Дата и час: 16 Яну 2026, 19:59

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: 8% увеличение ни чака от другата академична година
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 21:13 
Вазов
Аватар

Благодарил (а): 269 пъти.
Новината в inews.bg, Мнението на priziv.org Те организират утре (30.01) протест от 16:00ч. в двора на СУ

СС на СУ от фейсбук страницата им
Цитат:
Уважаеми колеги,

Уведомяваме ви, че на предстоящото заседание на Академическия съвет на СУ ще се представи предложение за увеличаване на таксите на всички специалности в СУ с 8% за учебната 2013/2014 година, поради увеличаване на минималната работна заплата с над 17 %.
Дали ще бъде прието това предложение, ще се изясни на заседанието на АС. Ако имате някакви аргументирани мнения и предложения по този въпрос, молим да пишете тук или на пощата на СС: students@admin.uni-sofia.bg

Разходите на Университета реално се увеличат в следствие почти ежегодното увеличение на МРЗ от 2008 насам (което спрямо 2008 към момента минава 57%). Разходите на студентите и семействата им обаче също не се повишават в следствие на инфлацията. Нека потърсим решения на проблема разглеждайки всички фактори, касаещи въпроса - възможности на студентите, възможности на Университета, държавна субсидия!

Изображение

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: 8% увеличение ни чака от другата академична година
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 21:27 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 863 пъти.
Аман от тия протести.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 21:39 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Aз имам решение на проблема:

1. Су обявява прием за 2-3 нови специалности, измислени набързо от някого (мога и аз срещу скромна сума и валидна диплома по избрани от мен финансови специалности) - например Ученознание, Словолюбистика, Литографни ехологии, Терминология, История и География на Тибет, Секретознание, Опуртюнистика, Експертология, Логикография и т.н.

2. Су казва, че всяка от тях ще бъде с 300 нови студенти приети в нея. Съответно по време на кампанията не допуска никой реален да се запише и да бъде приет в тях.

3. Накрая на кампанията обявява, че тия специалности са напълно запълнени, попълвайки ги с фиктивни граждани, сламени хора, измислени личности, починали граждани и прочее.

4. В последствие СУ иска държавната субсидия за тия над 1000 студенти.

5. Су си покрива нуждите от пари така.

6. /бонус/ СУ печели приз за развитие на нови специалности и издигане на науката в страната.

Амин.

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 21:42 
Вазов
Аватар

Мисля, че е лошо разпространено и ще има една шепа хора.

Аз не съм съгласна да вдигат таксите, въпреки че моята е най-ниска от всички възможни в СУ (170лв. на семесър).

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 22:18 
Форумозавър Рекс
Аватар

Благодарил (а): 54 пъти.
Crippled Alice написа:
Аман от тия протести.

:?:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 22:29 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
Оф,пак ли :evil: Еврофондове има за подобни проблеми :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 22:34 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 863 пъти.
Ами не е нормално таксите ни за университета да са по 250лв на семестър. Толкова е поне за моята специалност. Всеки път като се заговори за увеличение, студентите хукват да протестират, което ме дразни изключително. Искаме добра база и преподаватлите да са мотивирани, ама да не даваме пари ако може. По-високи стипендии също би било добре. А ние какво даваме на тоя университет? Да, финансовата политика е малко плачевна, но обикновено увеличението, за което се говори, е в порядъка на 20тина лева на ГОДИНА. Нямам статистики и не знам дали това е за всички специалности, обаче да мрънкаш, че таксата ти е 200 лева на семестър и е недопустимо да ти я вдигнат с още 20, си е направо наглост. Съгласна бях с протеста, когато вдигнаха таксите за вторите специалности, защото ги направиха по няколко хилядарки, обаче за някакви смешни увеличения, които нас ще ни засегнат съвсем бегло, да тропаме и да ритаме.... Вярно е, че не е редно в заварено положение да ни сменят каквото и да било, но ако искате да получите повече от университета, трябва и да дадете повече ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 22:57 
Magnolia
Аватар

Благодарил (а): 374 пъти.
И аз съм окей с такова вдигане на таксите.
Обаче това за втората специалност е баси безумието @##%!!%&#$##*&*** :x

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 23:04 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Това за втората специалност е просто изпълнение на закона. Знам, че хората са бясни, но за съжаление университетът е в правото си.

