Да, съзнавам наличието на
обширна дискусия по темата и
анализ в международен аспект в раздела, но първото е отдавна заключено, а второто е...хм...ами просто информация.
Отварям думата, поради наблюдението си, че темата явно вълнува известно количество хора.
Преди да се впусна в размишления, чувствУВам необходимо да оповестя отношението си към еднополовите отношения изобщо, в интерес на доставянето на контекст към тях и премахването на всякакво съмнение за скрити цели: аз съм умерен хомофоб. Разбирането ми за това относително грубо и неизчерпателно самоопределение е следното: изпитвам известна погнуса при мисълта за хомосексуален полов акт (звучи малко тавтологично, но не искам да оставям място за погрешно тълкуване и да, това включва и тези актове между представители на женския пол) и натоварващо раздразнение при парадирането със собствените сексуални предпочитания (буквално: парадите са ми противни
но съм ок с това, хора с еднакъв пол да се прегръщат, държат за ръце и целуват на публични места, което е по-либерално дори и от възгледите ми за тютюнопушенето, но се отплесвам). За мен, кой какво прави в собствената си (или тази на партньорите си) спалня (или кухня, баня, гостна и прочее) трябва да остане извън сферата на публичното. С това отметнато, трябва да подчертая:
аз безрезервно подкрепям предоставянето на възможност за сключване на граждански брак между представители на един и същ пол.
След като се отърсите от шока от горните редове, чувствайте се свободни да продължите нататък.
Без да претендирам за изчерпателност и меродавност на изложеното по-долу, ще си позволя да разгледам и разясня положението от правна гледна точка.
Основен аргумент на по-шумните подръжници на идеята за еднополовите бракове е законната дискриминация и неравнопоставеността на гражданите с хомосексуални наклонности (семантиката така е ужасна - ще ги наричам събирателно "гейове" занапред) спрямо хетеросексуалните (убеден съм, че не би ми се разминало да ги наричам "нормални", затова ще продължа да изписвам така) им съграждани. Тръби се за полова дискриминация. Е, да - това е така - но с пълното й премахване биха се объркали много неща. Полова дискриминация се намира из всеки клон на националното ни (а и международното, но това е един съвсем друг въпрос) право и съдебна практика (което всъщност би трябвало да е по-плашещо, но не е особено известно) - при развод децата остават при майката, има редица разпоредби в трудовото и осигурителното законодателство закрилящи жените, наказателното ни право изключва наказуемостта на деяния извършени от жени, и всичко произтича от закрепена в Конституцията неравнопоставеност. Тази неравнопоставеност е необходима. Мъжете и жените имат различна физиология (аз да си кажа - ако не знаете), която обуславя пригодността им за различаващи се дейности. Премахването на законно установената в момента полова дискриминация е първо - много сложно, и второ - недалновидно и дори опасно.
Горните разяснения имат за цел корекция на езика при водене на тази дискусия (особено извън форума), защото думите (семантиката) имат значение.
Какви са опциите за предоставяне на правна възможност за сключване на брак между гейове?
Разбира се, право на законодателна инициатива има законодателният ни орган (по стечение на обстоятелствата - разпуснат към момента), но не виждам забележими течения за прокарването на подобни промени в ничия партийна програма, което означава, че никой не се е засилил да се грижи за това. Тук е съществено да отбележа културния и религиозен аспект на положението: в България е разпространено да се обиждаме на "педераст" (което си е срамота), а силата на религиозните организации никак не е за подценяване, щом стане дума за политика (никой премиер или президен не е отсъствал от църква по големите християнски празници). Другите, които притежават правото на законодателна инициатива, са министрите. Те се избират от парламента и са партийни. Горното се отнася и за тях.
Единственият друг способ за прокарване на промени в законодателството е националният референдум. За съжаление, последният (и единствен) беше фарс, по мое мнение, което сериозно подкопа(ва) доверието към този способ.
Към края на това откриващо темата мнение ще споделя виждането си, че бракът е неетичен и остарял институт, който неизбежно ще отмре в идните десетилетия (дано да съм жив да видя), но, докато го има, гейовете трябва да имат право да изпитат същата мизерия (последвана от агонията на съдебното производство по развод и подялба на имуществото) като хетеросексуалните си съграждани, ако това е тяхното желание.
В заключение, моля за цивилизована дискусия (лишена от обиди и ad hominem реторика), в която да изложите мненията си относно най-адекватният начин за внасянето (или аргументите си против) на промени в статуквото!
Благодаря ви!
Ангел