Заради пословичните му лиги, с които финишираше в най-силните си години, които се твърдеше, че са заради усилената работа на белите дробове, ама то щото само неговите бели дробове работят усилено, разбираш ли... И съм чувала, че е вземал лекарства, подобни на Салбутамол, който се дава на астматици, за да им се разгърнат алвеолите и да достига повече кислород до кръвта. А тия лекарства, както можеш да се досетиш, са в списъка със забранените вещества, именно защото са пърформъс инхансъри. Имаше някакво обяснение защо именно заради тях му се появяват тия лиги, но то това беше преди 5-6-7 години някъде и бързо се потули, а не мога да ти обясня по научному.
Разбира се, възможно е да е бил чист, но самите му бегови резултати ме карат да мисля обратното. Както не мога да повярвам, че Нойнер беше чиста като сълза или че Гьоснер кара само на пържоли и зарзават. Но, както казах, немците не ги закачат. От човек, който е присъствал на "местопрестъплението" знам, че когато са информирали немския отбор, че ще дойде изненадващ допинг-контрол на Белмекен (и не, за големите отбори този контрол никога не е изненадващ), един конкретен спортист от немския отбор е изкарал 2 дни на палатка край Белмекен, но достатъчно далеч, че да не го търсят. Изобщо, за много неща си затварят очите, не им пречи да си затворят очите и за разни злоупотреби на Краля, защото той е най-популярното лице в биатлона и привлича голям интерес към спорта (интерес не само от страна на зрителите, но и от страна на рекламодателите, което е важно).
Иначе редовно хващат по някой с допинг - Кайса Варис изгърмя преди 3-4 години и то с ЕПО (еритропоетин, който е супер стандартен и някакси вече си мислиш, че са спрели да го използват, при условие, че ги ловят толкова лесно с него, ама на'). Дмитри Ярошенко беше наказан за допинг и повече не се върна, защото беше и на възраст (иначе му се кефех, ама като я разбрах тая история и...), Екатерина Юриева изгърмя заедно с него и правата й бяха възстановени тая година... Ахатова и тя - и то точно годината, след като беше пряка конкурентка на Катето за Голямата световна купа.
Около олимпиадите 2002 и 2006 имаше скандали с австийските лекари, прочети тук:
http://forum.biathlon-online.de/index.php?topic=626.0 (към средата на страницата, едно дълго мнение на Salsasas).
Допинг няма само в стрелбата, затова и казах, че безкрайно уважавам добрите стрелци. Топ-скоростите винаги пораждат съмнения у мен, точно защото знам за доволно много състезатели, изловени с допинг. И мога да си представя още колко не са били хванати - дали защото не са били проверени в точния момент, дали защото разполагат с нови субстанции или защото имат твърде силно лоби, но просто не са изгорели.
Колкото до Домрачова и Бьорндален... слух, слух, но е факт, че жена му подаде много бързо молба за развод и разводът им приключи също доста бързичко. А и, както казват, всяка крушка си има опашка - дори и да не е била Даша, а някоя друга, пак е недостойно. Имам си особено мнение за изневерите.
А нашия женски отбор няма да го коментирам, че сигурно ще се скараме. Просто ми се струва, че ако парите, които се инвестираха, за да ги пращаме на екскурзии тук и там, отиваха за подготовката само на Мишо, Краси и Владо, щяхме да имаме още по-добри резултати в кратки срокове, защото те тримата наистина тренират здраво и дават всичко от себе си (както стана ясно наскоро, дори и пари, с които сами финансират част от подготовката си). Кифличките ни имат други приоритети, както стана ясно през всичките тия години, в които пробваме разни състезателни в състезания за СК.