Увеличението на таксите - ок, преживява се. Все пак съм доволна, че няма да съм тук за него.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 21:58 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Crippled Alice написа:
Ами не е нормално таксите ни за университета да са по 250лв на семестър.

При нас таксата ще стане 400. А ако изобщо успееш да получиш стипендия, то след като си платиш таксата съвсем нищичко няма да остане..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:44 
Вазов
Аватар

Стипендии ще преведат след крайния срок за плащане на семестъра, нали?

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 23:40 
Inis Mona
Аватар

Благодарил (а): 130 пъти.
Crippled Alice написа:
Ами не е нормално таксите ни за университета да са по 250лв на семестър. Толкова е поне за моята специалност. Всеки път като се заговори за увеличение, студентите хукват да протестират, което ме дразни изключително. Искаме добра база и преподаватлите да са мотивирани, ама да не даваме пари ако може. По-високи стипендии също би било добре. А ние какво даваме на тоя университет? Да, финансовата политика е малко плачевна, но обикновено увеличението, за което се говори, е в порядъка на 20тина лева на ГОДИНА. Нямам статистики и не знам дали това е за всички специалности, обаче да мрънкаш, че таксата ти е 200 лева на семестър и е недопустимо да ти я вдигнат с още 20, си е направо наглост. Съгласна бях с протеста, когато вдигнаха таксите за вторите специалности, защото ги направиха по няколко хилядарки, обаче за някакви смешни увеличения, които нас ще ни засегнат съвсем бегло, да тропаме и да ритаме.... Вярно е, че не е редно в заварено положение да ни сменят каквото и да било, но ако искате да получите повече от университета, трябва и да дадете повече ;)

Не е нормално, да. Не трябва изобщо да плащаме, защото сме студенти в ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ и сме приети ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА. Нашата такса реално не е 250 или не знам си колко си, а кръжи около хилядарката. Просто ние не плащаме цялата, а само част /по закон до 1/3, ако не се лъжа/, защото държавата ни не може да я покрие цялата, както би следвало. За второ висше НЯМА увеличение на таксата, просто за второ висше държавата НЕ ПОЕМА онази част, която е покривала при първото, защото по закон имаме право само на 1 бакалавърска и 1 магистратура държавна поръчка. СУ в момента не би трябвало да получава държавна субсидия за студентите с втора бакалавърска, така че откъде покрива разликата, един бог знае.

СУ ако разчита на студентските такси за да се стегне и т.н., ...надайте се. Не с пари от такси се прави добър университет с читава база, читави преподаватели и т.н. А ако някой от вас е присъствал на АС и чу какви ги наговори Илчев... Но както и да е. САмо ще кажа, че Илчев заяви, че увеличението е защото университетът не може да си плати парното. А Бончо Господинов добави, че от педагогичския не могат да си пращат студентите на практики, защото нямат пари. Разбира се, за това състояние на университета са виновни таксите. :lol:
СУ взима същите пари като всеки друг университет, просто ръководството му куца, да си кърпят дупките с увеличения през година не е точно най-далновидната политика. Но както и да е, vol 2.
Аз съм против вдигането на таксите. И против Илчев да седи да ме лъже в очите къде са били студентите еди-кога си и да ни плюе пред медиите, че не сме си подкрепяли ръководството. Просто е гнусен, при положение, че има едно кило репортажи, снимки, документация и т.н.

за себе си

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 12:43 
Inis Mona
Аватар

Благодарил (а): 130 пъти.
Нещо полезно за да схванете схемата: http://priziv.org/studenti/malko-fakti- ... ksite-v-su

за себе си

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 14:36 
Вазов
Аватар

Монита благодаря за линка. Вече е гласувано и в края на месеца ще платим новите такси нали? :roll:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 14:49 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Таксите никога не се променят по средата на академичната година.
Най-малкото, след като предложението е гласувано на академичен съвет и решението е взето, то първо трябва да бъде внесено в Министерски съвет, който от своя страна издава постановление за увеличението им.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Отчет на Студнетски съвет за изминалата академична година

в За нас / проекти и предложения

agenta

6

1401

30 Дек 2010, 17:32

Zahariev Преглежда последните мнения