна и неблагодарна.Това са ми го казвали няколко учителки . Чудя се тогава защо работят тази професия ,щом са недоволни ? Вие чували ли сте подобни коментари за специалността?
И наистина , какво искате да постигнете чрез нея (освен високата култура и интелектуалност) ?
Имате ли идея как ще продължите професионалния си живот след завършване ?

Аз искам да уча тази специалност,защото ми идва от вътре,интересно ми е и съм омагьосана от всичкото това,което дава специалността. Знам,че имам пропуски ,но искам да се усъвършенствам и да се изградя по начина,по който може да ми помогне БФ. Има и други причини,но няма да изпадам в подробности. Освен това,ако ме приемат там ,не бих се задоволила само със специалността, ами ще уча езици постепенно и ще си изкарвам сертификати. Ще се опитвам да се изграждам колкото се мога повече,за да бъда част от квалифицираните кадри (така да се каже).
Въпреки всичкото това имам страхотни притеснения ,дали е редно да запиша точно това. Виждам ,какво се случва в държавата ни,както и по света.Кризата , глобалните проблеми и тн и имам чувството,че ще стане и по-зле. Според мен света се срива малко по малко,а с него и обществото ,в което живеем...Просто си представям как някой ден работа ще могат да си намерят само икономисти и хора в тази област,физици,химици ,но за хората на изкуството няма да има място.

Преди никога не си бях представяла,че мога да искам да съм преподавателка,но я се замислете малко , доста учителки,които се оплакват от ниските си заплати,а всъщност са специалисти в професията си. Една месечна заплата от 600 лв ,а ако дава и частни уроци по 20-25 лв на ходене една обща месечна заплата от 1200 лв не и мърда...

Знам,че българските филолози са много по-добре подготвени,от колкото журналистите ,ако става дума за ...обща култура и тем подобни. Истината е че винаги съм искала да пиша или да стана редактор.
Казвали са ми,че БФ била широко застъпена , така ли е?

И другото ,което си мислех: окей,аз мога да завърша екоикономика(това ми хареса от УНСС,където също смятам да кандидатствам) ,но каква е гаранцията,че винаги ще мога да си намеря работа и че винаги ще ми харесва? Докато при българската филология нещата са кажи -речи ясни...
Между другото, специалността екоикономика също ми е интересна,но няма как да знам дали наистина би ми харесала,докато не започна да я уча,а в този ред на мисли българската филология ми е много по-близка .

Раздвоена съм...В училище като имаме икономика(профил съм) ,нещата до някъде са ми ясни,но не уча с желание(може би заради даскалката,която много ме дразни) . Ако искам мога да се помъча повече и да съм по-добре,но има неща,които просто умът ми НЕ ИСКА да знае и си казвам 'Абе ,какво ме интересува брутния вътрешен продукт на Китай' -примерно. В същото време литературата...ами много по-интересна ми е макар,че и там ми се случва да чета и да усещам как текста е далеч от съзнанието ми. Въпреки това всичко ми е много по-леко и даже някои неща ги разчитам само с един прочит. Литературата много ми е помогнала в житейски план ,ако трябва да съм честна...

Екоикономика или Българска филология? Този въпрос ми е постоянно в главата . :(

Та... не знам колко от вас ще прочетат написаното от мен,но ще помоля тези,които са го направили да си дадат мнението и да отговорят на въпросите,които зададох за БФ. ... :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 22:24 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
Следващият, които ти каже, че ще ставаш учителка, сиреч даскалка, хвани най-големия предмет, който видиш и го удари три пъти от мен!!! Това е най-консервативното мнение, което човек може да има относно българска филология!
Самата специалност (стига да я завършиш) ти отваря много врати:
1. Можеш да си редактор в списания, издателства, телевизия, вестници или радиа.
2. Можеш да станеш журналист и то много по-добър от ФЖМК, както ТВ водещ, така и да имаш отделна рубрика в някое предаване.
3. Можеш да станеш преподавател по Български език и литература от 5 до 12 клас.
4. Можеш да станеш литературен критик.
5. Можеш да бъдеш писател.
и ред други алтернативи.

Кажи ми има ли специалност, която да е с толкова богата реализация?!

Българска филология, II курс

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 00:28 
Правист по душа

Благодарил (а): 1 пъти.
^ 1.Право, например ...
2. Изказването ти по адрес на журналистиката и ФЖМК е доста плитко и неуважително.

Много хора могат да станат по-добри филолози и журналисти, от хората, изучаващи специалностите ...

