|
Не ме разбирайте погрешно. В този случай нямам нищо против протестите, просто не ги подкрепям и изказвам мнението си. Това по принцип е способ да се влияе върху управляващите, но трябва да се използва по изключение. При нас стана малко практика, което е неправилно и дори опасно.
Макар да съм съгласен с вечния студент и всичко казано от него, все пак оставам на мнение, че промяната, която търсим, не може да се постигне по този начин. За мен държавното управление би могло да се разглежда и като една пирамида, основата на която сме всички ние. Ниво отгоре са избраните от нас народни представители, още едно нагоре - конкретните кадрови назначение - министри, директори, началници и т.н., които непосредствено осъществяват държавното управление. Та, ние, като народ, изискваме промяна да започне отгоре, което просто не става. Ние не схващаме себе си като част от държавата, а я имаме за нещо странично и далечно от нас. А всъщност не е така. И народните представители до голяма степен са точно това - една представителна извадка на нашето общество - в голямата си част далавераджии, мошеници, егоисти и андрешковци. Има и свестни, неправилно е да го отричаме, но мнозинството е точно това, което е мнозинството в народа. Има и качествен материал, но като цяло... разбрахте ме. Затова според мен промяната трябва да дойде от най-долното ниво, защото такъв е замисълът на политическата система и на демокрацията. Политическата обстановка до голяма степен е израз на социалната такава.
Трябва да осъзнаем, че промяната, която търсим, зависи от всеки един от нас и когато е време ние да подходим отговорно към задълженията си, да го направим.
Проблеми има, виждат се. За всеки средноинтелигентен човек са видни и без да се изтъкват по 1000 пъти във фейсбук, но какво решаваме с протестите? Показваме недоволството си от конкретно решение, после още едно, още едно и накрая ни писва и искаме генерална промяна. Работата е там, че не ни интересува, как ще стане, тя просто трябва да стане. Но тя така не става.
_________________ Mia san mia
|