Тръгнах да пиша, пък то се оказа, че вече има човек, който почти изцяло (с изключение на поправките в курсив) е изразил и моето мнение
Acapella написа:
По-тежко престъпление (за да не употребявам думичката "грях") за мен е убийството, защото това е решение, което нямаш право да взимаш. Човек разполага със собствения си живот и може да прави с него каквото намира за добре, но убивайки, ти играеш ролята на съдия (какъвто не си), който решава кой има право да живее и кой не. Много малко са ситуациите, в които нечие убийство е оправдано.
Не подкрепям самоубийствата, донякъде ги осъждам, защото чрез самоубийството ти нараняваш жестоко хората, които те обичат. (Разбира се,) Ако говорим за близките на самоубилия се, то тогава трябва да говорим и за близките на този, когото убиваш и така този фактор се обезсилва.
Пък по отношение на ситуациите, които оправдават извършването на което и да е от двете деяния: що се отнася до убийството, нещата са нормативно регулирани - самозащита. Някой преди в темата беше казал, когато изборът се свежда между теб и мен, аз избирам себе си. При самоубийството пък можем да разглеждаме нещата от гледната точка на морала. За съжаление, животът може да бъде жесток понякога и човек да изгуби всичко - от близките си до здравето си. Евтаназията може да послужи като доста добър пример. Когато битието ти е опразнено от какъвто и да е смисъл да живееш и ти не желаеш да си намираш нов... бих могла да разбера защо такъв човек би избрал да спре да живее.