И, бтв, малко са хората, които са избрали БФ пред Журналистика умишлено (тези, които искат да станат журналисти). При повечето е историята с киселото грозде. Моето уважение към всички, които учат БФ, харесвам специалността, просто изказвам гледна точка. Има достатъчно количество хора, които са БФ, защото не са били приети Журналистика или ВО.

А за реализациите не каза почти нищо кой знае какво ... Все едно аз да изброя хилядите глупости, които мога да стана с моята специалност. Уча интересни предмети, имам невероятни колеги, защото балът е висок, но да бъдем сериозни реализацията не си струва, освен ако планетите не се наредят в права линия :D.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 02:51 
stranger.
Аватар

Благодарил (а): 27 пъти.
Тъй като съм от хората, които умишлено, съзнателно и по собствена воля избраха БФ пред Журналистика (макар че кандидатствах и за нея и да, щяха да ме приемат) да изкажа и аз мнение.

Преди да я запиша и аз чувах коментари от учители да не се занимавам с това, да търся нещо друго. И аз се колебаех, и аз искам в бъдеще да се занимавам с писане.

Избрах филологията заради общата култура. Избрах я, защото филолозите са навсякъде. Тя е добър старт. Аз съм само първи курс, но вече се усеща обхватът, който специалността ти дава. След нея можеш да тръгнеш във всяка посока. Конкретни реализации, които да звучат хипер-примамливо няма, но дори специалностите, които имат такива, рядко се осъществяват наистина. Журналистиката е приемлив вариант, но БФ дава повече.
Най-съществената причина, поради която се спрях на филологията е, разбира се, защото всъщност обичам литературата. Човек трябва да се занимава с това, което обича. Така че, freiheit, избери това, което няма да ти е досадно и скучно да учиш. Филологията е изключително интересна специалност, това поне мога да ти го гарантирам ^^

Българска филология, ІІ курс

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: [КСК 2013] Българска филология
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2013, 18:07 
В началото бе словото

Благодаря ви за мненията !

Все още не съм се отказала от желанието си ,а и не искам да се отказвам. Притеснявам се обаче за няколко неща. Нямам възможност да ходя на уроци по БЕЛ и се подготвям сама. До колкото знам , кандидатстването с изпит за БФ включва само писане на тема. Пак ще кажа,че съм чувала,че темите са доста трудни и много късали там. За това реших,че искам да кандидатствам с матурата. Разбирам,че няма как да знам ,какъв ще е балът за влизане,но много се надявам да ме приемат с матура. Другата причина да кандидатствам така е,защото ще се пробвам и в УНСС ,а там кандидатстването е по друг начин.

Вие по какъв начин кандидатствахте? С матура или с изпит? И с какви оценки влязохте? Мислите ли,че балът ще е висок тази година и как според вас е по-добре да се кандидатства? До каква степен е възможно да се влезе БФ с матура??

:( :( :( :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2013, 00:12 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
SevenDayS написа:

Винаги съм си мислила, че за да си писател трябва да ти идва отвътре да пишеш и че това няма как да се научи, но щом казваш..
:lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 18:43 
В началото бе словото

Здравейте,
насочила съм се към българска филология или журналистика.Все още се колебая кое от двете ще ми е по-полезно.Понежа уча в чужбина и мислех да се записвам за матурите тази година и да държа изпит,за да имам повече шансове,но никъде не пише дали с оценката от тях можеш да влезеш БФ или журналистика.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 20:50 
Гутенберг
Аватар

Благодарил (а): 289 пъти.
Можеш да кандидатстваш Българска филология с оценката от матурата по български. Можеш и с оценката от втората матура ако и тя е по език.

За Журналистика трябва да се явиш на изпит по журналистика. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 21:06 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 16 пъти.
clew написа:
SevenDayS написа:

Винаги съм си мислила, че за да си писател трябва да ти идва отвътре да пишеш и че това няма как да се научи, но щом казваш..
:lol:

Бях срещнала една много готина мисъл за писането: "За писането се учи чрез четене." Предполагам там се намесва БФ и дългият списък със задължителна литература. idk, просто хрумване (:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 22:14 
В началото бе словото

Мерси за информацията :) А матурата по български се състои от тест по езикова култура и есе или ЛИС ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 151 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Българска филология 2013-2017 ?

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в ФСлФ

chaos

30

1719

16 Сеп 2013, 16:30

Кристиян Преглежда последните мнения