Дата и час: 28 Мар 2026, 16:54

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 310 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: [КСК 2013] Японистика, Китаистика и Кореистика
МнениеПубликувано на: 08 Май 2013, 21:10 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте, слънчица. :)

Реших и аз да се включа в дискусията, като човек, който може малко да ви насочи. :)
Ако желаете, не се вслушвайте в съвета ми, но съм длъжна да си кажа.^^

Така, първо нека подчертая, че съм човек, който обожава не само даден език, но и изучаването на езици като цяло, както и отделянето на часове за "разчопкване" на същността им.
Бих казала, че филология е идеалното нещо, което бих могла да изучавам в този ред на нещата, НО положението далеч не е толкова приятно, колкото изглежда, при западните, а да не говорим за азиатските.

Първо ви съветвам да прегледате много добре ВСИЧКО, което се изучава през годините, защото ще е доста тъжно да си мислите, че ще учите само език, култура и разни произведения.
Също така, освен че приемът е адски труден, фактите сочат, че до последната година се отказват един куп хорица, защото им е било трудно или просто защото по една или друга причина е било непосилно да се справят.
Други казват, че, за да се справяш подобаващо и да завършиш като добър специалист (което между другото, ако не се случи, то забравете за реализация с тази специалност, все пак остават и се търсят само най-добрите от най-добрите...че на кого му трябват посредствени хора...), то трябва да учиш като луд и едва ли не да загърбиш личния си живот, което за множество не е приемливо.

Разбира се, зная колко приятна е идеята за тези "-истики", но наистина е добре да разучите всичко добре и да обмислите идеята, за да не съжалявате после.
Помислете готови ли сте да учите как, защо и през кой век е изменена дадена буква или даден звук и накъде е била кривната дадена чертичка тогава, дали сте готови да отделите часове да учите подробности от средновековната история и от историята като цяло, за етнография, за шифър, за подробности относно всеки звук и разни други такива ми ти сладки нещица. :)

Не го казвам с лошо, не ме разбирайте погрешно, но всяка година много от кандидатстващите си мислят, че ще учат езика, както се учи в училище или на курс, заедно с културата и тук-таме нещо друго, но нещата стоят по доста по-различен начин и не е лошо да бъдете подготвени и да сте наистина уверени, че искате точно това.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 00:51 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Essner, привет!
Благодаря ти, че се включваш, беше много интересно да прочета мнението ти и ще го взема предвид ^_^

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 17:47 
В началото бе словото
Аватар

Прочетох най-обстойно какъв е учебният план и честно казано, се надъхах още повече. Само не ми е ясно от къде си набавяте всичката литература?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 18:16 
В началото бе словото
Аватар

Ами, аз не уча в България, така че с това не мога да помогна за жалост, но доколкото знам, гледат да улесняват студентите относно това (т.е. да не ги товарят с много разходи) и предполагам, че по някакъв начин предоставят материалите, върху които ще се работи.

При нас е така с някои неща, други си ги купуваме и така. :)

А вие как се готвите за изпитите и притеснявате ли се?
Спомням си какъв стрес и разправии бяха покрай всички тези неща. :х

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 19:35 
В началото бе словото
Аватар

essner написа:
Ами, аз не уча в България

Сега ако кажеш и че учиш някоя от тези специалности в чужбинаааааааа... :roll: :cheers:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 21:35 
В началото бе словото
Аватар

Ами да. Защо? xD

Принципно исках тук, защото смятам, че е по-лесно да учиш нещо такова на роден език, но обстоятелствата се стекоха така.^^

Учих две години английска филология тук, защото не ми стигна великолепната една стотна, за да вляза с китаистика (чувството е ужасно, не го пожелавам на никого >–<), но в крайна сметка по някаква щастлива случайност ми се отвори вратичка и заминах за Русия, където успях да се преборя, макар и да трябваше да държа купища изпити преди това.

