Дата и час: 16 Яну 2026, 14:21

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Пука ли ви за мнението на другите за България?
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 10:50 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Привет форон,

Поредната изява на Найджъл Фарадж ме провокира да пусна тази тема. Вижте я, преди да коментирате - http://bcove.me/ahmjjoy8

Фарадж заяви преди, че "ако е българин, ще си събере чантите и ще замине за Великобритания." Е посещението му тук малко опровергава това, но е интересен изборът на кадри - навсякъде се мяркат бездомници и каруци.

Оставяйки настрани Фарадж може да припомним и започналият дебат в германските общини, където някои кметове се опасяват и се оплакват, че прекалено много българи идват при тях. Шпигъл пък публикува подобен материал - http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/04/18/ ... iia_stana/ . В него не става дума за роми, но отново ние сме представени като underdogs.

В този ред на мисли може да бъдат припомнени и гоненията на български (и румънски) роми от Франция миналата година. Наскоро пък разбрах, че в Швейцария ние нямаме право да работим до 2019 г. (решение, взето съзнателно с референдум от народа, а не политиците).

Та, пука ли ви какво мислят другите за нас като нация и държава? Отразява ли се това на работата ви? Засяга ли ви по някакъв начин, бихте ли искали да го промените? Или смятате, че те са прави?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 11:13 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Че не са прави, не са прави. То няма изобщо какво да го обсъждаме, ама не е и като абсолютно да не са прави. Не ми пука толкова какво мислят за нас като нация, защото моето мнение за нацията ни също не е особено високо. Пука ми какво мислят за нас като държава, защото това е нещото, което би трябвало да променим и което касае всички ни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 12:57 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Който настоява да смята, че всички граждани на една държава трябва да са напълно равноправни, няма право да се дразни, че дават цигани, а говорят за българи. Да, това е извратеното схващане за нацията като демос, а не като етнос, както я разглеждат националистите.
Гадното е, че ограниченията се замислят само за български и румънски граждани, а не за всички. Отдавна обяснявам на мои британски приятели, че техният проблем е емиграцията от големите, а не от малките държави и особено от големите им бивши колонии.
Наистина, когато за пръв път те срещат на Острова, те гледат учтиво и подозрително. После, всичко си зависи от теб. Още повече доскоро, допреди тази кампания, британците бяха много по-толерантни към различните от французите и дори от германците.
Заключение: Всеки трябва да има право да урежда държавата си, както намери за добре, а не по унифицираща директива отвън. Така се запазва разнообразието и мултикултурността на континента, чрез различните национални държави, а не като всички станат една и съща мултикуртурна плява.
Иначе, Найджъл е сладур и ако бях британец, щях определено да гласувам за ЮКИП! :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 16:52 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Той е журналист, нали? Неговата работа е да представи гледната точка за която са му платили или лобирали. По същия начин, може друг журналист да снима само новите кооперациики и готините пейзажи и да каже "емчи то тук бил раят бе, каква яка страна". Или примерно да вземе интервюта само от юпита, хора на изкуството и българи от чужбина, задължено облечени в костюми и със скъпи телефони. Защо да му вярваме е тъп въпрос. Защо да му обръщаме внимание изобщо - също.

Колкото до другите държави - винаги си е имало подобно анти-емигрантска/имигрантска тенденция в цял свят. СССР навремето казваше неща от типа на "В САЩ на всеки ъгъл могат да ви убият, изнасилят, там всички са бедни, гладни, репресирани, държавате не помага изобщо, пълно е с просяци, няма работа за всички... " - в САЩ съответно са казвали подобни неща за СССР.

Съответно сега държавите ползват същите неща, за тяхна си лична изгода - някои не искат евтина работна ръка, други не искат социални емигранти, трети не искат просто никакво население повече, защото са препълнени. В Сащ имат същия проблем с емиграцията, там ги заливат тълпи от латински америка, от азия, от африка... Те решават проблема, както си искат, тяхно право е.

Добавете към горните 2 абзаца и чисто политическия аспект - коя партия е против българите, коя е за, дали идват избои (то винаги някъде из ЕС идват избори) - и подобни въпроси се ползват за политически цели. Точно както у нас, ВМРО и АТАКА ползват цигани и турци и македонци за същите цели.

Картинката се изяснява май... а на мен лично не ми пука за мнението на другите, сигурно само 1% не се влияе от горните абзаци, защо да ми пука. За нас е важно да идват туристи, инвеститори и да печелим пари от чужденци ние. Пък те дали ще ни приемат - техен проблем.

