Ще разкажа една случка.
Прибирам се аз една вечер и минавам през супера. (Случва се в Добрич.) Накупих продукти- щях да правя чийзкейк. Вървя си с торбата и една жена (около 60те, не знам дали е била циганка) ме помоли да й купя хляб от магазина. Аз, по навик, изобщо не й обърнах внимание и продължих да си вървя, без дори да забавя ход. След това
съвестта ми се обади.
Стана ми гузно, че преди малко съм оставила не знам и аз колко пари за 1 глупав чийзкейк, а тя ме помоли за 1 хляб. Колко струва той? 60 ст. Върнах се, догоних я, купих й хляба, тя ми благодари, благослови ме там мен и семейстовото ми и т.н. ... Прибрах се. Цялата ми вечер беше скапана. Купих й хляб не защото съм много добър човек и очаквам като го разкажа на приятели да ме похвалят, а защото ми беше гузно.
Успокоих съвестта си. Чисто и просто - егоизъм.След известно време пак вечерта ме спря същата жена. Този път имаше хляб, искаше сирене. И тръгна да ми обяснява какво точно сирене, кое било хубаво и кое лошо. Ей, как ме ядоса! Като ще просиш, поне недей да имаш и изисквания какво ще ти дадат... Беше, разбира се, много плаха и стеснителна. Стана ми интересно каква е историята й, та я подпитах, тя ми разказа някакви неща (силно подозирам, че ме лъжеше). Естествено, не помнеше, че преди съм й купувала хляб - кой знае колко човека спира на ден. Купих й сирене и си казах, че повече няма да се спирам и да и взимам каквото и да е.
Страшно много ми влияят такива неща. Просяци, алкохолици, болни, инвалиди и т.н. Не съм малка и съм наясно, че няма как иначе, но много ме товари. Наистина въпросната вечер (първия път като ме спря) ми беше адски тъжно.
Това не значи обаче, че давам редовно. Много, много рядко всъщност. Специално за даването на пари подкрепям мнението, че в повечето случаи не трябва да се дават, защото не се знае къде и за какво отиват.
Иначе вчера на Витошка някакви момчета танцуваха и бяха сложили няколко шапки- който иска, да им остави. Пуснах им дребните си, ама тези момчета са адски добри. Виждала съм ги и преди, и във Варна, танцуват с кеф, личи си, накараха ме да се усмихна. (Пък и са някакви сладури, как да не им оставиш някакви стотинки

) Ама това вече е мноооого далеч от просенето.