Geri.A написа:
Kristo, искаш да кажеш, че като станеш на 70 и вече трябва да си стоиш само вкъщи, щото си се наживял? Трябва да си натрупал пари и да не ти трябва градския. Я пак? Особено у нас всички пенсионери с по два мерцедеса се возят...
Аз и сега избягвам да се качвам в рейс, ако е претъпкан, въпреки, че нямам проблем да седя прав. Па какво остава ако съм на 70 и едвам ходя? Просто говорим за физически възможности. Т.е. ако имам възможност да стоя прав в рейс на 70г, защо да не стоя прав? Или ако имам финанси да имам шофьор и кола, защо да ползвам рейс или метро? Не говоря да имам 4-5 бентлита или нещо такова.
А и верно - къде ще ида? Разбирам да съм в посока болница, но посока студ. град до дървеница, кви болници има? Повечето пенсионери пътуват за да пазарят по-евтино от магазин в съседния квартал, което аз лично намирам за нелепост, но айде - бедни са, искат да купят по-евтини портокали. Но от кого зависи да си пазят здравето? От кого зависи да са материално осигурени и да не ламтят за евтинийка или да се скръндзат за такси? От кого зависи, че живеят в квартал, в който рейсовете са пълни и няма места за сядане? Във всеки случай не зависи от другите, не зависи от обществото, държавата или ЕС. Зависи си от човека.
А и наистина е - ако не можеш да се придвижваш, къде ще ти се ходи? Веднъж качиш ли се в рейс, трябва да си способен и да поседиш прав, все пак това е житейски избор - ако ти се ходи някъде, трябва да изтърпиш всички препятствия по пътя. Инак просто си седиш вкъщи и толкоз.
Проблемът на обществото ни е, че зависим твърде много от младите да работят, но правителствата правят повече придобивки за пенсионерите, които вече не работят - защото старите ще става все повече от младите. Ще стигнем момент, в който 1 работещ ще работи, за да издържа 3-4 пенсионери, които не работят. Но никоя партия няма да загърби старите, защото те ще стават все по-влиятелни като група електорат - което ще доведе до момент, в който не е рентабилно да си млад, работещ човек в страната. Ще има емигранти - предимно трудоспособни хора, старите къде ще идат? И накрая демографска криза - младите няма да имат интерес да работят тук, да правят деца, защото това не е приоритет на държавата. Тяхната дума и интереси няма да се чуват - за сметка на интересите на пенсионерите. Помислете за социалното министерство - всеки лев отгоре на пенсиите, е лев надолу за майчинските плащания, детски надбавки и прочее. Това вече се случва - и правителството няма интерес да го променя. Протест на млади майки - 100 жени с деца. Протест на пенсионери - 2000/3000 души. Така че...