Общо взето може и да се окаже по-добре да се учи в чужбина, ако човек има възможност, няма ги проблемите, които очаквах.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 22:08 
В началото бе словото
Аватар

Питам, защото в момента съм задействала нещата и силно се надявам да вляза кореистика някъде в Германия...Отказах се от България заради изпита ми по немски-гледах, смятах, балът ми няма да стигне.Тъй че кореистите да си отдъхнат, имат един конкурент по-малко :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 23:09 
В началото бе словото
Аватар

Аз ходих на курс и изкарах два пъти 5.72 на пробните изпити. Сега имам по-ясна представа на какво да наблегна иии се залавям още по-яко с английския XD Общо взето съм доволна.
Учебният план на японистиката и мен много ме нахъсва!
Успех с корейския, avengedhwa!
Що се отнася до учебниците и материалите - ако влезем, ще ни кажат, предполагам!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2013, 23:34 
В началото бе словото

Ей, много ме кефите, да знайте! :lol: За толкова нетрадиционни и така да се каже, на пръв поглед смущаващи специалности, да сте толкова активни, надъхани и любознателни.Поздравления от мен.Колкото повече такива хора има, толкова по-добре за бъдещето ни.Иначе аз си мисля, че в най-скоро време масово светът ще обръща поглед на изток и тези ваши познания няма да бъдат считани само като интересни, ми и ще се котират и търсят много.Позравления още веднъж!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 09:20 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
purplechan написа:
Иска ми се да уточня нещо. Имам странното чувство, че тук започна да витае мнението, че интересуващите се от популярното за страните ще останат дълбоко разочаровани и лесно ще се откажат от специалността или ще изгубят желание да я изучават.
Според мен не е точно така... В крайна сметка, всички сме тук, защото жадуваме да разберем повече. И в най-красивата мечта човек може да намери някакво разочарование, но може пък и да открие себе си. Наистина се надявам да го направя с японистиката.
Някак си единственото, което постигат всички отзиви за това колко е трудна специалността и колко е различна действителността от илюзорната представа успяват само да ми вдъхнат сили и решителност.
Не на последно място, събираме се хора с общи интереси. А живеем в България, където, знаете много добре, тези интереси се приемат трудно, говоренето за тях се приема трудно. Така че можем да обменяме идеи! ^_^

Не е задължително да останат дълбоко разочаровани, но е вероятно.
Леко повърхностно ми се вижда да отидеш да учиш даден език (в случая не само език, но и многобройни аспекти на културата, историята и икономиката на дадената държава) заради манга, к-поп, анимета, или там както им казвате.

Идеята ми е, че наблюдавайки лъскавите облекла и що-годе разкрепостеното поведение в к-попа, хората си създават някаква представа, която доста се различава от действителността. Мога да ви дам многобройни примери за консервативността, учтивостта и като цяло, различността на корейското общество от нашето, например. Самият факт, че има 7 нива на речта - т.е. 7 вида окончания на глаголите и обръщения, които вървят към тях - говори сам за себе си. Говорещият избира дадено ниво на речта според възрастта, общественото положение и професионалното (дали ти е шеф, учител, ученик, равнопоставен и т.н.) положение на събеседника си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 09:39 
В началото бе словото

