Дата и час: 13 Апр 2026, 00:47

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 988 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 66  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2013] Математика
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2013, 21:52 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
кога ще излезнат оценките от изпита :) ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2013, 22:22 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
а дано утре :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 04:51 
В началото бе словото

Благодарил (а): 8 пъти.
@NiaMarinova
Това, че математиката е неизбежна ми е ясно. За момента я харесвам, но от разни форуми научавам, че доста сериозно се заблуждавам, ако мисля, че ще ми е приятна и по-натам :D
A иначе можеш ли да ми отговориш на това, което питах, или не знаеш ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 11:38 
В началото бе словото

Има оценки от математика 2. 5,30 при мен - 69 души с по-висока оценка и 17 с равна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 11:45 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
mkaDGr написа:
@NiaMarinova
Това, че математиката е неизбежна ми е ясно. За момента я харесвам, но от разни форуми научавам, че доста сериозно се заблуждавам, ако мисля, че ще ми е приятна и по-натам :D
A иначе можеш ли да ми отговориш на това, което питах, или не знаеш ?

Всъщност въпреки че математиката нататък е трудна, тя също така е доста интересна. Каквото и да учиш в университета не може да очакваш да ти е лесно, но пък важното е да харесваш това, което учиш та поне да ти е приятно докато прекарваш много време в изучаването му.

Аз например по едно време научих малко Математичен Анализ и линейна алгебра, тези две дисциплини се учат във всички специалности поради голямото им практическо приложение. Анализа си започнал да учиш още в училище (граници,редици,производни, изследване на функции..), но на много примитивно ниво. В университета всичко ще трябва да се доказва и да се използват по строги доказателства, за разлика от училишните учебници, където на много места пише "това твърдение ще приемем без доказателство". Като цяло освен производни ще трябва да учиш и диференциали (Ако си ползвал означението на Лайбнитз dy/dx за производна, само dy ти е диференциал), които са безкрайно малки нараствания на функциите. Заедно с това се учат и поизводни на логаритмични и показателни функции, също така и обратните тригонометрични, елиптични и хиперболични функции. Като цяло другото в тази насока са просто теореми отнасящи се до изследването на функции и една теорема (правило на Лопитал), която ти позволява да премахваш неопределености от граници (0/0 например).
След това естествено се учи обратното действие на диференцирането - интегриране. Тоест по дадена производна да намериш примитивните функции, такива функции, които ако бъдат диференцирани получаваш дадената в неопределения интеграла функция.
Оказва се, че операцията интегриране е тясно свързана с намирането на площ-та под зададена чрез функция крива. И за това се учат и друг вид интеграли-Риманови, които по дефиницията им са площ под графика на функция. След теоремата на Нютон-Лайбнитз се разбира връзката между двата интеграла.

След като се изучи това следващата стъпка е генерализирането на тези методи за функции с множество променливи. Учат се още един вид производни (частни) и още няколко интеграла, но ако си разбрал предходното това е просто естествено разширение.

В линейната алгебра трябва да се сблъскаш с обекти, които са съвсем различни от , това което си виждал преди( матрици, детерминанти), но като ги поопознаеш всъщтност са пряко свързани с познати неща ( системи от линейни уравнения, линейни трансформации върху вектори итн...).
Като цяло линейната алгебра се отнася до линейни зависимости. Чрез нея можеш да представиш видимо геометрични понятия като например вектори в алгебричен вид, което ти позволява да работиш с тези неща в измерения, които не можеш да визуализираш (4,5,6,...,n).

Другото, което се учи на всякъде (незнам как точно се нарича но е някаква алгебра) са полиноми, аналитични решения на уравнения от 3-та и 4-та степен итн... и може би аналитична геометрия(Но не съм сигурен тъй, като на някои дисциплини като например КН пише само Геометрия О.о).
Всъщтност не ми се вярва да е нещо различно от аналитична геометрия тъй като е първи курс, а другата геометрия изисква напълно да се знае анализа.

В Информатиката забелязвам освен аналитична геометрия в първи курс има и геометрия в 3-ти курс.
Това най-вероятно е Неевклидова/диференциална геометрия. Нямам познания по тази дисциплина, но знам, че и Болай и Лобачевски по някое време решават, че една от аксиомите на Евклидовата геометрия(тази дето се учи в училище) е ненужна. Махат я и почват да разсъждават нататък. В следствие на това се получава изцяло ново животно, където сбора на ъглите в триъгълник не е задължително да е 180 градуса и разстоянието между две успоредни прави не еднакво навсякъде.
По късно Риман генерализира тези методи и така се ражда геометрията на тези изкривени пространства, като се използват методите на интегралното и диференциално смятане за да се изследва.
Най-интересното е, че се оказва, че тази геометрия е всъщност геометрията, в която живеем, тъй като в Общата теория на относителността на Айнщайн( Експериментално потвърждавана хиляди пъти) зависи изцяло от тези изкривени пространста и въщност гравитацията не е нищо различно от това, че масата/енергията изкривява времепространството и телата се движат по права линия в тези изкривени пространства(която права линия на нас се явява елипса ако гледаме как например земята се върти около слънцето).

Другото, което виждам допълнително в информатика е "Диференциални уравнения и приложения". Най-вероятно диференциалните уравнения се учат и в КН в Анализ 2( така предполагам тъй като са много важни), но това сигурно е някакво разширение. Диференциалните уравнения в зависимост от вида им може да бъдат и елементарни, може и да бъдат невероятно корави.

Аз имам желание като стана студент да изуча малко Диференциална геометрия/Тензорен Анализ, Комплексен Анализ/Топология и се надявам да може да се запишат като допълнителни предмети ,защото попринцип в програмата не ги виждам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 11:49 
В началото бе словото

има Комплексен анализ като избираема дисциплина :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 12:23 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Имам 5,50 на Математика II. Това означава, че имам бал 24, нали така? Или бъркам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 12:30 
В началото бе словото

5.70 при мен. 19 са с по-висока оценка, 7 са с равна на моята.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 12:46 
В началото бе словото

5.10 .. доволно :) 103 с по-висока оценка и 17 с равна

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 13:55 
В началото бе словото

Аз имам 5.00 на математика II. Мислите ли, че ще ми бъде достатъчно за СИ.. 45 момичета има над мен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 14:07 
В началото бе словото

Момиче с 5.00 влиза където пожелае :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 14:11 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
5.00 ти е предостатъчно за СИ няма какво да се притесняваш. Вече можеш да си мислиш само за матури/държавни изпити или какво там ви остава.
И да, влиза където пожелае ама дали ще излезе откъдето пожелае не съм сигурна :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 14:56 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Стига е, всички ли сте машини? :D 4.65 с 204 ( 30.5 %) момчета пред мен и 3 ( 0.4 %) с моята оценка. Сега въпросът е колко от тях ще искат КН/СИ :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 15:03 
В началото бе словото

@impossible човек, изложихме се :D
4.70, 182 с по-висока, 22 с равна :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 15:15 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
С бал 19.95 може и да имам някакъв шанс, така че всичко зависи сега от изпита през юни. Тогава ще стискаме палци, а и сега не е толкова зле положението. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 988 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 66  Следваща