Дата и час: 16 Яну 2026, 22:01

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Примам съвети и мнения...
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 12:17 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте! Първо да се извиня за тъпото заглавие на темата, но не знам какво точно искам да попитам затова и остана така общо. В момента се намирам на кръстопът и не мога да взема решение относно своето бъдеще и затова търся мненията на непознати, които ще видят нещата отстрани и дано съумеят да направят някаква преценка.

Обучавам се във втори курс на специалността Международни отношения, но обучението, знанията, които получавам, не ме удовлетворяват, и не виждам особено път към реализация след като завърша. Въртят ми се в главата няколко идеи, но изобщо не знам дали са осъществими и затова се обръщам тук за евентуални мнения от добри хорица с опит или просто достатъчно информитани. На първо място ме интересува дали мога да се преместя в друга специалност след като имам записам втори курс и ако това е възможно къде/от кого мога да получа подробна информация. Ако не, искам да знам дали ако реша да се отпиша/прекъсна мога да кандидатствам на равни начала с тазгодишните кандидат-студенти и след евентуален прием да се обучавам отново на държавна поръчка или само платено обучение. Ако някой има друг вариант, цялата съм в слух. :lol:

Та, това е общо взето. Всякакви мнения и съвети са добре дошли. Извинявам се ако съм сбъркала мястото на темата.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Примам съвети и мнения...
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 12:45 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Здравей! Можеш да се преместиш, разбира се - по всяко време, стига да отговаряш на условията за приемане в избраната ти специалност. Преместването в друга специалност не е като в преминаване в друга форма на обучение или записване на втора специалност, за да има ограничение във времето.

По отношение на кандидатстването - винаги можеш да кандидатстваш по общия ред, като не е необходимо за целта да прекъсваш или да се отписваш. Просто си кандидатстваш и ако те приемат, решаваш дали искаш да си останеш в специалността, в която учиш, или искаш да си изтеглиш дипломата от нея, да се отпишеш и да запишеш новата специалност, в която си приета.

Държавната поръчка можеш да я запишеш стига да не си придобила вече съответната образователно-квалификационна степен. Т.е., щом като още не си завършила МО и не си си получила дипломата за бакалавър, нямаш пречки за това.

По отношение на мястото на темата - въпросите, които задаваш, са повече към "Административни въпроси", но тъй като явно ти се въртят в главата някакви абстрактни неща, а не просто административни процедури, ще я оставя тук. Ако решиш, можеш да поискаш темата ти да бъде преместена и модератора на раздела, аз или някой от другите админи ще се погрижим.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 12:49 
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
Аватар

Благодарил (а): 151 пъти.
Защо не проучиш възможността да заминеш по "Еразъм"? Това ще ти даде време да преосмислиш какво точно искаш, ще ти е полезен опит, най-вероятно ще е хубаво преживяване, пък и шансът да съжаляваш после е малък. Не знам изобщо дали имаш тази опция, де, че то е различно по факултети, ама не пречи да разучиш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 16:18 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
Добре,а това изгубено време кой ще ти го върне,средствата,силите,които си вложил/а,2 години никак не са малко.Избираш да се върнеш на стартовата линия,а същевременно си стигнал/а до полуфинал.А и МО не е толкова безперспективно :D От друга страна наистина е много гадно да стоиш някъде едва ли не насила,без желание.Помисли много добре,който играе-печели :D Ако написаното тук е плод на моментно решение,взето набързо вследствие на някакво разочарование от самата институция,обкръжение или даден преподавател,не си струва да се отказваш заради такива дразнители,игнорирай ги :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 19:44 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Аз по принцип не давам съвети на хората, особено с оглед бъдещата ми работа да го правя срещу пари... но...

... моя съвет е да питаш хора, които са учили МО и са се преместили от него. Обикновенно се местя в Право, не съм забелязал други варианти, но сигурно има.

Инак перспективите: какво може да работи човек, завършил МО? Нямам идея, намери завършили това и ги питай. Консул, посланик, висш дипломат не са опции. Политическа кариера - средна хубост, трябва да имаш връзки тук-там да те уредят в партия.