E, защо толкова грубо?Записващите право например да не би да изгарят от желание да го учат?Просто има "кинти" там.Не знам как седи работата с реализацията, казах си мнението, а то е, че след време(близо бъдеще при това) много ще се търсят подобни специалисти.Съгласен съм, културите са много по-различни гореизброените "причини" и предпоставки за подобно кандидатстване, но нали докато учиш ще се запознаеш със самата култура в истинския й вид.Големи поздравления, ако ти си я познавал преди да запишеш, но съобрази, 99% от хората дори за по-класически филологии като немска, френска, италиански, не са запознати с културите на тези държави.Това е и хубавото на тези специалности.Моите познати, които са записали филологии, са го направили не за да научат просто езика, а да се запознаят с културите, да си обогатят общата култура и да научат нещо интересно, а в този случай и не толкова срещано.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 10:46 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
azsumbe написа:
E, защо толкова грубо?Записващите право например да не би да изгарят от желание да го учат?Просто има "кинти" там.Не знам как седи работата с реализацията, казах си мнението, а то е, че след време(близо бъдеще при това) много ще се търсят подобни специалисти.Съгласен съм, културите са много по-различни гореизброените "причини" и предпоставки за подобно кандидатстване, но нали докато учиш ще се запознаеш със самата култура в истинския й вид.Големи поздравления, ако ти си я познавал преди да запишеш, но съобрази, 99% от хората дори за по-класически филологии като немска, френска, италиански, не са запознати с културите на тези държави.Това е и хубавото на тези специалности.Моите познати, които са записали филологии, са го направили не за да научат просто езика, а да се запознаят с културите, да си обогатят общата култура и да научат нещо интересно, а в този случай и не толкова срещано.

Съжалявам, ако съм прозвучала грубо, не това е била целта ми, такъв е стилът ми на изразяване.
Съгласна съм с теб що се отнася до това, че има "кинти" и това би могло да е причината за много хора да запишат екзотична филология.
Но аз не говорех за хора, които не познават дадената държава, в което няма нищо осъдително. Говорех за желаещите да учат подобни специалности не заради реализацията, а заради популярната култура на държавата (Южна Корея - к-поп и к-драми, Япония - манга и т.н.). Просто шансът да останат дълбоко разочаровани от реалната ситуация и стила на живот в Югоизточна Азия, е доста голям, при положение, че изброените от мен неща нямат много общо с истината, така да се каже.

Не казвам тези неща с цел да ви отказвам или да се подигравам на някого, просто идеята ми е да провокирам тази част от кандидатстващите да се замислят дали имат реална представа и оценка за това, с което се захващат, that's all. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 14:56 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте и от мен, мили мои (надявам се :) ) бъдещи колеги.

Аз ще кандидатствам с първо желание кореистика и останалите ще ги подредя някак след нея.
Вече от 3-4 години ги гледам тези специалности и сега когато най-накрая дойде времето за кандидатсване съм супер ентусиазирана. :bounce:

Прочетох всичко, което сте изписали до момента и много се радвам да видя, че има и други хора които имат също толкова голямо желание да запишат някоя от тези специалности.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Май 2013, 19:37 
В началото бе словото
Аватар

commedesf-ckdown написа:
Не казвам тези неща с цел да ви отказвам или да се подигравам на някого, просто идеята ми е да провокирам тази част от кандидатстващите да се замислят дали имат реална представа и оценка за това, с което се захващат, that's all. :)

Честно казано аз те подкрепям тук. :D
Не че има нещо лошо в това да "се докоснеш и да видиш", но лошото идва когато не дотам ориентираните влязат с дадената специалност и после се откажат от нея, ако не на първата, то на втората година.
При тези ограничени места и сериозността на целия процес, поне при азиатските филологии, си е доста кофти. :?
Пък и си е излишен разход при такива случаи, както и доста голяма загуба на време.

Но пък всеки си знае за себе си, в крайна сметка "каквото сабя покаже". :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Май 2013, 00:23 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте, здравейте. :cheers:

Знаете ли, хора, чудя се как се смогва с два източни езика, различни един от друг малко или много, един западен (недай си Боже нов) и всички тези страшилища, които са описани от хората по-горе о.О

Има ли някой, който може да разкаже как протичат учебните процеси? :3

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 310 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Японистика 2012/2013

[ Отиди на страница: 1 ... 4, 5, 6 ]

в КСК 2012-2013

antoniakochos

76

4423

03 Авг 2012, 18:10

zess Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Китаистика 2012/2013

в КСК 2012-2013

antoniakochos