Дата и час: 20 Яну 2026, 12:14

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 184 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: [КСК 2013] БЕЛ
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 01:06 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
ИЗПИТ - Български език и литература 2013

| Прочети правилата на раздел КСК |

КАКВИ ТЕМИ СА СЕ ПАДАЛИ НА ИЗПИТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ПРЕЗ МИНАЛИ ГОДИНИ

---------------------------------------------------------------------------------------------------
ДИСКУСИИ ОТ ПРЕДХОДНИ КСК:
Темата от 2012 г.
Темата от 2011 г.
Темата от 2010 г. и тук.
Темата от 2009 г.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Конспект за изпита тук.

ИНФО от миналата кандидатстудентска кампания, за новата още чакаме ъпдейт.

ОЩЕ ИНФО ЗА ИЗПИТА :arrow: http://kandidatstvane-su.hit.bg/Literatura.html

За всякакви странични въпроси: viewtopic.php?f=168&t=21380

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: [КСК 2013] БЕЛ
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2013, 15:21 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Много благодаря за информацията :)

Това всъщност е изпита, който ме притеснява най-много...

Според вас за кое е по-лесно да се пише - творчеството на автор или сравняване на цитати :?:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2013, 16:23 
Гутенберг
Аватар

Благодарил (а): 289 пъти.
Според мен определено е по-лесно да се пише за творчеството на един автор.

Ако сравняваш двама автори трябва да се подготвиш да разсъждаваш върху епохата, в която са творили двамата, темите и проблемите, които засягат произведенията им, самите автори като личности и т.н., трябва да сравниш всичко това едно с друго. Важно е да имаш богата обща култура, да знаеш как точно трябва да се формира съчинението.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 12:39 
Magnolia
Аватар

Благодарил (а): 374 пъти.
И внимавай с пълния и краткия член, важно е. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:51 
Драскач

Благодарил (а): 21 пъти.
:) Привет от мен.
На въпроса кое е по-лесно-не може да бъде даден еднозначен отговор. Миналата година, когато на предварителен изпит ми се падна "Железният светилник", който не бях чела, просто ми се наложи да пиша по цитати. В момента, в който разбереш, че няма какво да направиш по план А, преминаваш към план Б.Въпреки че нямах грам идея какво точно се очаква да покажа и да направя по вариант Б, реших да пиша и дори за момент не помислих да се откажа. Тук късмет изигра и факта, че харесвам и двата автора, които тогава се паднаха-съответно Ботев и Яворов. Имах 4.50. Точно толкова имах и на редовната сесия, когато писах само върху Яворов. :)

Сигурно ви е интересно как изкарах тази за мен доста добра оценка на цитати. Вече нещата са изброени, но ще повторя
1. ВИНАГИ, търсете и осъществявайте добре логическата връзка между двамата автори и техните произведения. Да представите поотделно знанаията си за тях е безсмислено. Иска се мислене , посочване на прилики и разлики.Постоянно трябва да се придържате към вълшебната думичка СЪПОСТАВКА. Ако го направите готино и наистина сравнявате, а не просто бълвате инфо по поставените цитати, то шанса да имате хубава оценка е доста голям.
2. обемът тук не е най-важното
3. търсете прилики и различия между отделните епохи, в които творят авторите, това в голяма степен определя и спецификите на тяхното творчество

Още няколко съвета- не подценявайте авторите. Ако ходите на уроци, в които ви подготвят по класическия вариант, то непременно проявете интерес и към втората форма. Пак повтарям, ако в моя случай я нямаше, нямаше как да имам оценка различна от две...
Като цяло писането по цитати е сложно, защото иска мислене на момента, защото не се търсят само знания, а логика.. Не че по първи вариант не трябва да има логически преходи, но поне за мен, по вариант номер две те са от съществено значение.
Ако имате още въпроси, съм на ваше разположение=)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 23:10 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 30 пъти.
При сравняването на цитати човек може да изрази личната си извратеност (ако притежава такава) и да се наслади на написаното. Пък ако единият от цитатите е на Далчев, материалът за собствени мисли е предостатъчно. Но субективното мнение на проверяващия при цитатите навярно има по-голяма тежест. Аз явно съм попаднал на сайкъделик хора, които са се израдвали на нещо по-интересно за четене.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2013, 20:54 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Толкова ли трудно се изкарва 3 ? Ако напиша един хубав увод, скалъпя някаква теза и горе-долу добре познавам произведенията ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2013, 21:46 
Правист по душа

Благодарил (а): 1 пъти.
Като човек, който ще се явява за втора година мога да кажа, че е относително. За твое щастие си момче, а ние сме облагодетелствани. (предполагам, че си момче, защото питаш за 3 и ще кандидатстваш Право).