Друга опция е - завършваш МО, после почваш второ висше и се надяваш двете висши да ти уредят добра професия. (естествено пак няма да е нещо дипломатическо).

Трета опция - минаваш МО в задочна форма от следващия курс. Записваш в ДРУГ вуз нещо по твой вкус. Наричам това "Променливата на Фак" по името на една форомка - която учи ако не греша едновременно в 3-4 вуза. Изкарваш 1 година учейки МО задочно и другото редовно и после го мислиш кое да продължиш, един вид да имаш сравнение. Изпитите няма да съвпадат, доколкото знам в МО са по графика на ЮФ, т.е. могат да се разминават с тези на другите вузове.

И финалната опция - кариера в шоубизнеса. Тази опция се нарича "Променливата на Кристо, но не пакетьора". Винаги е опция и човек винаги може да пропее, прорисува, проактьорства или проститу...ъъъ тва не беше в този сектор?

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 20:56 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 863 пъти.
Ако не те удовлетворява, недей да си пилееш времето да учиш нещо, което не ти харесва или още по-зле - да го "добуташ" до завършване. Много хора прекъсват и започват друга специалност от нулата, ако толкова не ти харесва - не се колебай да го направиш.

Друг вариант е да завършиш МО и да направиш магистратура, която смяташ, че би ти била по-интересна.

Трети вариант е да запишеш второ висше, преди беше след 2 курс, трябва да провериш как стоят нещата сега.

Паралелното обучение в два ВУЗ-а не ти го препоръчвам, най-малкото защото, ако искаш да си довършиш специалността в СУ, другото ще трябва да е в частен университет - става малко трики с таксите. Да не говорим с какво око се гледа в СУ на всички останали университети по широкия свят.

Моят съвет е - ако въобще не ти хареса, преориентирай се. Кандидатствай на ново за друга специалност, смени университета ако трябва. Ако положението е търпимо и се притесняваш само за реализацията - спокойно, почти никой от нас няма да има възможност да работи по специалността си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2013, 08:08 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Първо, да благодаря на всички за отговорите, наистина ми се поизясниха някои неща. Значи положението при мен е преминало границите на търпимостта и определено, не е резултат от моментни чувства и настроения. Та, щом е възможна опцията за преместване в друга специалност къде мога да науча евентуално какви са ми възможностите или съответно условията за преместване.

Отново ви благодаря изключително много.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 19:43 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
До колкото знам специалност МО няма задочна форма.
Нямам идея какво точно може да прави човек, завършвайки МО, но вярвам, че имам далеч по-безперспективни специалности. Според мен ще е полезно да седнеш и на един лист да сложиш плюсове и минуси, но не да изхождаш единствено от моментното си неудовлетворение.
Освен това, бих розбрала, ако имаше желание за някаква специалност, която ти се е сторила по-интересна, а ти просто не искаш да учиш МО... Моето мнение е, че прибързваш и броиш пилетата преди да е дошла есента. Има едно сигурно нещо не всичко, което започва добре завършва добре, а също така не всичко, което в началото започне зле, завършва зле. Такива кардинални промени аз бих направила, ако- първо вече съм хвърлила око на друга специалност,второ- ако виждам по-добра възможност за реализация чрез нея. Изборът си остава твой, но помисли си...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2013, 15:56 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Нещата отстрани могат да изглеждат и по следният начин:

Не е задължително отсега да виждаш професионалната си реализация след две години.
Докато завършиш тази специалност нищо не ти пречи да трупаш допълнителни знания.
Ако много ти е скучно - във виртуалните библиотеки има тонове интересни неща.
Липсата на благодарност и търпение може да ти струва твърде скъпо в страна,
където хората горят като факли, а малки момичета биват отвличани.

Все пак, ако можеш да върнеш парите на хората, които са те издържали през тези две години,
без никакви притеснения напусни и потърси нещо ново, като заплатиш лично за него.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Мнения и съвети за КОК

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в ФЖМК

skubidu

32

3749