явор написа:
Защо всички гледат момента, когато се влиза в университета. То е ясно, че момичетата са по-добри по хуманитарните(зубарските) науки, а момчетата в тези със задачите(логическите). Тъй като повечето места се запълват с първия тип изпити, норамлно е бал-ът за момичетата да е по-висок. Но все пак важно е какви кадри ще излязат. От това, което съм опознал относно мозъците на мъжете и жените, мога да заключа, че жените наистина наизустяват по-лесно нуобходимата за дадена област информация, но мъжете ще са тези, които по-лесно ще прилагат наученото. Т.е. погледнато в дългосрочен план мъжете, които по-трудно запаметяват и които ще получат по-малко познания, постепенно ще се изравнят, а даже и надминат жените в своята професионална реализация.
Само аз ли гледам на нещата така.
Няма "зубърски" науки. Всяка наука изисква познание и мисъл.
Не съм съгласен с тезата, че еди-кой си пол е по-добър в еди-какво си. Действително има разлика в предпочитаните сфери на занимение на мъжете и жените, но за мен тя се дължи не толкова на някакви природни предопределености, колкото на социални стереотипи. От един мъж обществото очаква да е точен, стабилен, за предпочитане професионалната му реализация да е в техническата сфера. Жената трябва да е по-нежна, по-емоционална, следователно да се интересува предимно от литература. Но тези представи нямат нищо общо с това кой в какво е добър. Защото един средноинтелигентен човек винаги може да моделира възможностите си в съответствие с това, което трябва да постигне. Примерно една жена може да е много добра по математика, но да се занимава с хуманитарна дейност, защото това е ролята, поставена от обстественото мнение. Ако махнем тези стереотипи, едва ли ще намерим някакви интелектуални разлики между половете.