|
"Да работиш, това което ти харесва и да му се кефиш" не винаги е различно от "престижна професия, в която ме бива и получавам добри пари". Много хора си харесват професиите и ги работят с кеф, но смея да твърдя, че е така, защото тази опция им е номер 2 в списъка. Първата винаги е "безработен, получаващ по 2000 евро на месец, помощи" или нещо от тоя сорт. Просто ако човек има избор от всички професии на света, и да речем го кефи да е зъболекар, логично ще избере тази професия. Но този избор ще е подложен на 2 бързи теста: 1/ дали въпросния персонаж е добър в работата си 2/ дали заплащането му стига да води нормален живот, без лишения и прочее.
Ако мине тия 2 теста и го питаш след това "Кефи ли те да си зъболекар", той определено ще ти отговори, че работи това, защото го кефи самата професия. Никой няма да си признае, че парите и умението му са били фактор, защото в началото не се е ръководел от тях, но без тях няма как да продължи да бачка. Много хора не осъзнават тоя момент и понякога дори игнорират факта, че се провалят още на първия тест. Справка: футболисти, политици, бизнесмени, моделки, певачки и т.н.
Но ако не мине тия 2 теста, човек ще се ориентира навреме в друга дейност, която лесно ще покрие критериите от тебе плюс тези от мене и ако го питаш, пак ще ти каже, че професията го кефи. Ще дам пример с Бил Гейтс - в началото може да му е било хоби, но е щяло да си остане такова, ако компанията му не е станала с милиарди долари оборот. Той не е бил глупак, давал си е сметка, че може да го кефи да е пилот от Ф1, но с друга професия ще стане богат и успешен.
В заключение: хубаво е човек да има идеали, принципи и мечтана професия (аз имам няколко и в момента кандидатствам за една от тях) - но без досег с реалността и трезва преценка, човек сам си затрива бъдещето, да не говорим, че може и да навреди на невинни хора покрай подобни заблуди. Или казано по друг начин - тва, че изглеждам яко в медицински дрехи, знам няколко думи на латински и имам грозен почерк, не ме прави подходящ за лекар. Не мисля, че ще поискаш да те лекувам някога от нещо си. Повярвай ми!
_________________ Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes... ...and this chaos, it defies imagination! Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives - you've arrived at panic station!
|