ники написа:
СУБСИДИРАНЕТО
от държавата не прави УНИВЕРСИТЕТЪТ безплатен 
В действителност държавната субсидия за студентите намалява. Това че някъде е безплатено, е ОК, но при нас безплатното висше образование на този етап означава държавата да плаща обучението и да осигурява едно огромно количество студенти, от които няма никаква полза. Причините да се стигне до тук сигурно са много. Факт е, че в момента от университетите излизат наистина много некадърни и непотребни висшисти. След като, да речем СУ, бълва неподготвени кадри, защо трябва образованието на същите да се покрива от държавата?
С какво толкова сме заслужили държавата да покрива основната финансова тежест за образованието ни. Аз нека уча 5 години право пък после да си окача дипломата в таксито

Предполагам, че напълно ще оправдая всички похарчени за мен пари по този начин.
Знам, важното е покажем гражданската си позиция и да заявим недоволството си. В това ни бива. Ама да теглим обективно чертата и да преценим какво на този етап държавата дава за нас и какво ние за нея, не е наша работа.
Истината е, че образованието ни е изключително достъпно. Който не е поискал, той не е завършил нещо.
Не съм казала, че обучението ни трябва да е безплатно, нито, че някъде е такова. И съм го обяснила ясно.
Образованието ни е "достъпно", защото ни третират на калпак, за тях е по-изгодно да влизат всякакви хора - защото университетът не го е еня ти колко качествен кадър си и какво ще правиш за държавата, а да ти глътне парите. Мене не ми е особено кеф да ти кажа неориентирани индивиди да ми се мотаят из краката и по-добре да се затегне колана. Но политиката масово е такава - да влизат повече за да има повече пари. И СУ си е виновен много за това, защото има много начини за изкарване на пари - с проекти и т.н. Има програми, по които обучението на всички студенти в университети става безплатно. Тука просто се търсят суми за покриване на неправомерни разходи. Мога да ти дам примери на ЛС.
Най-лесно да бъркаш в джоба на хора, дето нито знаят, нито могат да си направят сметка какво и защо плащат.
За мен е моя работа да тегля чертата - или да седя някой да преценява вместо мен

. Стой и си чакай да ти кажат компетентните отгоре какво да правиш. Просто СУ не се развива и не работи правилно. И това не е заради парите, а заради ръководството. Затова стъпката, която СУ предприема, е глупава и нецелесъобразна - защото увеличения вече имаше, но те не доведоха до нищо, освен до закърпване на дупки и още злоупотреби.
Аз не виждам с какво СУ е заслужил и с какво се е аргументирал да ми вдигне таксата.
ники, както ми говориш за хубавата ни държава - знаеш ли кой ти е ректор? Не името, знаеш ли кой е Илчев? Защото не става дума за държавата, а за политика на определени хора. Но теб това не те интересува, разбира се. Документация и т.н. - има хора, които са по-компетентни... в четенето явно. И като се чувстваш некомпетентен, защо изобщо дискутираш темата?
1. Държавата не иска да ти увеличи таксата
2. Су иска - като аргументацията му е неясна и меко казана абсурдна. За повече инфо - виж малко документация, между другото
достъпна за всеки. Висше ще взимате хора, малко се поинтересувайте от факти и стига сте философствали...
3. За това какви кадри излизат от даден университет не е виновна държавата, нито хайманите, дето се записват. А унито, дето се чуди как да си покрие неправомерно големите разходи. Такава е университетската политика, която се оправдава с държавната. Имаше и други начини да се справят с кризата, но не пожелаха.
4. Когато удебелявам/пиша с капс нещо, то е за да наблегна на него, не да иронизирам някой или нещо подобно. Мисля, че е видимо, така че те моля малко по-нормално да комуникираш. Надявам се да не ти е трудно. Разбирам - нерви, сесия, но се опитвам да водя диалог, маймунщините си ги спести.