|
Имам негативни очаквания за идните месеци.
Нека разгледаме набързо възможните варианти:
ГЕРБ + Атака = 121 депутати. Дали ще надделее желанието на Атака да не допуснат ДПС във властта или няма да може да пренебрегнат плана "Сидеров"? Според мен ще стане първото, а планът "Сидеров" ще бъде модифициран, тъй като Атака е правила това и в миналото - твърдата й линия бе смекчена в началото на миналото 41-во НС, след което на фона на протестите от февруари реториката им отново стана много крайна - това е и причината за високия резултат на изборите. Гледайки от моята камбанария, вероятно при такъв формат на правителството Атака биха получили външно министерство, което с идеите им за национализация ще ни вкарат в такава дипломатическа катастрофа на ниво ЕС, че за отношенията с Турция дори и няма дума да обелвам.
БСП + ДПС = 119 депутати. Вероятно няма да бъде толкова трудно някой да бъде "купен", за да има мнозинство в тоя случай, но трябва ли да се връщаме отново към съмнителните сделки със заменки, безразборно точене на фондове и мракобесничество (което предполагам ще има срещу кадри на ГЕРБ ?). Не, не че не искам да видя процеси срещу Б.Б., Цв. Цв. и компания, но покрай тях може да си заминат и много други хора. Друг е въпросът, че народът би реагирал според мен по-остро към този вариант, и отново ще има протести, които може да ескалират и в нещо много по-неприятно (защото твърдия електорат на ДПС ще си подкрепя партията, а както знаем той е етнически в мнозинството си, а това си е много експлозивна рецепта).
Към момента нещата наистина изглеждат на кантар, като все пак ми изглежда по-възможен варианта ГЕРБ и Атака да сформират нещо, само за да не падне мандата в ръцете на БСП (вторите в редичката). Изявленията на Сидеров, че ще работи с тези, които подкрепят плана му, ме насочват към този извод.
Това обаче ще е едно правителство, което много трудно ще работи. Заради малкото мнозинство (само един глас), всички закони ще бъдат приемани, ако изобщо, много трудно, парламентът на практика няма да функционира. Порочните практики на ГЕРБ ще си продължат, а Атака може да нанесе за няколко месеца такива дипломатически щети, че ще ближем рани с години. Недоволството на улицата, и усещането, че нищо не се е променило, ще продължава да тлее, докато не избухне.
В крайна сметка виждам нови избори през есента/зимата на тази година, след като евентуалното бъдеще правителство започне да управлява, но се сгромоляса бързо след това. Остава някаква надежда, че за тези месеци дясното у нас ще успее да се консолидира (ДСБ, СДС, Кунева + още), за да може да излъчи някаква коалиция/партия, която да събере разпокъсания вот от по процент и нещо.
_________________ medicate, medicate
|