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 17:01 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
На първо място, познавам българка, която работи и живее в Швейцария. Съвсем легално.
На второ място, не е възможно да не се съглася с казаното от Ники.
На трето - е, не бяха само каруците, показаха и няколко български студенти :lol:
Освен това, Фарадж каза някои доста верни неща, но не трябва да се забравя, че той гледа на нещата от гледната точка на британец. И аз да бях родена на острова и да живея приличен живот там, и аз вероятно нямаше да мога да си представя битието си на място като нашата (не)спретната държава.
Относно това дали мен ме засяга - всъщност май, не особено. Но и аз никога не съм била ангажирана с неща като политика и международно положение, така че не мога да съм критерий.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 17:25 
Катарзисен Млад Меринджей
Аватар

Благодарил (а): 25 пъти.
Първо ще кажа,че по някаква причина не мога да видя съдържанието на първия линк и не мога да коментирам точно тази част от въпроса. Ще дам кратък и ясен отговор на основния въпрос - не,не ми пука и не виждам защо трябва да ми пука. Немците да не би да питат поляците за мнението им. :lol:

Real friends don't change.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 17:32 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Само да отбележа, че Фараж не е бил никога журналист. Работил е на борсата в Сити, за разлика от повечето водещи британски политици, и затова, когато започне да прави финансов или стопански анализ, е направо убийствено ясен и точен, особено в Европарламента, където е водач на групата на Европа на демокрацията и свободата. Женен е за германка и затова често се шегува, че му е съвсем ясно как се живее в доминирана от немците среда. Партията му не е националистическа в нашия смисъл на думата, такава е Британската национална партия, но е определено антиевропейска.
Фараж пръв започна да дава популярност на дълго и старателно прикривани факти, например:
1. ЕС от 18 години на може да представи сключен и приет бюджет. Всичките му одити са неуспешни, защото харчат много повече пари, отколкото му се отпускат, т.е. не спазва никаква финансова дисциплина, а настоява другите да спазват.
2. ЕС нарушава Лисабонския договор като въвежда регламентации, непредвидени в договора. Миналата година Кралството отказа да прилага повече от 100 подобни ограничения само в областта на вътрешната си политика и това ядоса Брюксел доста много.
3. Европейският съд за защита на правата на човека е в пълно противоречие с британското законодателство, защото следва континенталната правна система. Това нарушава британската конституция, каквото и да означава това. :mrgreen:
и доста други подобни...
А, да, нарече Херман ван Ръмпи "мокър парцал" и отнесе най-голямата глоба в историята на Европарламента. Наскоро през март т.г.. нарече Оли Рен "пладнешки разбойник" и нямаше никаво последствие, очевидно и председателят на заседанието, и депутатите се съгласиха с него. :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 17:40 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
MidwinterSun написа:
На първо място, познавам българка, която работи и живее в Швейцария. Съвсем легално.

не думай :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 17:45 
лейди британска котка
Аватар

Е, това е във връзка с казаното от Фийби, че българите нямат право да работят в Швейцария...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 17:53 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
друуууго имах предвид.. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 17:56 
лейди британска котка
Аватар

Ем, разбирам да бях казала Великобритания или Испания... ама това другото не се отнася много за Швейцария :lol: Там генерално има малко българи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 21:38 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Ще се опитам да върна дискусията в руслото, което зададох.

Става дума за това не дали те са прави като го правят и как го правят - това си е тяхна работа.

Идеята ми беше да ви попитам дали се засягате от нещо подобно и смятате ли, че макар и вярно, не трябва да бъдем представяни само в тези краски?

А иначе да, в Швейцария може да се работи и живее (много ясно), но с идеята, че има квоти за нас. Не сме приравнени към останали 25 страни членки, които им трябва просто да пристигнат в страната и да почнат работа. За нас критериите са много по-сериозни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 21:59 
Гутенберг
Аватар

Благодарил (а): 193 пъти.
:D ми тоо... 90% от емигрантите, които (евентуално) ще им се изсипят ще са си баш от тази "краска"... така че обективен си е репортажа. А и иначе да, ако беше реклама за туристическа дестинация и по-хубави работи можеше да покажат ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2013, 22:24 
Вазов
Аватар

Благодарил (а): 269 пъти.
Ако хората вярват, че тази кадри са обобщаващи за България, значи не ме интересува какво "мислят". :roll:

Както една телевизия казваше "всички гледни точки"... или които ни харесват.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Мнението ви за Царска България

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в България

A.Levi

15