Дата и час: 16 Яну 2026, 11:14

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 470 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 28, 29, 30, 31, 32
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:24 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Здравейте, хора!
Аз съм поредната шашната кандидат-студентка. =) Работата е, че ме убеждаваха и убеждаваха, че изпитът в СУ е гаден и няма да се справя, но сега като чета и се нахъсвам. Затова се обръщам към вас за съвет. Принципно съм доста добра по БЕЛ, нямам проблем с каквито и да е термини (анжамбман и апосиопез не ме плашат като думи), знам добре произведенията и т.н. Проблемът ми е, че с темите съм на Вие и знам, че е късно вече за подготовка, но аз не се отказвам и все пак искам да ви попитам (отново) какви помагала по литература използвате/ сте използвали, защото има 10387563 различни и предполагам, че 90% от тях не струват. Виждам, че по-нагоре се споменава името на Елка Димитрова - тези анализи ми изглеждат сякаш по-надеждни, но не съм напълно убедена. Ще съм ви страшно благодарна ако ми помогнете, на вас разчитам!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2013, 20:25 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
Не мисля, че е възможно едно помагало да бъде посочено като най-доброто, най-блестящото, с най-гениалните идеи и прозрения. Ако беше така всички щяха да си го купят, да научат хубаво както то повелява, а после да създадат еднообразни и скучни за проверяващите теми.
Колкото до помагалото на Елка Димитрова- имам и двете части от него. Доволна съм. Това мога да кажа. Тъй като кандидаствах 2 години подред /като проблема не беше с литература, а с историята/, мога да кажа, че едната ми оценка-5.13-върху творчеството на Е.Пелин, беше изкарана именно с това помагало. Аз лично харесвам представенято на нещата повече в това помагало, отколкото да речем в учебниците на Образователни технологии, което не значи разбира се, че и оттам не съм чела и не съм запълвала неясното за мен.
Принципно е хубаво човек да чете от няколко източника, но това е възможно само ако разполага с достатъчно време.
п.с-моля, не позволявайте да ви наплашват с приказки колко е трудно, как е невъзможно едва ли не да се изкара хубава оценка и т.н. и т.н. Да, изпитът не е лесен, но не е някакво зверско изпитание, както сигурна съм някои го описват. Като цяло, неуспелите хора имат навика да преувеличават твърде много някои неща и да оправдават неуспеха си със сложността на това, което се е очаквало да изпълнят. Ако не стане сега има и редовна сесия. Бъдете организирани, уверени и положително настроени. Както се казва съдбата обича смелите. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 22:19 
В началото бе словото

Благодаря, seduction. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 22:52 
В началото бе словото

Принципно е строго индивидуално за самия човек дали може да се подготви сам или ще му трябват уроци. Ако ти се отдава писането и литературата, би трябвало да не са нужни на кандидат-студента уроци, защото доколкото съм запознат темите в СУ не се пишат като анализ, а по-скоро като разсъждение. Аз примерно се опитах да се подготвям самостоятелно, но ми беше безкрайно трудно, което наложи да потърся помощ от учител, който ми помогна много и сега се чувствам много спокоен относно бъдещето ми представяне на изпита.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2013, 18:18 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Петдесет процента усилие от учителя, петдесет процента усилие от ученика.Това е формулата според моята учителка по литература и мисля, че е много права.Учителят трябва да предаде материала на ниво, ученикът да положи своите усилия да прочете това, което му е зададено и да мисли.Според мен човек може да се подготви и без частни уроци, ако има добър учител в клас и, разбира се, полага грижа за своето образование по литература, чете, мисли, анализира, има основите в литературната критика.На мен не ми бяха необходими частни уроци, изкарах 5,63 тази година на предварителния още.Изключително важно е да се познава материята, да се знае необходимата фактология-социокултурен контекст, философско-естетически модел на автора, да са прочетени произведенията и нещо много важно-кандидат-студентът да е грамотен.Четете критика от големите имена, мислете, слушайте в час, четете.:) Не е непостижимо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 470 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 28, 29, 30, 31, 32

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Как да се подготвим за изпита по литература без учене?

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2009-2010

Chopin

22

1661

02 Авг 2009, 00:40

xRainx Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Как да се подготвим за изпита по история без уроци?

в КСК 2012-2013

Venislava

8

658

01 Юли 2012, 01:00

Kristo Преглежда последните мнения