Btw, ти , Ultras, не кандидатства ли миналата година : ) ?

Seduction, мерси за пожеланията в другата тема, какво стана с теб сега Право ли си или ... Не съм сигурен дали си набор '92 и вече си се прехвърлила/влязла или не си, и дали ще опитваш пак : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2013, 22:18 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Не,тази ще ми е първа за кандидатстване и се надявам последна :Д

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2013, 22:38 
Правист по душа

Значи е съвпадение на ника : ). Имаше "ultras_sofia" или нещо от сорта и помислих, че просто си забравил стария рег ; ) .

Иначе, някакви предпочитания имате ли ? Предположения ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2013, 23:25 
Death Rattle
Аватар

Благодарил (а): 419 пъти.
И Seduction, и ultras мъчат правото. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2013, 00:13 
Правист по душа

Браво на тях ! Трябва да направим направим една форумна среща : ). Доста хора знам, ама явно и доста ми се губят. (ама повечето, които знам са от кск '12.

Иначе най-популярният форумец по мои впечатления е Светльо. Почти всичките ми познати го знаят поне по ник :D.

Иначе, към Ultra, изпитът по Литература е най-трудният ... За всичките изпити, на които се явих, този се оказа най-труден, да не говорим колко девойки са изгърмели и ще продължат да гърмят за Право, заради литература. Иначе, ако познаваш добре творчеството на единия автор и имаш познания за втория хващаш 3 : ). Разбира се, може и 5 да изкараш, много е субективно ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2013, 14:52 
Драскач

Nemalpq, както госпожица liv отбеляза, мъчим правото :Р хаха Иначе ако имаш някакви конкретни въпроси ми пиши на лично, ще отговоря с удоволствие :)

Колкото до изпита по литература- знам за момиче, което на предварителен и на редовен по история изкара оценки над 5.50, НО за съжаление литературата се оказа твърде високо стъпало за нея и два пъти изкара двойки, което сами разбирате, че напълно обезсмисли отличното й представяне по история.

Не трябва да се подценяват нито историята, нито литературата. Достигнала съм до извода, че човек колкото и сметки да си прави, както и да се опита да завърти нещата, че да са в него полза, всичко е изключително относително. Не искам да прозвучи грубо, но за мен е недопустимо човек /без значение от пола му/ да се стреми към специалност като правото и същевременно да търси най-прекия път към нея. По-добре от сега свикнете да учите, защото после ще ви дойде доста нанагоре /казвам го от собствен опит :Р, не е приятна тръпка, повярвайте/.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2013, 21:31 
Правист по душа

^ За такива хора (като твоята позната) най ме е яд. Като си помисля и за моите колежки, които не са влезли за някакви минимални стотни ...

И мразя факта, че не мога да си дръпна оценката по Литература от миналата година ... Сега ме е страх, че този път дори да изкарам историята с над 5 (да речем) няма да мога да взема Литературата.

Ultra, с прилично есе/ЛИС би трябвало поне 3 да ти пишат, та даже и повече. За мен миналата година се беше получила следната изненада изписах 6 страници върху Светилника и след изпита, като се чудех, все си мислех, че ще имам 3, въпреки че не бях чел романа, нито го бяхме взимали в училище, но бях доволен от написаното, имах 2. На редовната изкарах 4. Още като казаха Вапцаров и бях убеден, че съм взел изпита, мислено правех салта. :lol:

ПП: Seduction, имаш ЛС : ), мерси !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2013, 22:19 
Драскач

Nemalp написа:
^ За такива хора (като твоята позната) най ме е яд. Като си помисля и за моите колежки, които не са влезли за някакви минимални стотни ...

И мразя факта, че не мога да си дръпна оценката по Литература от миналата година ... Сега ме е страх, че този път дори да изкарам историята с над 5 (да речем) няма да мога да взема Литературата.

Ultra, с прилично есе/ЛИС би трябвало поне 3 да ти пишат, та даже и повече. За мен миналата година се беше получила следната изненада изписах 6 страници върху Светилника и след изпита, като се чудех, все си мислех, че ще имам 3, въпреки че не бях чел романа, нито го бяхме взимали в училище, но бях доволен от написаното, имах 2. На редовната изкарах 4. Още като казаха Вапцаров и бях убеден, че съм взел изпита, мислено правех салта. :lol:

ПП: Seduction, имаш ЛС : ), мерси !

Ти също имаш :)

Колкото до страховете ти- само ще ти попречат. Колкото и нескромно да прозвучи се надявам аз , пък и други хора, да ти послужат за пример. Вярвам, че сега си по-амбициран, дори да не си даваш сметка. Самият факт, че не си се отказал и опитваш на ново, е достатъчно показатален. Успех :))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 184 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща